Νέα και ασφαλή δεδομένα για το ΚΕΛ στο Πλατύ Χωράφι!

Συνέντευξη της κ. Γεωργίας Στεφανάκου, Γενικής Διευθύντριας Έργων Ανατολικής Αττικής της ΕΥΔΑΠ ΑΕ, στον Δημήτρη Πνευματικάτο

Η Παρασκευή, 11 Οκτωβρίου 2016, θα μείνει στα χρονικά της ιστορίας του Δήμου Σπάτων-Αρτέμιδος. Την ημέρα αυτή, έστω και με καθυστέρηση τεσσάρων μηνών από τα όρια που τους έδινε ο νόμος, ψηφίστηκε επιτέλους, από το ΔΣ, η αποδοχή ενός μεγάλου έργου ανάπτυξης και πολιτισμού.

Το έργο αυτό θα απαλλάξει την περιοχή από το αναχρονιστικό σύστημα αποχέτευσης, που μεμονωμένα ιδιοτελή και μικροπολιτικά συμφέροντα το είχαν επιβάλει και σήμερα μάχονται «λυσσωδώς» για τη διατήρησή του, με πρόσχημα το σύνθημα «όχι λύματα στη θάλασσα της Αρτέμιδος».

Ιστορικά, είχε προηγηθεί, η Παρασκευή, 15 Απριλίου του 2016, ημερομηνία κατά την οποία το ΔΣ Ραφήνας-Πικερμίου ψήφισε και αυτό την αποδοχή κατασκευής του ΚΕΛ στο Πλατύ Χωράφι.

Οι τελευταίες πληροφορίες για την κατασκευή του Βιολογικού Καθαρισμού (ΚΕΛ) εντός των εδαφών του Δήμου Σπάτων-Αρτέμιδος είναι:

Μετατόπιση της εκροής κατά 28 μοίρες βορειότερα, που σημαίνει ότι μετατοπίζεται βορειότερα, περίπου 2000 μέτρα από την αρχική του θέση στην περιοχή του Αγίου Νικολάου.

Η ποιότητα του νερού θα είναι απεριόριστης άρδευσης.

Ο αγωγός θα οδηγηθεί σε μήκος 2200 μέτρων, 800 περίπου μέτρα βαθύτερα, μέχρι να συναντήσει βάθος (της θάλασσας) 50 και άνω μέτρων.

Η έκταση για την κατασκευή του ΚΕΛ που θα απαλλοτριωθεί θα είναι μικρότερη από την αρχική, με την κατασκευή μοντέρνων κτιρίων ενσωματωμένων στο περιβάλλον, ποδηλατοδρόμους, πεζόδρομους, χώρους αναψυχής με εντυπωσιακή φύτευση κ.λ.π.

Χωρίς να επεκταθούμε στα οφέλη που θα έχει ο δήμος από την κατασκευή ενός τέτοιου έργου και την αξιοποίηση χώρου προς όφελος των Δημοτών, θα επισημάνουμε ότι οι διαφορές που αρχικά υπήρχαν ως προς την κατασκευή του ΚΕΛ στην τοποθεσία Πλατύ Χωράφι, αρχής γενομένης από τον νυν δήμαρχο και την πλειοψηφία των δημοτών εξαλείφτηκαν..

Το σύνθημα του νυν δήμαρχου, -κ. Μάρκου- καθώς και των περισσότερων πολέμιων του Βιολογικού Καθαρισμού, ήταν «ΟΧΙ ΛΥΜΑΤΑ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΜΑΣ». Και εννοούσαν ότι σε περίπτωση αστοχίας ο αγωγός εκροής του ΚΕΛ θα έφερνε λύματα στην κολυμβητική παραλία. (Η φώτο από το προεκλογικό του κέντρο στην Αρτέμιδα, αδιάψευστος μάρτυρας).

Άρα, η μετατόπιση και σε μεγάλη απόσταση της εκροής εκτός των «χωρικών» υδάτων του Δήμου, ασφαλέστατα τον/ τους δικαιώνει και επί πλέον, το κυριότερο για τον γράφοντα, είναι η ποιότητα νερού.

Πλήρης και απεριόριστη επαναχρησιμοποίηση. Που σημαίνει ότι φθάνει σχεδόν στα όρια του πόσιμου.

Δυστυχώς, ακόμα και μετά τις όποιες διευκρινήσεις από την ΕΥΔΑΠ, κάποιοι δημότες και κάποιες δημοτικές παρατάξεις άγονται και φέρονται από «αλαφροΐσκιωτους*» δήθεν υπερασπιστές της πόλης. Είναι οι ίδιοι που για χρόνια με τις αντιδράσεις τους της στέρησαν κάθε αναπτυξιακό έργο, διατηρώντας την μιζέρια την κακομοιριά, την φουκαροσύνη και την αθλιότητα στην περιοχή, με μόνο στόχο τη διατήρηση κάποιας αμφίβολης εξουσίας τους.

Για το δικαιολογημένο επιχείρημα που αρκετοί πολίτες προβάλλουν το οποίο γεννά –όχι άδικα- δυσπιστία: «στο ελλάντα βρισκόμαστε και το άρπα κόλλα κυριαρχεί σε όλες σχεδόν τις πτυχές της δημόσιας ζωής και στα περισσότερα δημόσια έργα», θέσαμε κάποιες ερωτήσεις στην κ. Γεωργία Στεφανάκου, υπεύθυνη της κατασκευής του έργου, με σκοπό να πάρουμε σαφείς απαντήσεις ως προς την αρτιότητα κατασκευής, συντήρησης και διατήρησης του έργου.
*αυτοί που μπορεί να βλέπουν ξωτικά, νεράιδες, φαντάσματα…

stefanakou_eydap

Βιογραφικό

Η κ. Γεωργία Στεφανάκου, Βοηθός Γενική Διευθύντρια Έργων Ανατολικής Αττικής της ΕΥΔΑΠ ΑΕ, είναι Πολιτικός Μηχανικός Υγιεινολόγος με μεταπτυχιακές σπουδές στην υγειονομική μηχανική, υδάτινους πόρους και μηχανική περιβάλλοντος και μακρόχρονη εμπειρία στον σχεδιασμό, κατασκευή, διαχείριση έργων αποχέτευσης και στη λειτουργία και συντήρηση εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων.

Η συνέντευξη.

Τελευταία δημοσιοποιήσατε το προσχέδιο του έργου. Είναι πολύ εντυπωσιακές οι μακέτες και δεν δείχνουν Κέντρο Βιολογικού Καθαρισμού. Ο χώρος φαίνεται περισσότερο σαν πάρκο, κέντρο πολιτισμού, αθλητισμού, αναψυχής…. Είναι σίγουρο ότι αυτή θα είναι η τελική μορφή του;

Ο νέος σχεδιασμός που προτείνει η ΕΥΔΑΠ για το ΚΕΛ των Δήμων Ραφήνας-Πικερμίου και Σπάτων-Αρτέμιδος στοχεύει στην ανάδειξη του βασικού αυτού έργου υποδομής σε κεντρικό μοχλό ανάπτυξης και περιβαλλοντικής αναβάθμισης της περιοχής.

Βασικός άξονας του σχεδιασμού των έργων, πέραν των προωθημένων τεχνολογικών επιλογών που υιοθετήθηκαν, αποτελεί η πλήρης λειτουργική ενσωμάτωση του έργου στον περιβάλλοντα χώρο με την αξιοποίηση του φυσικού μορφολογικού ανάγλυφου κατά την χωροθέτηση των έργων αλλά και μία σειρά από παρεμβάσεις αναβάθμισης της περιοχής όπου αναπτύσσονται τα έργα με εκτεταμένες δενδροφυτεύσεις και αναπλάσεις, εκ των οποίων όσες αναπτύσσονται στη περίμετρο των έργων, όπως π.χ. ο ποδηλατόδρομος, οι ζώνες ήπιας κυκλοφορίας και περιπάτου, κτλ αποδίδονται ανοιχτές για χρήση στην τοπική κοινωνία.

kel_platy22

Οι φώτο-μακέτες που είδαν το φως της δημοσιότητας δεικνύουν ένα έργο εντυπωσιακό, πρωτοποριακό από κάθε άποψη…

Ακούστε. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην αποκατάσταση της δυσπιστίας από την πλευρά της τοπικής κοινωνίας για την αναγκαιότητα και τα πολλαπλά οφέλη αυτού του έργου, με τη δημιουργία ενός πόλου για την περιβαλλοντική εκπαίδευση και ενημέρωση των πολιτών σε θέματα διαχείρισης των αστικών λυμάτων και νερού γενικότερα, ενός περιβαλλοντικού κέντρου το οποίο αποσκοπεί να φέρει τα έργα διαχείρισης των αστικών λυμάτων κοντά στους πολίτες, σε αντίθεση με την επικρατούσα πρακτική της απομόνωσης των έργων αυτών από το βλέμμα των πολιτών, ώστε το έργο αυτό και ειδικότερα το εγχείρημα της επαναχρησιμοποίησης του ανακτημένου νερού για άρδευση να κατακτήσει την ουσιαστική αποδοχή που χρειάζεται για να καταστεί βιώσιμο σε βάθος χρόνου.

kel_platy20

Το έργο αυτό είναι καθοριστικής σημασίας για την περιβαλλοντική εκπαίδευση, την επιμόρφωση τόσο των καλλιεργητών όσο και των χρηστών για περιαστική άρδευση σε θέματα επαναχρησιμοποίησης του ανακτημένου νερού καθώς και για την επι τόπου εφαρμογή πιλοτικών προγραμμάτων για την επαναχρησιμοποίηση του ανακτημένου νερού, που αποτελεί την κύρια μέθοδο διάθεσης των επεξεργασμένων εκροών του ΚΕΛ των Δήμων Ραφήνας – Πικερμίου και Σπάτων – Αρτέμιδας

Είναι γεγονός ότι ένα τόσο άρτιο έργο, (όπως δείχνει το προσχέδιο) στα ελληνικά δεδομένα δύσκολα μπορεί να γίνει πιστευτό. Πως μπορείτε να πείσετε τους κατοίκους της περιοχής ότι έτσι θα κατασκευαστεί και το σπουδαιότερο έτσι θα διατηρηθεί;

Είναι αλήθεια ότι η πρόταση της ΕΥΔΑΠ για το ΚΕΛ Ραφήνας-Πικερμίου και Σπάτων-Αρτέμιδος περιλαμβάνει πολλαπλά στοιχεία καινοτομίας σε σχέση με τις μέχρι σήμερα εφαρμοζόμενες πρακτικές διαχείρισης αστικών λυμάτων στον Ελλαδικό χώρο.

Η ΕΥΔΑΠ ΑΕ παρέχοντας υπηρεσίες ύδρευσης, αποχέτευσης και επεξεργασίας λυμάτων σε εκατομμύρια πολίτες, έχει αποδείξει διαχρονικά ότι όποιο έργο αναλαμβάνει να το κατασκευάσει, το ολοκληρώνει, το λειτουργεί και το συντηρεί άψογα χρησιμοποιώντας πάντα την πλέον προηγμένη τεχνολογία και μέσα, διαθέτοντας όλους τους απαραίτητους πόρους και επιτυγχάνοντας τα βέλτιστα αποτελέσματα, γεγονός που αντιλαμβάνονται καθημερινά και το αναγνωρίζουν όλοι οι κάτοικοι του λεκανοπεδίου της Αθήνας και των περιοχών που ήδη εξυπηρετούνται από αυτήν

Χειροπιαστή απόδειξη της πρόθεσης της ΕΥΔΑΠ να στηρίξει το σχεδιασμό που προτείνει αποτελεί η στρατηγική επιλογή για τη σύσταση της Διεύθυνσης Έργων Ανατολικής Αττικής που ήδη υλοποιήθηκε κατά την πρόσφατη διοικητική αναδιοργάνωση, καθώς και ο προγραμματισμός οργάνωσης ειδικού τομέα προληπτικής συντήρησης αποκλειστικά για τα έργα στην Ανατολική Αττική.

Αντιλαμβάνεσθε λοιπόν ότι η μεγαλύτερη στην Ελλάδα εταιρεία παροχής υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης, η ΕΥΔΑΠ ΑΕ, με την συσσωρευμένη εμπειρία της στην κατασκευή, λειτουργία, διαχείριση και συντήρηση έργων και εγκαταστάσεων μεγάλης κλίμακας και πολυπλοκότητας τόσο στον τομέα ύδρευσης όσο και στον τομέα αποχέτευσης και επεξεργασίας νερού και λυμάτων, έργα που εξυπηρετούν σήμερα πάνω από 4 εκατομμύρια κατοίκους, είναι σε θέση να εγγυηθεί την υλοποίηση του έργου, το οποίο θα ανταποκρίνεται πλήρως στις προσδοκίες της τοπικής κοινωνίας. Πολύ δε περισσότερο να εγγυηθεί την αποδοτική και απρόσκοπτη λειτουργία και συντήρησή του.

Τι ασφαλιστικές δικλείδες έχουν οι κάτοικοι, σε περίπτωση που η ΕΥΔΑΠ αθετήσει τις δεσμεύσεις της, ως προς την υποσχόμενη κατασκευή και συντήρηση του έργου;

Η πρόταση της ΕΥΔΑΠ ΑΕ για την κατασκευή των έργων ακολουθεί την προβλεπόμενη από την νομοθεσία διαδικασία ωρίμανσης. Πριν από την έναρξη κατασκευής των έργων προηγείται η διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης αποτέλεσμα της οποίας, έπειτα από ένα διευρυμένο στάδιο διαβούλευσης, αποτελεί η έκδοση απόφασης που περιγράφει με απολύτως δεσμευτικό τρόπο τους ουσιαστικούς εκείνους όρους που θα πρέπει να τηρούνται κατά την κατασκευή του έργου ώστε να εξασφαλίζεται η περιβαλλοντικά ορθή λειτουργία του.

Η ΕΥΔΑΠ δεσμεύεται ρητά για τη τήρηση των όρων που θα καθοριστούν από τη διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης τόσο κατά την κατασκευή όσο και την λειτουργία του έργου.

Μπορείτε να μας δώσετε ημερομηνίες, πότε θα αρχίσουν οι εργασίες κατασκευής, οι εργασίες για τα εσωτερικά δίκτυα, αντλιοστάσια κ.λ.π. και πότε υπολογίζεται ότι θα ολοκληρωθούν;

Τα έργα εκτιμάται ότι θα τεθούν σε λειτουργία το 2020, με τη δημοπράτηση κατασκευής να προγραμματίζεται εντός του 2017 μετά την ολοκλήρωση των απαιτούμενων κατά νόμο διαδικασιών.

Ορισμένοι κάτοικοι της περιοχής, επιμένουν ότι η σύνδεση με την Ψυτάλλεια είναι εφικτή, είναι οικονομικότερη λύση και θα αποφευχθεί η μόλυνση της κολυμβητικής θάλασσας, σε περίπτωση αστοχίας. Τι τους απαντάτε;

Η μεταφορά των λυμάτων από τους Δήμους Ραφήνας-Πικερμίου και Σπάτων-Αρτέμιδος για την επεξεργασία τους στη Ψυττάλεια, από τεχνικής άποψης παρουσιάζει σοβαρές δυσκολίες, που την καθιστούν μη ρεαλιστική επιλογή. Έρχεται δε, σε αντίθεση με την αρχή της βιώσιμης διαχείρισης των υδατικών πόρων όπως επιτυγχάνεται από την αποκεντρωμένη χρήση, επεξεργασία και επαναχρησιμοποίηση του νερού.

Η ΕΥΔΑΠ υιοθετώντας ως βασική επιλογή για το σχεδιασμό του έργου την αξιοποίηση του ανακτημένου νερού για την κάλυψη των αναγκών στην ευρύτερη περιοχή για άρδευση καλλιεργειών και περιαστική χρήση, προχωρά στην εφαρμογή προωθημένων τεχνολογικά μεθόδων επεξεργασίας των λυμάτων ώστε να εξασφαλίζονται οι ιδιαιτέρως αυστηρές απαιτήσεις ποιότητας του ανακτημένου νερού. Η δε ποιότητα των επεξεργασμένων εκροών που πλεονάζουν και θα καταλήγουν για διάθεση στη θάλασσα, θα εξασφαλίζει σε κάθε περίπτωση την απαιτούμενη ποιότητα των νερών κολύμβησης.

Επιπρόσθετα έχουν ληφθεί τα μέτρα εκείνα με σκοπό να εξασφαλίζουν, ακόμα και κάτω από συνθήκες έκτακτης λειτουργίας, την αποφυγή διάθεσης στη θάλασσα ανεπεξέργαστων ή μερικώς επεξεργασμένων λυμάτων και συνακόλουθα την εξάλειψη του ενδεχόμενου μόλυνσης των περιοχών κολύμβησης.

Ακούγεται ότι υποσχεθήκατε ανταποδοτικά τέλη στους Δήμους. Αν ναι, τι σας ζήτησαν και τι δώσατε, στους Δήμους Ραφήνας-Πικερμίου και Σπάτων-Αρτέμιδος;

Το προτεινόμενο έργο έρχεται να αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής των πολιτών και την αναπτυξιακή προοπτική των δήμων που θα εξυπηρετεί μέσα από την κατασκευή βασικών έργων υποδομής αλλά και την παραγωγή ανακτημένου νερού με αποδέκτη την πρωτογενή γεωργική παραγωγή και την περιαστική άρδευση στην περιοχή.

Ποιοι άλλοι δήμοι, ή περιοχές, (Δημοτικές Ενότητες) θα συνδεθούν με το ΚΕΛ, εκτός των δυο προαναφερόμενων;

Το ΚΕΛ σχεδιάζεται για την εξυπηρέτηση των αποχετευτικών αναγκών των δύο Καλλικρατικών Δήμων Ραφήνας-Πικερμίου και Σπάτων-Αρτέμιδος, λόγω δε της μορφολογίας του εδάφους, εντός ορίων λεκάνης απορροής, συμπεριλαμβάνονται και θα εξυπηρετούνται από το ΚΕΛ ο μικρός οικισμός της Αργιθέας και το τμήμα του οικισμού Μπούρα εντός ορίων Δ. Παιανίας καθώς και μικρή έκταση του οικισμού Μάτι του Δ. Μαραθώνα που απορρέει στα όρια της Ραφήνας.

Επίλογος

Η συνέντευξη του κ. Κωνσταντίνου Βουγιουκλάκη, Γενικού Διευθυντή της ΕΥΔΑΠ, δημοσιεύτηκε σε προηγούμενο φύλλο του «Δημότη» και όσα αναφέρει στη σημερινή της συνέντευξη η κ. Γεωργία Στεφανάκου, μαρτυρούν την πρόθεση της εταιρείας να κατασκευάσει ένα υπερσύγχρονο έργο που δεν θα λύσει μόνο ένα μεγάλο πρόβλημα της περιοχής, αλλά θα φέρει πολιτισμό και ανάπτυξη σε μια πόλη (Λούτσα) της οποίας η υποβάθμιση είχε παγιωθεί και από την ίδια την Πολιτεία.

Δυστυχώς και παρά τις όποιες ξεκάθαρες διευκρινήσεις της ΕΥΔΑΠ, υπάρχουν αντιδράσεις από κάποιες «κενοφανείς» και όψιμες δημοτικές παρατάξεις, καθώς επίσης και από φορείς (Σωματεία, Οργανώσεις…) που παραπληροφορούν τους κατοίκους για… επικινδυνότητα! του έργου. Οι μεν δημοτικές παρατάξεις για να βρουν εκλογική πελατεία, οι δε φορείς, για να δικαιολογήσουν την ύπαρξή τους. Κατάντια…

Δημήτρης Πνευματικάτος

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.