Νέοι τίτλοι εκδόσεων Πατάκη

«Η κυρία Τασία και ο Γουλιέλμος ΚαταΒάθος» της Μαρίας Μήτσορα.
Η ηρωίδα έχει μόλις μετακομίσει. Ενώ προσπαθεί να ανταποκριθεί στην αγχωτική αυτή συνθήκη, συναντά αίφνης την κυρία Τασία, αγαπημένη της μοδίστρα από μια παλιότερη περίοδο της ζωής της, και τον αγαπημένο της γάτο Γουλιέλμο ΚαταΒάθος. Αυτό δε θα ήταν τόσο παράξενο αν δεν είχαν εν τω μεταξύ περάσει χρόνια από τότε που η κυρία Τασία είχε πεθάνει. Μεταξύ ονείρου και πραγματικότητας, φυσικού και υπερφυσικού, η ηρωίδα θα προετοιμαστεί για να συναντήσει πρόσωπα του παρελθόντος της, και να αντιμετωπίσει τα φαντάσματα της ζωής της, παραθέτοντάς τους το «δείπνο της Εκάτης».

«Άνισοι αιώνες: Οικονομική ιστορία της Τουρκίας από τον 19ο αιώνα μέχρι σήμερα» του Sevket Pamuk.
Ανάμεσα στην ύστερη οθωμανική περίοδο και στο σύγχρονο καθεστώς της αβασίλευτης δημοκρατίας, οι τύχες της τουρκικής οικονομίας κατέγραψαν μεγάλες διακυμάνσεις. Ο Σεβκέτ Παμούκ, ο πρύτανης της ιστορίας της τουρκικής οικονομίας, είναι ο πλέον κατάλληλος, για να διηγηθεί την πλούσια αυτή ιστορία. Πέρα από την συνολική εποπτεία των ποσοτικών χαρακτηριστικών της τουρκικής οικονομίας κατά τους δύο τελευταίους αιώνες, ο Παμούκ τοποθετεί τη μελέτη της σε συγκριτικό πλαίσιο και συνδέει την πορεία της με μια σειρά βαθύτερων θεσμικών αλλαγών. Ο παρών τόμος αποτελεί κορυφαίο επιστημονικό επίτευγμα και θα παραμείνει σημείο αναφοράς στη σχετική έρευνα για πολλά χρόνια.

Δείτε ακόμα:  "Master Class" στο Θέατρο Παλλάς - Μια τελευταία παράσταση στις 4/2

«Η ιστορία της φιλοσοφίας» του A. C. Grayling.
Ο Α. Κ. Γκρέυλινγκ παραδίδει ένα έργο ορόσημο για τον αιώνα µας, μια εξαιρετικά εμπεριστατωμένη, προσιτή και πλήρη επίτομη ιστορία της φιλοσοφίας. Ίσως η πιο πλήρης, εµπνευσµένη και συναρπαστική επίτοµη ιστορία της φιλοσοφίας που γράφτηκε µετά το 1945 και την Ιστορία της δυτικής φιλοσοφίας του Μπέρτραντ Ράσσελ. Πρόκειται για ένα έργο βατό και διαφωτιστικό για τους αναγνώστες της φιλοσοφίας, το οποίο καλύπτει τα πεδία της γνωσιολογίας, της μεταφυσικής, της ηθικής, της αισθητικής, της λογικής, της φιλοσοφίας του νου, της φιλοσοφίας της γλώσσας, της πολιτικής φιλοσοφίας και της ιστορίας των δημόσιων αντιπαραθέσεων αναφορικά με αυτά, παρουσιάζοντας τις ιδέες των μεγάλων φιλοσόφων αλλά και λιγότερο γνωστών διανοητών με μικρότερη επίδραση. Επίσης εξετάζει τι έχουμε διδαχθεί από αυτό το σώμα σκέψης και ποια πρόοδος μένει να συντελεστεί.

«Παλιγγενεσία και αναστοχασμός: Κείμενα για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση» του Ευάγγελου Βενιζέλου.
Η επέτειος των διακοσίων ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, προκάλεσε έντονη αναζωπύρωση του ερευνητικού, συγγραφικού και αναγνωστικού ενδιαφέροντος γύρω από την επανάσταση αλλά και τη συνολική αξιολόγηση της ιστορικής διαδρομής του ελληνικού κράτους. Ένα τέτοιο επετειακό έτος τροφοδοτεί επίσης τον σχετικό πολιτικό λόγο που εκφωνείται ευκαίρως-ακαίρως, προκαλεί νέες απόπειρες ιδεολογικής χρήσης της Ιστορίας, ενώ προσελκύει το ενδιαφέρον καλόπιστων δοκιμιογράφων και εκλαϊκευτών που αναπαράγουν στερεότυπα. Στο βιβλίο αυτό ο Ευάγγελος Βενιζέλος συγκεντρώνει κείμενά του (δοκίμια, ομιλίες κ.ά.) των τελευταίων ετών τα οποία επιχειρούν να αξιολογήσουν συνολικά την ιστορική διαδρομή του ελληνικού κράτους. Στα κείμενα αυτά ο συγγραφέας αναζητά το νήμα που διαπερνά τη σύγχρονη ελληνική Ιστορία, από την έναρξη της Επανάστασης έως τις ημέρες μας, προτείνοντας ως συνδετικό στοιχείο τη «σύγκρουση των ολοκληρώσεων»: μια συνεχή σύγκρουση προτεραιοτήτων ανάμεσα στους στόχους και στις ανάγκες της εθνικής/εδαφικής ολοκλήρωσης, της θεσμικής/συνταγματικής και της οικονομικής/αναπτυξιακής, αλλά και δημοσιονομικής ολοκλήρωσης.

Δείτε ακόμα:  Θέατρο Όροφως: «Μαμά» της Μάρτα Μπαρσελό - Σκηνοθεσία Ιόλη Ανδρεάδη - Πρεμιέρα 29 Ιανουαρίου

«Ξεχωριστές καρδιές: Ένα ταξίδι στην καρδιοχειρουργική και στη δύναμη του ανθρώπινου πνεύματος» του Καθηγητή Καρδιοθωρακικής Χειρουργικής στο Πανεπιστήμιο Yale και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Yale New Haven John Elefteriades.

Ο Ελληνοαμερικανός δρ. John Elefteriades έχει ανακηρυχθεί ένας από τους δέκα καλύτερους γιατρούς στις ΗΠΑ από το περιοδικό Men’s Health και «κορυφαίος στον κόσμο ειδικός στα ανευρύσματα κοιλιακής αορτής» από το Expertscape. Σε αυτό το βιβλίο, ο δρ Elefteriades, ένας καρδιοχειρουργός που έχει περιθάλψει πάνω από δέκα χιλιάδες ασθενείς, αφηγείται τις ιστορίες δέκα ασθενών τους οποίους γνώρισε φροντίζοντας την καρδιά τους. Πρόκειται για τις δέκα περιπτώσεις που τον συγκίνησαν περισσότερο, εκείνες που αποκάλυψαν τα πιο ξεχωριστά χαρακτηριστικά των ανθρώπων, συχνά στις στιγμές της μεγαλύτερής τους απελπισίας. Ο αναγνώστης θα πληροφορηθεί σχετικά με τις καρδιακές παθήσεις και τις τεχνικές επεμβατικής αποκατάστασης. Αλλά, κυρίως, η επιλογή έχει γίνει προκειμένου να μπορέσουμε να εκτιμήσουμε τα υπέροχα βάθη και πλάτη του ανθρώπινου πνεύματος όπως τα έχει δει ο συγγραφέας να εκφράζονται στο πλαίσιο των προσωπικών και οικογενειακών δυσκολιών που προκαλεί μία σοβαρή καρδιακή ασθένεια.

Δείτε ακόμα:  Θέατρο Τέχνης: Μαρίκα Νίνου "Σαν άστρο" - Σκηνοθεσία Μαριάννα Κάλμπαρη - Πρεμιέρα 11 Φεβρουαρίου

«Το λίγο που τελειώνει» της Ιφιγένειας Θεοδώρου.
Θέλοντας να συμπαρασταθούν στο πένθος της φίλης τους, η Λιάνα και η Πέπη έρχονται στο Πήλιο, στο εξοχικό της Δέσποινας που έχασε τον άντρα της μετά από σύντομη, σοβαρή αρρώστια. Μυστικά και ψέματα, πίστη και προδοσία, σε ένα μυθιστόρημα για τον αδυσώπητο χρόνο. Κυνηγώντας το τέρας της απώλειας, η Θεοδώρου καταδύεται στα αισθήματα των ηρωίδων της, σ’ ένα εσωτερικό τοπίο γυμνό από χαρά, σημαδεμένο από την αρρώστια και τον θάνατο, που άλλο εφόδιο δεν έχει παρά μόνο τον έρωτα.