Νέα Μάκρη: Η εξωτική παραλία με το αρχαίο Αιγυπτιακό Ιερό (φωτό & βίντεο)

Μια από τις λιγότερο γνωστές παραλίες της Αττικής σας περιμένει στη Νέα Μάκρη, η οποία παρά το μεγάλο της μέγεθος και τα κρυστάλλινα νερά της, δε συγκεντρώνει ιδιαίτερη πολυκοσμία.

Ο λόγος για την παραλία Μπρεξίζα, μια όμορφη ακρογιαλιά με ανοιχτόχρωμη ψιλή άμμο και τιρκουάζ νερά, που περιβάλλεται από καταπράσινη βλάστηση και φοινικόδεντρα.

Η συγκεκριμένη παραλία έχει πάρει το όνομά της από τον αρχαιολογικό χώρο του Ιερού των Αιγυπτίων θεών που βρίσκεται εκεί κοντά και αποτελεί χώρο σημαντικού αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.

Δείτε την φωτογραφία:

 

Παραλία Μπρεξίζα – Που είναι

Η παραλία Μπρεξίζα βρίσκεται πολύ κοντά στην Αθήνα, με την απόστασή της από το κέντρο της πρωτεύουσας να μην ξεπερνά τα 50 χιλιόμετρα, κάτι που σημαίνει ότι μπορείτε να την προσεγγίσετε σε περίπου 50 λεπτά, εάν δεν υπάρχει φυσικά έντονη κίνηση.

Πιο συγκεκριμένα, θα τη βρείτε στη νέα Μάκρη, λίγο μετά την πιο διάσημη παραλία Ζούμπερη, και ακριβώς πριν από εκείνη του Μαραθώνα.

Πρόκειται για μια μεγάλη αμμουδιά, με έναν ωραίο παραλιακό πεζόδρομο, στον οποίο θα βρείτε καφετέριες, οι οποίες μάλιστα έχουν στήσει ομπρέλες και ξαπλώστρες για ένα πιο άνετο και ξεκούραστο μπάνιο. Φυσικά, υπάρχουν και ανοργάνωτα τμήματα.

Δείτε το βίντεο με την παραλία Μπρεξίζα:

Παραλία Μπρεξίζα – Το Αιγυπτιακό Ιερό

Το εν λόγω ιερό χτίστηκε στη Νέα Μάκρη (πρώην Μπρεξίζα) περί τον δεύτερο αιώνα μ.Χ, με εντολή του σοφιστή και ρήτορα Ηρώδη του Αττικού, κοντά στην έπαυλη που του ανήκε.

Οι αρχαιολόγοι πιθανολογούν ότι αποφάσισε την ανέγερσή του αφού επηρεάστηκε από τον αυτοκράτορα Ανδριανό, ο οποίος είχε δηλώσει εντυπωσιασμένος από τον αιγυπτιακό πολιτισμό όταν επισκέφθηκε το Νείλο.

Μάλιστα, λέγεται ότι ο ίδιος διέταξε να χτιστεί έπαυλη στο Τίβολι της Ρώμης, η οποία αποτελούσε ουσιαστικά αντιγραφή του αιγυπτιακού ναού Σεράπειου. Την απόφαση αυτή φέρεται να μιμήθηκε και ο Ηρώδης, με τον αρχαιολογικό χώρο της Νέας Μάκρης να περιλαμβάνει ένα εκτεταμένο συγκρότημα ιερού αφιερωμένο σε Αιγύπτιους θεούς, καθώς και ένα πολυτελές λουτρό, που λειτούργησε μέχρι και τον 4ο αιώνα.

Το ιερό ήταν χτισμένο σε τεχνητή νησίδα μέσα στο Μικρό Έλος και ήταν αφιερωμένο στον Σάραπι (εξελληνισμένη μορφή του Αιγύπτιου θεού Όσιρι). Εκεί τελούνταν μεγάλες εορτές Αιγυπτίων θεών.

Πολλά ευρήματα από τον αρχαιολογικό χώρο έχουν μεταφερθεί και εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μαραθώνα και στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

Δείτε το βίντεο με τον αρχαιολογικό χώρο του Ιερού των Αιγυπτίων θεών:

ieidiseis.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.