Ο Άκης Πετρετζίκης μας προτείνει το μενού της παρέας!

4 λαχταριστές συνταγές που πρέπει να δοκιμάσεις!

Αβοκάντο τοστ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ: 10 ΛΕΠΤΑ
ΧΡΟΝΟΣ ΑΝΑΜΟΝΗΣ: –
ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣIΜΑΤΟΣ: 5 ΛΕΠΤΑ
ΜΕΡΙΔΕΣ: 4
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ: 1/5

ΥΛΙΚΑ

Για το μείγμα αβοκάντο

1 μεγάλο αβοκάντο ή 2 μεσαία
2 κ.σ. φρέσκο κόλιανδρο, ψιλοκομμένο
Χυμό από ½ λάιμ
2 κ.σ. ελαιόλαδο
100 γρ. ντοματίνια, ψιλοκομμένα
½ κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
Για τη σύνθεση

4 φέτες ψωμί ολικής άλεσης (βλ. σελ. 106)
4 κ.σ. ελαιόλαδο
1 λάιμ, κομμένο σε φέτες
50 γρ. ντοματίνια, κομμένα στα 4
20 γρ. ρόκα
5 γρ. φύλλα κόλιανδρου
½ κ.γ. μπούκοβο
Αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για το μείγμα αβοκάντο

Κόβουμε τo αβοκάντο στη μέση, ξεκινώντας από τη στενή βάση του μέχρι την κορυφή του, και πιέζουμε το μαχαίρι στο κέντρο, γύρω από το κουκούτσι.
Για να χωρίσουμε τα 2 μισά, στρίβουμε με τα χέρια μας τα 2 κομμάτια.
Κρατάμε το μισό αβοκάντο με το χέρι και με ένα κουτάλι βγάζουμε τη σάρκα του.
Με ένα πιρούνι πατάμε ελαφρά το αβοκάντο, προσέχοντας να μην πολτοποιηθεί τελείως, αλλά να έχει και κομμάτια.
Προσθέτουμε τον κόλιανδρο, τον χυμό λάιμ, το ελαιόλαδο, τα ντοματίνια και το κρεμμύδι, ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη.
Για τη σύνθεση

Βάζουμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά.
Πασπαλίζουμε με λίγο ελαιόλαδο τις φέτες του ψωμιού. Τις τοποθετούμε στο τηγάνι και ψήνουμε για 1-2 λεπτά από την κάθε πλευρά, μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα, και τις μεταφέρουμε σε ένα πιάτο.
Απλώνουμε το μείγμα αβοκάντο στις φέτες του ψωμιού, από πάνω προσθέτουμε λίγα ντοματίνια, 1 φέτα λάιμ, λίγη ρόκα, φύλλα κόλιανδρου, μπούκοβο, αλάτι, λίγο ελαιόλαδο και σερβίρουμε.

Beef Burger

ΥΛΙΚΑ

Για τα καραμελωμένα κρεμμύδια

2 κρεμμύδια
1-2 κ.σ. ελαιόλαδο
2-3 πρέζες ζάχαρη
2 κ.σ. βαλσαμικό ξίδι
Για τα μπιφτέκια

4 φέτες μπέικον
800 γρ. κιμά από μοσχαρίσια σπάλα
Αλάτι
Πιπέρι
1-2 κ.σ. ελαιόλαδο
4 φέτες τσένταρ
Για τη thousand island sauce

120 γρ. μαγιονέζα
30 γρ. κέτσαπ
1 κ.σ. ξίδι από λευκό κρασί
10 γρ. ζάχαρη
1 μικρό λευκό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
Αλάτι
Πιπέρι

Για τα burger

4 ψωμάκια για burger
4 φέτες ντομάτα
4 κ.σ. κέτσαπ ή σάλτσα bbq
Μαρούλι
Αγγουράκι πίκλα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για τα καραμελωμένα κρεμμύδια

Βάζουμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά να κάψει και προσθέτουμε ελαιόλαδο.
Κόβουμε τα κρεμμύδια σε λεπτές φέτες και τα ρίχνουμε στο τηγάνι.
Προσθέτουμε τη ζάχαρη και το βαλσαμικό ξίδι για να τα βοηθήσουμε να καραμελώσουν.
Ανακατεύουμε σε τακτά χρονικά διαστήματα.
Μόλις πάρουν χρώμα, αφαιρούμε και αφήνουμε στην άκρη. Η διαδικασία μπορεί να πάρει 4-5 λεπτά.
Για τα μπιφτέκια

Ψήνουμε το μπέικον σε ένα τηγάνι, σε χαμηλή φωτιά.
Χωρίζουμε τον κιμά σε 4 ίσα μέρη και σχηματίζουμε τα μπιφτέκια μας πολύ απαλά, χωρίς να τα πιέσουμε καθόλου. Πρέπει το μπιφτέκι να μείνει αφράτο και ζουμερό. ΔΕΝ αλατίζουμε μέσα τον κιμά. Αλατίζουμε μόνο την πάνω και την κάτω μεριά από το μπιφτέκι.
Στο τηγάνι που ψήσαμε το μπέικον, ψήνουμε τα 4 μπιφτέκια. Μόλις τα βάλουμε στο τηγάνι, τα πατάμε απαλά με μια σπάτουλα, ίσα ίσα για να πάρουν σχήμα και τα πασπαλίζουμε με λίγο ελαιόλαδο.
Μόλις πάρουν χρώμα, τα γυρίζουμε από την άλλη πλευρά.
Βάζουμε μία φέτα τσένταρ πάνω σε κάθε μπιφτέκι και από πάνω μία φέτα μπέικον. Βγάζουμε τα μπιφτέκια από τη φωτιά και τα αφήνουμε στην άκρη.
Καθαρίζουμε το τηγάνι και ψήνουμε τα ψωμάκια μας με λίγο ελαιόλαδο. Τα πατάμε λίγο με τα χέρια μας.
Για τη thousand island sauce

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Αφήνουμε στο ψυγείο να δέσουν τα αρώματα και σερβίρουμε μαζί με τα υπόλοιπα υλικά.

Για τα burger

Στήνουμε το burger βάζοντας στη βάση το ψωμάκι μας, απλώνουμε τη thousand island, την κέτσαπ ή τη σάλτσα bbq, βάζουμε το μπιφτέκι, την ντομάτα, τα καραμελωμένα κρεμμύδια, το μαρούλι και το αγγουράκι πίκλα. Συνοδεύουμε με πατάτες τηγανητές.

Tip
Το μεγαλύτερο μυστικό για το burger είναι στο κρέας και έχει να κάνει με την προετοιμασία του. Ζητήστε από τον χασάπη σας να περάσει το κρέας από τη μηχανή του κιμά 2 φορές και να μην το σφίξει ή ζουλήξει καθόλου καθώς βγαίνει. Πρέπει να το πάρει απαλά, όπως βγαίνει από τη μηχανή και έτσι αφράτο να το βάλει στο σελοφάν. Καλό θα είναι να μην το σφίξει ούτε με το χαρτί με το οποίο θα τυλίξει το σελοφάν, αλλά απλώς να ≪αγκαλιάσει≫ το κρέας. Το κρέας πρέπει φυσικά να είναι φρέσκο.

Ανακάλυψε 120 λαχταριστές συνταγές από τον Άκη Πετρετζίκη για τα πιο νόστιμα «φαγητά του δρόμου» από όλο τον κόσμο στο βιβλίο STREET FOOD.

Παπουτσάκια με μπεσαμέλ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ: 40 ΛΕΠΤΑ
ΧΡΟΝΟΣ ΑΝΑΜΟΝΗΣ: 20′
ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣIΜΑΤΟΣ: 5 ΛΕΠΤΑ
ΜΕΡΙΔΕΣ: 4-6
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ: 2/5

ΥΛΙΚΑ

Για τις μελιτζάνες και τον κιμά

3 μελιτζάνες μέτριες, φλάσκες
3 κ.σ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. θυμάρι φρέσκο (μόνο τα φύλλα)
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένη
1 πρέζα ζάχαρη κρυσταλλική
1/4 κ.γ. κανέλα
1/4 κ.γ. γαρύφαλλο
250 γρ. μοσχαρίσιο κιμά, σπάλα
40 γρ. κρασί κόκκινο
400 γρ. ντομάτα κονκασέ
50 γρ. γραβιέρα τριμμένη
1 ματσ. μαϊντανό ψιλοκομμένο (έξτρα για το σερβίρισμα)
1 κ.σ. δυόσμο ψιλοκομμένο
Αλάτι
Πιπέρι

Για την μπεσαμέλ

25 γρ. βούτυρο
25 γρ. αλεύρι
Αλάτι
Πιπέρι
250 γρ. γάλα σε θερμ. δωματίου
50 γρ. γραβιέρα τριμμένη
1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο τριμμένο
2 κρόκους αυγών
Φρέσκια ρόκα για το σερβίρισμα

ΕΚΤΈΛΕΣΗ

Για τις μελιτζάνες

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 ˚C στον αέρα.
Κόβουμε τις μελιτζάνες στα δύο, κατά μήκος, και τις χαράζουμε σε αρκετά σημεία σταυρωτά με ένα κοφτερό μαχαίρι, χωρίς να σκίσουμε τη φλούδα.
Προσθέτουμε 2 κουταλιές ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και μία κουταλιά θυμάρι και τα απλώνουμε με τα χέρια μας ώστε να καλύψουμε όλη την επιφάνεια από τις μελιτζάνες. Τις βάζουμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα, με την κομμένη επιφάνεια προς τα κάτω, και τις ψήνουμε 30-40 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
Βγάζουμε από τον φούρνο και μεταφέρουμε τις μελιτζάνες σε ένα πυρέξ, με τη φλούδα προς τα κάτω. Με ένα κουτάλι πατάμε ελαφρά τη σάρκα ώστε να δημιουργήσουμε μια «υποδοχή» για να μπει ο κιμάς.

Για τον κιμά

Ζεσταίνουμε τη μία κουταλιά ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι, σε δυνατή φωτιά.
Σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο 2 λεπτά, μέχρι να χρυσαφίσουν ελαφρά.
Προσθέτουμε τη ζάχαρη, την κανέλα, το γαρύφαλλο, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα και σοτάρουμε άλλα 3-4 λεπτά.
Προσθέτουμε τον κιμά και σοτάρουμε 3-4 λεπτά, μέχρι να πάρει χρώμα.
Σβήνουμε με το κρασί και περιμένουμε να εξατμιστεί.
Προσθέτουμε την ντομάτα και βράζουμε 10-15 λεπτά, μέχρι να εξατμιστεί όλη η υγρασία.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει, 20 λεπτά.
Προσθέτουμε τη γραβιέρα, τον μαϊντανό, το υπόλοιπο θυμάρι και τον δυόσμο και ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα. Μοιράζουμε τη γέμιση στις μελιτζάνες.

Για την μπεσαμέλ

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 ˚C στο γκριλ.
Λιώνουμε το βούτυρο σε μια κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το αλεύρι, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε με ένα σύρμα μέχρι να χρυσαφίσει το μείγμα.
Προσθέτουμε το γάλα σε 5 δόσεις, ανακατεύοντας συνεχώς. Περιμένουμε να απορροφηθεί η πρώτη δόση πριν προσθέσουμε την επόμενη. Μόλις αρχίσει να βράζει το μείγμα και βγουν οι πρώτες φουσκάλες, αποσύρουμε από τη φωτιά.
Προσθέτουμε τη γραβιέρα, το μοσχοκάρυδο και τους κρόκους και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός, μέχρι το μείγμα να ομογενοποιηθεί.
Βάζουμε το μείγμα σε μια σακούλα ζαχαροπλαστικής και μοιράζουμε πάνω από τις μελιτζάνες ή απλώνουμε με ένα κουτάλι.
Ψήνουμε 10-15 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η μπεσαμέλ. Σερβίρουμε πάνω σε φρέσκα φύλλα ρόκας και πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Ανακάλυψε περισσότερες από 260 συνταγές από την ελληνική, παραδοσιακή, «μαμαδίστικη» κουζίνα στο βιβλίο του Άκη Πετρετζίκη Η ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ.

Κέικ με Φιστίκια Αιγίνης και ελαιόλαδο

ΧΡΟΝΟΣ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ: 1 ΩΡΑ
ΧΡΟΝΟΣ ΑΝΑΜΟΝΗΣ: 1-2 ΩΡΕΣ
ΧΡΟΝΟΣ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ: 15 ΛΕΠΤΑ
ΜΕΡΙΔΕΣ: 12
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ: 3/5
ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ: 3-4 μέρες σε θερμοκρασία δωμάτιου
τυλιγμένο καλά με μεμβράνη ή αεροστεγώς.

ΥΛΙΚΑ

Για την πάστα φιστικιού

150 γρ. φιστίκια Αιγίνης ψημένα, αλατισμένα
40 γρ. ηλιέλαιο
1 κ.γ. πράσινο χρώμα ζαχ/κής σε πάστα (προαιρετικά)
Για το κεϊκ

150 γρ. ελαιόλαδο
150 γρ. ζάχαρη άχνη
190 γρ. πάστα από φιστίκια Αιγίνης
3 αυγά μέτρια σε θερμ. δωματίου
150 γρ. αλεύρι γ.ο.χ. & λίγο ακόμα για τη φόρμα
3 γρ. μαγιά ξερή
Ξύσμα από μισό πορτοκάλι
1 πρέζα αλάτι
Λίγο βούτυρο για τη φόρμα
Για το σιρόπι

100 γρ. νερό
100 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
Για τη γκανάζ

50 γρ. κουβερτούρα 55% κακάο
50 γρ. κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά
50 γρ. φιστίκια Αιγίνης για το σερβίρισμα

ΕΚΤΈΛΕΣΗ

Για την πάστα φιστικιού

Ρίχνουμε τα φιστίκια στο πολυμηχάνημα με τα μαχαίρια. Χτυπάμε 4-6 λεπτά μέχρι τα φιστίκια να διαλυθούν τελείως και να αρχίσουν να βγάζουν τα έλαιά τους.
Ρίχνουμε το ηλιέλαιο σε δόσεις. Χτυπάμε μέχρι η πάστα να είναι λεία. Αν θέλουμε την πάστα μας πιο πράσινη, προσθέτουμε το πράσινο χρώμα (προαιρετικά).
Για το κεϊκ

Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 180 ˚C.
Αλευροβουτυρώνουμε μια φόρμα (20×10 εκ.) και την αφήνουμε στην άκρη.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε με το σύρμα χειρός το ελαιόλαδο με την άχνη, την πάστα φιστικιού (που ετοιμάσαμε) και τα αυγά μέχρι να ομογενοποιηθούν καλά τα υλικά.
Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε με ένα κουτάλι το αλεύρι με τη μαγιά, το ξύσμα πορτοκαλιού και το αλάτι. Μεταφέρουμε στο μπολ με τα υγρά και αναμειγνύουμε όλα τα υλικά μεταξύ τους με το σύρμα χειρός.
Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα και ψήνουμε 50 λεπτά στους 180 ˚C και άλλα 10 λεπτά στους 170 ˚C χωρίς να ανοίξουμε τον φούρνο.
Αφήνουμε σε μια σχάρα να κρυώσει χωρίς να βγάλουμε το κέικ από τη φόρμα.

Για το σιρόπι

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό με τη ζάχαρη σε μέτρια φωτιά. Αφήνουμε 2 λεπτά να λιώσει η ζάχαρη και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Περιχύνουμε το κρύο κέικ με το ζεστό σιρόπι.
Αφήνουμε 15 λεπτά να απορροφηθεί το σιρόπι και το βγάζουμε από τη φόρμα.
Για τη γκανάζ

Βάζουμε σε ένα μπολ τη σοκολάτα σε κομμάτια.
Αφήνουμε στην άκρη.
Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος σε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά και αποσύρουμε όταν αρχίσει να κοχλάζει.
Τη ρίχνουμε στο μπολ με τη σοκολάτα και αφήνουμε 1 λεπτό να πάρει θερμοκρασία η σοκολάτα.
Ανακατεύουμε με μια σπάτουλα σιλικόνης μέχρι να ομογενοποιηθούν καλά τα υλικά και να έχουμε μια λεία γκανάζ.

Σύνθεση

Με ένα πριονωτό μαχαίρι αφαιρούμε το πάνω μέρος του κέικ (2 εκ.) και το αναποδογυρίζουμε.
Ρίχνουμε από πάνω τη γκανάζ ώστε να χυθεί ομοιόμορφα και στα πλαϊνά του κέικ. Κόβουμε τα φιστίκια Αιγίνης με ένα μαχαίρι και πασπαλίζουμε το κέικ μας από πάνω.

Ανακάλυψε περισσότερες από 120 συναρπαστικές, πρωτότυπες, γλυκιές συνταγές για κέικ στο βιβλίο του Άκη Πετρετζίκη, PIECE OF CAKE

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.