Νέο μισθολόγιο: Όλες οι αλλαγές στις αμοιβές των δημοσίων υπαλλήλων

Εκ βάθρων αλλαγές στο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων έρχονται τον Ιανουάριο του 2024, με αυξήσεις μισθών – ιδιαιτέρως των κατωτέρων κλιμακίων – ενίσχυση των ειδικών μισθολογίων, αλλά και όσων κατέχουν θέσεις ευθύνης.

Το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων πρόκειται να είναι ένα από τα πρώτα νομοθετήματα της νέας κυβέρνησης που θα έλθει προς ψήφιση εντός των επόμενων 100 ημερών. Εντάσσεται μάλιστα στο γενικότερο εγχείρημα της κυβέρνησης για «ουσιαστική βελτίωση των αμοιβών την επόμενη τετραετία».

Θρίλερ με τις κλαδικές συμβάσεις – Το σχέδιο για τους μισθούς

Οι αυξήσεις
Οι αυξήσεις που θα προκύψουν με το νέο μισθολόγιο ενδέχεται να φτάσουν και τα 100 ευρώ μηνιαίως, ενώ το συνολικό ετήσιο κόστος ποσό των αυξήσεων θα κυμανθεί γύρω στα 500 εκατομμύρια ευρώ, με έμφαση στις αυξήσεις για τα χαμηλότερα μισθολογικά κλιμάκια, τις θέσεις ευθύνης, τους ένστολους και τους πανεπιστημιακούς.

Το σύνολο των αλλαγών θα επηρεάσει τις αμοιβές περίπου 600.000 δημοσίων υπαλλήλων με το σχεδιασμό να συμπεριλαμβάνει και τα ειδικά μισθολόγια των δικαστικών, των πανεπιστημιακών, ιατρικού προσωπικού και των ενστόλων.

Ιδιαίτερα σημασία δίδεται στα χαμηλά κλιμάκια καθώς μετά την τελευταία αύξηση του κατώτατου μισθού του ιδιωτικού τομέα στα 780 ευρώ, αυτός είναι υψηλότερος από το εισαγωγικό κλιμάκιο του δημοσίου τομέα, αφού υπολογίζεται με 14 μισθούς ετησίως έναντι 12 μισθών στο δημόσιο.

Σημειώνεται πως στο δημόσιο τομέα ο πρώτος μεικτός μισθός για υπάλληλο Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης είναι 780 ευρώ, για υπάλληλο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης 858 ευρώ, για υπάλληλο Τεχνολογικής Εκπαίδευσης 1.037 ευρώ και για υπάλληλο Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης 1.092 ευρώ.

Ωστόσο αυξήσεις θα προκύψουν και για τα υπόλοιπα κλιμάκια υπαλλήλων, αλλά και εξαιτίας των αυξήσεων λόγω των επιδομάτων ευθύνης. Ωφελημένοι θα είναι και οι υψηλόμισθοι υπάλληλοι που κατέχουν θέσεις ευθύνης, δηλαδή οι ειδικοί και γενικοί γραμματείς, οι γενικοί διευθυντές, οι διευθυντές, οι υποδιευθυντές και οι τμηματάρχες.

Οι αλλαγές
Ορισμένες από τις αλλαγές που σχεδιάζονται μέσω του νέου μισθολογίου αφορούν τα εξής:

Την ενσωμάτωση στον βασικό μισθό μέρος από τα σημερινά επιδόματα. Την εφαρμογή μεικτού συστήματος αμοιβών σύμφωνα με το οποίο συνδέεται η μισθολογική εξέλιξη με το υπαλληλικό βαθμό.
Την κατάργηση των κάθε είδους επιδομάτων, παροχών και αποζημιώσεων.
Τη χορήγηση κινήτρων επίτευξης στόχων στους υπαλλήλους των υπηρεσιών που πετυχαίνουν σε πολύ μεγάλο βαθμό τους ποσοτικοποιημένους στόχους.

ot.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.