Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία»: Ενας χρόνος αναμονή για μια πέτρα στη χολή!

Το πρόβλημα με τις λίστες αναμονής στα χειρουργεία των Νοσοκομείων Παίδων του ΕΣΥ – Το αποψιλωμένο προσωπικό «δείχνουν» οι γιατροί ως αιτία.

«Πρόσφατα με περίμενε μια μαμά έτοιμη να με δείρει» περιγράφει στο «Βήμα» η επιμελήτρια Α’ και παιδοχειρουργός στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» Αγγελική Κρικρή και συνεχίζει: «Το παιδί της, 14 χρόνων, έχει πέτρες στη χολή. «Εχετε εξετάσει το παιδί μου από τον Μάιο του 2023. Ακόμα δεν μπορεί να φάει, έχει αδυνατίσει και φταίτε εσείς» μου είπε. Της εξήγησα την κατάσταση που επικρατεί με τις λίστες αναμονής των χειρουργείων και της είπα να απευθυνθεί στη διοίκηση του νοσοκομείου. Τώρα είναι Φεβρουάριος και το παιδί δεν έχει ακόμα χειρουργηθεί. Μάλιστα, δεν προβλέπεται να χειρουργηθεί ούτε μέσα στο επόμενο… τρίμηνο. Ομως, δεν μπορώ να αδικήσω τα υπόλοιπα παιδιά που περιμένουν και να τη βάλω με προτεραιότητα».

Εμβαλωματικές παρεμβάσεις

Την Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου η συνέλευση των γιατρών του χειρουργικού τομέα του Νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» έλαβε την απόφαση να αναστείλει όλα τα προγραμματισμένα χειρουργεία επικαλούμενη τις μεγάλες ελλείψεις προσωπικού – κυρίως αναισθησιολόγων και νοσηλευτών. Οπως υποστηρίζουν, το πρόβλημα ήταν γνωστό στη διοίκηση από το περασμένο καλοκαίρι, ωστόσο στο μεσοδιάστημα δεν έγινε το παραμικρό για να επιλυθεί.

Μια μέρα μετά, κατόπιν «έκτακτης» παρέμβασης του υπουργείου Υγείας, δόθηκε μια προσωρινή λύση στο… και πέντε, ώστε τα χειρουργεία να συνεχιστούν τουλάχιστον μέχρι το τέλος του μήνα. Το «μπάλωμα» αυτό ήταν η μετακίνηση πέντε αναισθησιολόγων από άλλα νοσοκομεία, με παράλληλη προκήρυξη τριών θέσεων αναισθησιολόγων για να στελεχωθεί ο αποδεκατισμένος χειρουργικός τομέας του νοσηλευτικού ιδρύματος που καθημερινά δέχεται εκατοντάδες ανήλικους ασθενείς.

Την ίδια ώρα, οι λίστες αναμονής των τακτικών χειρουργείων φτάνουν τα 1.000 παιδιά, με το «νεκρό» διάστημα να ξεπερνά ακόμα και τον ενάμιση χρόνο. Από τη μεριά του, ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης διαβεβαίωσε ότι η προκήρυξη των θέσεων θα γίνει εντός της εβδομάδας, με τους γιατρούς να εκπέμπουν σήμα κινδύνου και για τις ώρες εργασίας που καλούνται να καλύψουν.

Από την πλευρά της, και η Αννα Μαλισιώβα, διευθύντρια του Αναισθησιολογικού Τμήματος του Νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», «δείχνει» το αποψιλωμένο προσωπικό ως αιτία της επικίνδυνης για την υγεία χιλιάδων ανηλίκων κατάστασης: «Μετά τα μνημόνια στο οργανόγραμμα του νοσοκομείου οι οργανικές θέσεις αναισθησιολόγων μειώθηκαν από 16 σε 11, τώρα υπηρετούν 9 και μόνο οι 8 μπορούν να κάνουν εφημερίες. Στο νοσοκομείο λειτουργούν τρεις χειρουργικές αίθουσες. Οι δύο είναι «αφιερωμένες» στη λίστα και η τρίτη είναι «αφιερωμένη» είτε στα περιστατικά της εφημερίας είτε στα περιστατικά κατηγορίας «1», σύμφωνα με το νέο ΦΕΚ για τη λίστα χειρουργείων (σ.σ.: κατηγοριοποίηση των χειρουργείων από το «1» έως το «5» με βάση την εκτιμώμενη δυνατότητα χρόνου αναμονής)».

Αναφερόμενη στις εξαγγελίες του υπουργείου Υγείας, υποστηρίζει ότι αποτελούν τον ελάχιστο αριθμό που απαιτείται για την ομαλή λειτουργία του νοσοκομείου, χωρίς να θεωρεί σίγουρο ότι θα καλυφθούν: «Οι 3 αναισθησιολόγοι θα βοηθήσουν να μην υπερεφημερεύουμε, υπερβαίνοντας το πλαφόν. Δουλεύουμε 52 με 61 ώρες κατά μέσο όρο την εβδομάδα. Και η κόπωση αυτή δεν λειτουργεί μόνο σε βάρος μας αλλά πιθανώς σε βάρος και των ασθενών. Ωστόσο, δεν είναι σίγουρο ότι θα έρθουν γιατροί με την προκήρυξη, γιατί τα Παίδων δεν είναι νοσοκομεία που προτιμώνται. Είναι διαφορετικό να συμβεί κάτι σε έναν ηλικιωμένο και αλλιώς σε ένα παιδί. Η αναισθησιολογία είναι υψηλού ρίσκου ειδικότητα».

Οι ελλείψεις, όμως, δεν περιορίζονται στους αναισθησιολόγους. «Δεν έχουμε νοσηλευτές. Σε εκείνους που είναι στο Αναισθησιολογικό Τμήμα χρωστούνται οι άδειες του 2022, του 2023 και περίπου 50 ρεπό στον καθένα. Δηλαδή αυτοί οι άνθρωποι πώς να αντέξουν;» διερωτάται η Αννα Μαλισιώβα.

Μια από τα ίδια και στο «Αγία Σοφία»

Το – κυριολεκτικά – ζωτικής σημασίας ζήτημα, όμως, δεν αφορά μόνο το «Αγλαΐα Κυριακού» αλλά και το μεγαλύτερο παιδιατρικό νοσοκομείο της χώρας, το «Αγία Σοφία», καθώς οι λίστες αναμονής για τα χειρουργεία έχουν φτάσει σε δυσθεώρητο μήκος και σε αυτό: «Λειτουργούμε στα όρια ασφαλείας. Ολα τα τμήματα, από τις Μονάδες Εντατικής μέχρι και τα χειρουργεία. Υπάρχει μια σταδιακή μείωση προσωπικού, αφού όχι μόνο έχουν πάρα πολλά χρόνια να γίνουν προσλήψεις, αλλά πλέον έχουμε και πάρα πολλές αποχωρήσεις από το ΕΣΥ» αναφέρει χαρακτηριστικά η Αγγελική Κρικρή.

Η παιδοχειρουργός υπογραμμίζει ότι πριν από μία πενταετία ο μέσος αριθμός των τακτικών χειρουργείων ανά έτος ξεπερνούσε τα 1.200, ενώ αυτή τη στιγμή διενεργούνται μόλις 230. Δύο μήνες πριν, τον Δεκέμβριο του 2023, στο «Αγία Σοφία» περίπου 1.000 παιδιά περίμεναν να χειρουργηθούν. «Χειρουργώ μία φορά τον μήνα, τόσο μου αναλογεί, και βάζω τέσσερα παιδιά στη λίστα, την στιγμή που εξετάζω 10-15 με χειρουργικό πρόβλημα. Ετσι, το συνολικό νούμερο πάντα θα αυξάνεται και ποτέ δεν θα μειώνεται. Εγώ βλέπω πάρα πολύ κόσμο και δυστυχώς δεν μπορώ να τον εξυπηρετήσω. Είναι τεράστιες οι αναμονές και οι ελλείψεις. Για ένα παιδάκι με κρυψορχία ή με πέτρες στη χολή που κατατάσσεται στην κατηγορία «1» μπορεί να περάσουν 8 ή και 10 μήνες για να μπει για χειρουργείο, τη στιγμή που ο νόμος ορίζει αναμονή μέχρι δύο εβδομάδες. Γι’ αυτό απελπίζεται ο κόσμος και πηγαίνει στα ιδιωτικά. Γιατί, όμως, ο Ελληνας να δίνει αυτά τα χρήματα αφού φορολογείται για την υγεία;» διερωτάται η επιμελήτρια Α’ και παιδοχειρουργός στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία».

Τα απογευματινά χειρουργεία

Εν τούτοις, επαναλαμβάνει ότι για να ξεκινήσει ένα χειρουργείο πρέπει να υπάρχουν δύο αναισθησιολόγοι, δύο νοσηλευτές και ένας νοσηλευτής νάρκωσης. Συνολικά χρειάζονται περί τα 10 άτομα. «Είμαστε κυματοθραύστες. Εμείς λογοδοτούμε συνήθως στους γονείς και εμάς βρίζουν, αλλά σε καμία περίπτωση δεν φταίμε. Κάνουμε τα αδύνατα δυνατά. Εχουμε πάρα πολλές ώρες υπερεργασίας χωρίς να πληρωνόμαστε» καταλήγει η παιδοχειρουργός. Αξίζει να σημειωθεί ότι για την αποσυμφόρηση των λιστών το υπουργείο Υγείας προγραμματίζει από τις αρχές Μαρτίου την έναρξη απογευματινών χειρουργείων, με επιβάρυνση από 300 έως 2.000 ευρώ ανά ασθενή, ανάλογα με τη βαρύτητα της επέμβασης. Η πρωτοβουλία αυτή, όμως, «διαβάζεται» από τους υγειονομικούς ως «νομιμοποίηση του «φακελακίου»», που όχι μόνο δεν θα λύσει τα υπάρχοντα ζητήματα αλλά θα προσθέσει και νέα.

tovima.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.