Νίκος Ρόκκος: Από καρδιά κατέληξαν ο αδελφός και οι θείοι του!

Ο χρόνος έχει παγώσει για το νησί της Λήμνου…

Ενός λεπτού σιγή τηρούν οι συγχωριανοί του για τον Νίκο Ρόκκο, ένα αγαπημένο τους πρόσωπο που ψήφισαν για πρόεδρο τους, μα «έφυγε» πριν καν αναλάβει τα καθήκοντα του.

Σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση βρίσκεται ο Στέλιος Ρόκκος όπως και η μεγαλύτερη αδελφή τους Αγγελική που δεν μπορούσε να συγκρατήσει τα δάκρυα της.

Αυτή ήταν η δεύτερη φορά που κλήθηκαν να κηδέψουν αδελφό τους μέσα σε δύο χρόνια. Ήταν Ιούνιος του 2021, όταν ο αδελφός τους, Κώστας σε ηλικία 50 ετών κατέληξε από ανακοπή.

«Έκανε bypass ο Κώστας. Πριν (πεθάνει) έναν χρόνο είχε κάνει bypass. Ήρθε, άνοιξε τα μαγαζιά αλλά δεν πήγαινε στον γιατρό. Του λέγαμε «Κώστα πρέπει να ξανά πας ». Έλεγε «καλά είμαι, δεν έχω τίποτα και ξαφνικά, ένα πρωί, τον έπιασε ένας πόνος στο στήθος. Τον πήγανε στο νοσοκομείο και πέθανε», δήλωσε η θεία του Ν. Ρόκκου.

Αυτό το τραγικό γεγονός τους σόκαρε αλλά και τους ξύπνησε μνήμες από την απώλεια του πατέρα τους πριν χρόνια προδομένος και αυτός από την καρδιά του.

«(Ο πατέρας τους έφυγε) Από ανεύρυσμα στην καρδιά. Άνοιξε η αορτή και από το σπίτι τον έβγαλαν με κάθισμα. Τον πήγαν κατευθείαν Αθήνα και έμεινε 2,5 μήνες φυτό. Καρδιά, δυστυχώς και το κληρονόμησαν και τα παιδιά», συμπλήρωσε η θεία του Νίκου Ρόκκου.

Περιπέτεια με την καρδιά του αντιμετώπισε πριν λίγους μήνες και ο Στέλιος Ρόκκος, ο οποίος ευτυχώς άμεσα διακομίστηκε με C-130 από τη Λήμνο στην Αθήνα γλιτώνοντας τα χειρότερα.

Μετά τον αιφνίδιο θάνατο του Κώστα από ανακοπή και το έμφραγμα του Στέλιου, ο Νίκος Ρόκκος άρχισε να κάνει εξετάσεις και να επισκέπτεται τακτικά καρδιολόγο.

«Φοβόντουσαν τα παιδιά με τον (χαμό του) Κώστα και ο Στέλιος έπαθε το καλοκαίρι και αυτός με έμφραγμα».

«Ο Νίκος είχε κάνει εξετάσεις πριν από 1,5 μήνα και όλα ήταν τέλεια. Δεν ξέρω τώρα ακριβώς τι, πήγαινε σε καρδιολόγο και έκανε τσεκ απ γιατί μετά τον Κώστα και το έμφραγμα του Στέλιου είχε ταρακουνηθεί πάρα πολύ και το έψαχνε» σημείωσε η κουμπάρα του Στέλιου Ρόκκου.

Ο καθηγητής καρδιολογίας, Χριστόδουλος Στεφανάδης, εξήγησε: «Στους μισούς περίπου, στο 50% από αυτούς που κάνουνε σοβαρά περιστατικά είτε έμφραγμα είτε αιφνίδιο θάνατο, οι συνήθεις εξετάσεις δεν δείχνουν (κάτι). Υπάρχουν πιο ειδικές εξετάσεις. Η απόλυτη εξέταση είναι η στεφανιογραφία η κανονική ή έστω η αναίμακτη που γίνεται με τον αξονικό τομογράφο».

«Από καρδιά κατέληξαν και οι θείοι του»

Η θεία του Νίκου Ρόκκου λέει αποκλειστικά στο LIVE NEWS πως είναι μια οικογένεια που έχει ιστορικό με την καρδιά.

«Στην οικογένεια είχε καρδιά και ο θείος τους ο Νίκος, ο αδερφός του Μήτσου και μια θεία του. Όταν παντρεύτηκε η κυρία Νίτσα (μητέρα Ρόκκου) είχε μείνει έγκυος και το παιδάκι γεννήθηκε και πέθανε σε 3-4 μήνες. Αγοράκι και αυτό. Τώρα τι είχε ούτε μπόρεσαν να καταλάβουν τότε. Δεν υπήρχαν αυτά τα συστήματα των γιατρών. Ήταν πολύ πίσω η επιστήμη τότε. Το έτρεξαν στους γιατρούς, αλλά δυστυχώς δεν καταλάβαινε τίποτα σαν τεσσάρων μηνών».

«Κάποιος μπορεί να έχει βεβαρυμμένο κληρονομικό ιστορικό δηλαδή, προδιάθεση να πάθει στεφανιαία νόσο αλλά αν ελέγξει τους άλλους παράγοντες είτε με δίαιτα είτε με φάρμακα ρίξει τη χοληστερίνη του αίματος, χάσει βάρος, αν έχει ζάχαρο το ρυθμίσει, τότε μπορεί να παρατείνει τη ζωή του», ανέφερε ο κ. Στεφανάδης.

Ο καθηγητής καρδιολογίας εξηγεί στο Live News πως στο 50% η πρώτη εκδήλωση της νόσου είναι το σοβαρό επεισόδιο χωρίς να υπάρξει κάποιο σημάδι.

«Στο 50% δυστυχώς, η πρώτη εκδήλωση είναι το σοβαρό επεισόδιο. Ξαφνικά, γίνεται ένας θρόμβος πάνω σε μια πλάκα, στεφανιαία κάνει έμφραγμα, αρρυθμία, θάνατο. Οι άλλοι (ασθενείς) περίπου 50-60 τοις εκατό, έχουν συμπτώματα. Ένα νέο άτομο πονάει στο στήθος στο περπάτημα και μπορεί να μη του δώσει βάση».

Το μοιραίο για τον Νίκο Ρόκκο συνέβη μια μέρα που βγήκε να ψαρέψει μόνος χταπόδια με τη βάρκα του.

Η ιατροδικαστική εξέταση έχει ολοκληρωθεί με επιθυμία της οικογένειας να είναι να μην δημοσιοποιηθεί το αποτέλεσμα της.

Η κληρονομικότητα στα καρδιαγγειακά νοσήματα

Ο καθηγητής καρδιολογίας Χριστόδουλος Στεφανάδης μιλώντας στο Live News επεξήγησε:

«Η κληρονομικότητα είναι ένα παράγοντας, αλλά συνυπάρχουν κι άλλοι παράγοντες που αθροιστικά μπορεί να επιταχύνουν την εμφάνιση της στεφανιαίας νόσου. Το απλό τεστ κοπώσεως ανιχνεύει το 60% της νόσου, ενώ η δοκιμασία κόπωσης με φάρμακο έχει υψηλή ευαισθησία και ανιχνεύει μέχρι και το 80%».

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.