Νέα στοιχεία στην υπόθεση με τις θυρίδες – Το “σατανικό” σχέδιο με πασπαρτού

Το «σατανικό» σχέδιο των άγνωστων «ποντικών», που άδειασαν τις τέσσερις θυρίδες από τραπεζικό υποκατάστημα του Ψυχικού, οι οποίες περιείχαν ένα μικρό θησαυρό, φαίνεται πως έχουν αποκωδικοποιήσει οι ερευνητές του Τμήματος Διαρρηκτών της Ασφάλειας Αττικής και πλέον έχουν δώσει νέα ώθηση και κατεύθυνση στις έρευνες.

Όπως φαίνεται, έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα πως η κλοπή της δεκαετίας έγινε μετά τις 5 Αυγούστου από ανθρώπους που είχαν ήδη νοικιάσει θυρίδες με τα πραγματικά τους στοιχεία για «ξεκάρφωμα» και στην κυριολεξία έδρασαν ανενόχλητοι, έχοντας μάλιστα εσωτερική πληροφόρηση, κατά την εκτίμηση των αστυνομικών.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι δράστες της μεγάλης κλοπής φαίνεται πως παρακολουθούσαν μέσω σελίδων κοινωνικής δικτύωσης τα υποψήφια θύματά τους, ώστε να γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή εάν λείπουν από την Αθήνα για διακοπές, προκειμένου να βάλουν σε εφαρμογή το σατανικό σχέδιό τους.

Για τον λόγο αυτό στις έρευνες συμμετέχει και η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ώστε να «σαρώσει» τα διαδικτυακά ίχνη στο επίμαχο χρονικό διάστημα, προκειμένου να εντοπίσει ύποπτα ηλεκτρονικά αποτυπώματα στους διαδικτυακούς λογαριασμούς των 4 θυμάτων, όλες γνωστές Αθηναίες και μάλιστα σύζυγοι κορυφαίων επιχειρηματιών της χώρας.

Σύμφωνα με τον Αλέξη Κούγια, νομικό παραστάτη δύο εξ αυτών: «Η Υπηρεσία Εγκλημάτων κατά Ζωής έχει προχωρήσει πολύ. Διερευνώνται αρκετά πρόσωπα, ενώ υπό διακριτική παρακολούθηση είναι και άτομα που έχουν σχέση με την τράπεζα. Οι δύο εντολείς μου κλήθηκαν να δώσουν και συμπληρωματική κατάθεση». Όπως επισημαίνει ο γνωστός ποινικολόγος, η λεία των διαρρηκτών δεν ήταν διόλου ευκαταφρόνητη. Μόνο από τις θυρίδες των κυριών που εκπροσωπεί αφαιρέθηκαν τιμαλφή που η αξία τους υπερβαίνει τα 2,5 εκατ. ευρώ. «Από τη μία θυρίδα πήραν κοσμήματα μεγάλης αξίας, τουλάχιστον 1,5 εκατ. ευρώ, και από τη δεύτερη, που ανήκει σε άλλη μεγάλη οικογένεια, η λεία ήταν μεγαλύτερης αξίας του 1 εκατ. ευρώ».

Από την πλευρά του, ο Γιάννης Μαρακάκης, δικηγόρος άλλης παθούσης, δηλώνει στη Realnews πως στο «μικροσκόπιο» των ερευνών μπαίνουν και υπάλληλοι της προηγούμενης τράπεζας από όπου μεταφέρθηκαν σε αυτή του Ψυχικού οι θυρίδες. «Εμείς ετοιμάζουμε υπόμνημα με την πλήρη περιγραφή των απολεσθέντων, αλλά και περιγραφή της προέλευσης και του ιστορικού τους, καθότι αποτελούσαν οικογενειακά κειμήλια, τα οποία φυλάσσονται σε οικογενειακή θυρίδα εδώ και 40 χρόνια. Μετά από μεταφορά της ίδιας θυρίδας από άλλο κατάστημα της τράπεζας, κατέληξαν στο εν λόγω όπου έγινε η κλοπή. Του οποίου, όμως, ο φωριαμός με θυρίδες (κάθε φωριαμός περιέχει περίπου 300 θυρίδες) είχε προσφάτως μεταφερθεί και αυτός από άλλο κατάστημα που έκλεισε. Τα υπό έρευνα, λοιπόν, πρόσωπα είναι αυτά που είχαν πρόσβαση στο θησαυροφυλάκιο, άρα στον εν λόγω φωριαμό, και στην τελευταία τράπεζα αλλά και στην προηγούμενη από την οποία μεταφέρθηκε».

Με «πασπαρτού»

Ακόμα και οι έμπειροι αστυνομικοί της Ασφάλειας, πάντως, έχουν μείνει έκπληκτοι με την ευστροφία των κακοποιών και το σχέδιο που «σκάρωσαν», προκειμένου να αρπάξουν τους θησαυρούς που έκρυβαν οι τέσσερις θυρίδες. Και όπως σημειώνουν: «Φαίνεται έξυπνη δουλειά και καθόλου πρόχειρη». Οι αστυνομικοί, σύμφωνα με πληροφορίες, καταλήγουν στο εξής ενδεχόμενο, όσον αφορά το σχέδιο των δραστών: Σε ανύποπτο χρονικό διάστημα, νοίκιασαν θυρίδες στο συγκεκριμένο υποκατάστημα, κατ’ αρχάς για να έχουν την ευχέρεια κατόπτευσης του χώρου, χωρίς να κινήσουν υποψίες. Παράλληλα, έχοντας πια στην κατοχή τους κλειδιά για τις θυρίδες τους, προχώρησαν στην κατασκευή συνδυαστικών πασπαρτού, με βάση το κλειδί που είχαν στα χέρια τους. Στη συνέχεια, με τρόπο που ακόμα δεν έχει αποσαφηνιστεί από τις εν εξελίξει έρευνες, άρχισαν να έχουν πρόσβαση στους δημόσιους διαδικτυακούς λογαριασμούς των τεσσάρων κυριών, προκειμένου να γνωρίζουν πότε θα φύγουν από την Αθήνα για διακοπές… Αύγουστος γαρ. Όταν βεβαιώθηκαν πως τα υποψήφια θύματά τους λείπουν από το κλεινόν άστυ, έβαλαν σε εφαρμογή τη «μεγάλη κομπίνα». Πήγαν στην τράπεζα ως κάτοχοι θυρίδων, τις άνοιξαν με το κλειδί του υπαλλήλου και το δικό τους και αφού πλέον ο τελευταίος είχε αποχωρήσει, τηρουμένων των όρων εχεμύθειας και απορρήτου, οι δράστες ξεκλείδωσαν τις επίμαχες θυρίδες, χωρίς εμφανή ίχνη παραβίασης, τις ξαναέκλεισαν και αποχώρησαν σαν κύριοι, με ένα μικρό θησαυρό στην κατοχή τους σε μετρητά και κοσμήματα.

Διπλός έλεγχος στις 1.000 θυρίδες

Στις 13 Νοεμβρίου, λοιπόν, όταν η πρώτη παθούσα πήγε στην τράπεζα και προσπάθησε να ανοίξει τη θυρίδα της, διαπίστωσε ότι το κλειδί μπλόκαρε. Πανικόβλητη ενημέρωσε τον αρμόδιο υπάλληλο, διαπιστώνοντας πια και οι δύο πως αμφότερα τα κλειδιά τους είχαν φρακάρει στην κλειδαριά και δεν έβγαιναν. Εκλήθη αμέσως κλειδαράς για να βγάλει τα κλειδιά, ο οποίος τούς ενημέρωσε πως έχει παραβιαστεί, μάλλον με κάποιο αντικλείδι, ο μηχανισμός που μοιάζει με κλειδί, ο ομφαλός της κλειδαριάς. Μόλις άνοιξε η θυρίδα, η κάτοχός της είδε πως από το κουτί είχαν κάνει «φτερά» κοσμήματα και μετρητά αξίας άνω του 1.000.000 ευρώ. Αμέσως σήμανε συναγερμός.

Τη Δευτέρα 16 και την Τρίτη 17 Νοεμβρίου κλήθηκε η Ασφάλεια Βορειοανατολικής Αττικής προκειμένου να κάνει έλεγχο σε όλες τις θυρίδες, οι οποίες στο εν λόγω υποκατάστημα ξεπερνούν τις 1.000. Από την έρευνα προέκυψε ότι έχουν παραβιαστεί άλλες τρεις. Και, όπως παρατήρησαν, οι παραβιασμένες θυρίδες σχημάτιζαν ένα ταυ: τρεις επάνω, μία κάτω. Γιατί αυτές τις τέσσερις; «Μπορεί να ήταν και στοχευμένο, μπορεί όμως αυτές να πρόλαβε ο δράστης», λένε πληροφορίες από την τράπεζα.

Άμεσα ενημερώθηκαν οι κάτοχοί τους, οι οποίοι προσήλθαν στο κατάστημα και διαπίστωσαν ότι από τις θυρίδες λείπουν μετρητά και κοσμήματα. Στις 23 και 24 Νοεμβρίου το τμήμα Εγκλημάτων κατά Ζωής της Ασφάλειας Αττικής, που είχε αναλάβει πλέον την υπόθεση, έκανε και πάλι έλεγχο, επιβεβαιώνοντας ότι μόνο αυτές οι τέσσερεις έχουν παραβιαστεί. Μάλιστα, έλεγξε και τις κενές θυρίδες μήπως όποιοι έκαναν την παραβίαση έκρυψαν τα κλοπιμαία εκεί, για να τα πάρουν άλλη στιγμή, όταν ενδεχομένως θα έχει κοπάσει ο θόρυβος. Στα σενάρια ότι κάποιος υπάλληλος της τράπεζας που έφυγε με εθελουσία ήταν αναμεμειγμένος στην κλοπή, πηγές του τραπεζικού ιδρύματος υποστηρίζουν ότι αυτό είναι μια εκδοχή αλλά μάλλον «αδύναμη», καθώς η εθελουσία των υπαλλήλων ολοκληρώθηκε τον Ιανουάριο του 2020. Η δική τους εκτίμηση, πάντως, είναι πως ενδεχομένως να εκμίσθωσε κάποιος θυρίδες και έτσι να απέκτησε πρόσβαση. Το Εργαστήριο Ιχνών και Εργαλείων της Ασφάλειας ψάχνει τώρα να βρει με τι εργαλείο παραβιάστηκαν οι θυρίδες. Αν χρησιμοποιήθηκε κλειδί-αντικλείδι, τότε οι υποψίες στρέφονται στο εσωτερικό της τράπεζας. Ελέγχεται, επίσης, αν έγινε και κάποια τεχνική εργασία στην τράπεζα, αν δηλαδή οι δράστες μπήκαν με αυτό το πρόσχημα.

Των Άννα Κανδύλη και Θεοδόση Πάνου

Realnews

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.