Νοθεία καυσίμων: Οι κρυφές δεξαμενές στο Κορωπί και οι «μη ανιχνεύσιμοι» διαλύτες από τη Βουλγαρία

Με έναν λαθραία εισαγόμενο χημικό διαλύτη που κοστίζει μόλις 0,10 λεπτά το λίτρο μπορεί να νοθευτεί ως και το 50% του καυσίμου που πληρώνουμε στα βενζινάδικα με παραπάνω από 2 ευρώ το λίτρο, εξηγεί ο δημοσιογράφος Γιάννης Σουλιώτης.

Ακόμη κι αν γεμίσει το 50% δεξαμενής καυσίμων ο χημικός διαλύτης είναι ουσία μη ανιχνεύσιμη και μπορεί να προκαλέσει ζημιά στο αυτοκίνητο αλλά και στο περιβάλλον.

H νοθεία ξεκινάει από λαθρεμπόριο χημικού διαλύτη συνήθως από διυλιστήρια της Βουλγαρίας και όσο αυξάνεται η τιμή της βενζίνης τόσο και τα κίνητρα για νοθεία είναι μεγαλύτερα.

Υποτίθεται ότι ένας χημικός διαλύτης εισάγεται για χρωματοπωλεία ή για παραγωγή κόλλας, ωστόσο ωστόσο καταλήγει σε κρυφές δεξαμενές ενδεχομένως σε μέρη όπως ο Ασπρόπυργος και το Κορωπί.

Το 2019 η οικονομική αστυνομία εξάρθρωσε μεγάλο κύκλωμα και έγινε γνωστό το modus operandi:

Πρώτα δημιουργούνται πλαστές εταιρείες ώστε να κοπούν τιμολόγια και να εκδοθούν τα απαραίτητα έγγραφα που υποτίθεται αφορούν χρωματοπωλεία ή βιομηχανίες της Αττικής. Σε περίπτωση που γίνει έλεγχος φαίνεται μόνο ένα κενό γραμματοκιβώτιο και καμία εταιρεία.

Αρκετοί από τους εμπλεκόμενους είναι πρωταγωνιστές σε μαφιόζικα συμβόλαια θανάτου και έχουν συνιδιοκτησία σε βυτιοφόρα που κάνουν τις παράνομες μεταφορές και σε πρατήρια υγρών καυσίμων.’

Όπως λέει ο Γιάννης Σουλιώτης έχουν γίνει συλλήψεις, αλλά όχι πολλές γιατί είναι υπόθεση που δύσκολα στοιχειοθετείται. Τον περασμένο Φεβρουάριο κατασχέθηκαν πάνω από 29.300 λίτρα μείγματος διαλυτών, ενώ οι 9 συλληφθέντες κατηγορούνται και για φοροδιαφυγή ένω των 30.000 ευρώ.

Πηγή: ΕΡΤ – Εκπομπή «Συνδέσεις»

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.