“Ντου” ελέγχων για μάσκες σε λεωφορεία και τρόλεϊ…

Οι ελεγκτές των αστικών συγκοινωνιών πραγματοποιούν συνεχείς ελέγχους για την τήρηση των μέτρων προστασία για τον κορονοϊό…

Εντατική δουλειά έπιασαν οι ελεγκτές του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών με ρητή εντολή να γίνονται έλεγχοι της τήρησης των μέτρων προστασίας κατά του covid.

Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με πληροφορίες του Newsauto.gr, ο Υπουργός Μεταφορών Κ. Καραμανλής έδωσε ρητή εντολή στους ελεγκτές να ελέγχουν εξονυχιστικά, επιβάτες και προσωπικό, ότι τηρούν τα μέτρα προστασίας για τον covid-19 και ότι χρησιμοποιούνται οι σωστές μάσκες προστασίας.
Τονίσουμε οτι αυτές είναι η διπλή μάσκα (χειρουργική) ή μάσκα ΚN95 ή FFP2 – παρόμοιες χρησιμοποιούνται και στα σούπερ μάρκετ.

Σημειώστε πως από σήμερα, οι επιβάτες -όπως όλος ο κόσμος παντού στην Ελλάδα- θα πρέπει να φοράνε τις μάσκες και στις στάσεις (στις αναμονές δλδ).

Δείτε ακόμα:  Εξαδάκτυλος: Μπορεί να ξαναγίνουν υποχρεωτικές οι μάσκες

Παράλληλα θα γίνονται έλεγχοι και για τα εισιτήρια με την εισιτηριοδιαφυγή να έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες του Newsauto.gr οι ετήσιες απαιτήσεις από πρόστιμα σε παράνομους επιβάτες ξεπερνούν τα 9 εκατ. ευρώ ετησίως! Και αυτόις στις οικονομικότερες συγκοινωνίες στης Ε.Ε.

Βέβαια η πανδημία του κορωνοϊού βοήθησε τα μέγιστα προς αυτή τη κατεύθυνση καθώς κάποιοι επιβάτες που μετακινούνταν με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς βρήκαν την ευκαιρία να μην επικυρώνουν εισιτήριο και να μετακινούνται χωρίς κανένα κόστος εις βάρος βέβαια του Δημοσίου και των Αστικών Συγκοινωνιών.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι μπάρες στο μετρό φαίνεται ότι έχουν μειώσει δραματικά τους «τζαμπατζήδες», ωστόσο η εισιτηριοδιαφυγή «οργιάζει» σε λεωφορεία και τρόλεϊ, με τα στοιχεία να κάνουν λόγο για μία επικύρωση εισιτηρίου ανά 20 επιβάτες στα οδικά μέσα.

Δείτε ακόμα:  Κορονοϊός: Μάσκα στους εσωτερικούς χώρους και σε μέρη με συνωστισμό προτείνουν ειδικοί - Έκτακτη ενημέρωση τη Δευτέρα!

Κύκλοι του ΟΑΣΑ εκτιμούν ότι σε χώρες όπως η Ελλάδα, αν δεν υπάρχει έλεγχος εισιτηρίων, το φαινόμενο δεν πρόκειται να εκμηδενιστεί. Η διοίκηση του ΟΑΣΑ είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε εντατικούς ελέγχους εισιτηρίων προκειμένου να περιορίσουν τις απώλειες από τα έσοδα που χάνονται κάθε χρόνο από τη λαθρεπιβίβαση. Η «μαύρη τρύπα», μάλιστα, των οργανισμών αγγίζει αρκετά εκατομμύρια ευρώ ετησίως, με αποτέλεσμα οι απώλειες εσόδων να έχουν αντίκτυπο στο συγκοινωνιακό έργο των φορέων.

Οι υποχρεώσεις των επιβατών και τα πρόστιμα

Κατά τη διάρκεια της μετακίνησης, οι επιβάτες υποχρεούνται να φέρουν έγκυρο εισιτήριο ή κάρτα.

Δείτε ακόμα:  Φωτιές: Έγιναν στάχτη 12.153 στρέμματα στην Ιτέα - Οι εικόνες καταστροφής από τον δορυφόρο

Παιδιά κάτω των 6 ετών ταξιδεύουν δωρεάν.

Οι δικαιούχοι μειωμένων εισιτηρίων, όπως άτομα άνω των 65 ετών, νέοι από 7 έως 18 ετών, φοιτητές πρέπει να εκδίδουν ή να έχουν στην κατοχή τους προσωποποιημένη ATH.ENA CARD, εφόσον επιθυμούν να κάνουν χρήση των συγκεκριμένων προϊόντων.

Οι επιβάτες θα πρέπει να επικυρώνουν το εισιτήριο ή την κάρτα σας, στα μπλε επικυρωτικά μηχανήματα που βρίσκονται μέσα στα λεωφορεία, τα τρόλεϊ και τα βαγόνια τραμ κάθε φορά που επιβιβάζεστε σε αυτά.

Εάν κατά τον έλεγχο δεν προσκομίσουν έγκυρο εισιτήριο ή κάρτα, τότε βεβαιώνεται πρόστιμο ύψους 72 ή 36 ευρώ για τους δικαιούχους μειωμένου εισιτηρίου.

www.newsauto.gr