Νυχτερινό τιμολόγιο ρεύματος: Πότε ξεκινά η θερινή περίοδος – Οι νέες ώρες

Το νυχτερινό οικιακό τιμολόγιο ρεύματος όσον αφορά τη θερινή περίοδο ανακοίνωσε σήμερα ο ΔΕΔΔΗΕ.

Συγκεκριμένα, το νυχτερινό τιμολόγιο θερινής περιόδου τίθεται σε ισχύ από την 1η Μαΐου 2023 μέχρι την 31η Οκτωβρίου 2023 με συνεχές ωράριο από 23:00 έως 07:00 καθημερινά.

Στο πλαίσιο αυτό, οι καταναλωτές που επιθυμούν περαιτέρω ενημέρωση για το θέμα αυτό, μπορούν να απευθύνονται στον προμηθευτή τους.

Τιμές ρεκόρ στην ηλεκτρική ενέργεια
Στο μεταξύ, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, το 2022 σημειώθηκαν τιμές ρεκόρ στην ηλεκτρική ενέργεια και το φυσικό αέριο.

Συγκεκριμένα, το δεύτερο εξάμηνο του 2022, οι μέσες τιμές της οικιακής ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ συνέχισαν να παρουσιάζουν απότομη αύξηση σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2021, από 23,5 Euro ανά 100 kWh σε 28,4 Euro ανά 100 kWh. Το ίδιο διάστημα, αυξήθηκαν οι μέσες τιμές του φυσικού αερίου από 7,8 Euro ανά 100 kWh το δεύτερο εξάμηνο του 2021 σε 11,4 Euro ανά 100 kWh το δεύτερο εξάμηνο του 2022. Αυτές οι τιμές είναι οι υψηλότερες στα καταγεγραμμένα στοιχεία της Eurostat.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μια σημαντική αύξηση των τιμών ξεκίνησε πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αλλά εκτοξεύτηκε στα ύψη μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του 2022. Ωστόσο, πρόσφατα οι τιμές του ηλεκτρισμού και του φυσικού αερίου έδειξαν σημάδια σταθεροποίησης, εν μέρει λόγω πολιτικών και παρεμβάσεων των κυβερνήσεων της ΕΕ.

Οι χώρες της ΕΕ επέλεξαν διάφορα μέτρα, όπως μείωση φόρων και τελών, προσωρινές φορολογικές απαλλαγές στους καταναλωτές, ανώτατα όρια τιμών, παροχή κατ’ αποκοπή ποσού στήριξης ή κατανομή κουπονιών στους τελικούς καταναλωτές, και ορισμένες χώρες εφάρμοσαν ρυθμιζόμενες τιμές.

Σε σύγκριση με το δεύτερο εξάμηνο του 2021, το μερίδιο των φόρων στον λογαριασμό ηλεκτρικής ενέργειας μειώθηκε απότομα από 36% σε 16% (-18,3%) και στον λογαριασμό φυσικού αερίου από 27% σε 14% (-15,8%), κατά μέσο όρο στην ΕΕ. Όλες οι χώρες της ΕΕ καθιέρωσαν κρατικά επιδόματα και επιδοτήσεις ή μείωση φόρων και εισφορών για τον μετριασμό του κόστους υψηλής ενέργειας. Αυτά τα κυβερνητικά μέτρα, ενώ μειώνουν τις τιμές της ενέργειας για τον τελικό καταναλωτή, έχουν επιβαρύνει τους κρατικούς προϋπολογισμούς, επισημαίνει η Eurostat σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.