Ο δεκάλογος για ασφαλές ταξίδι με το αυτοκίνητο το Πάσχα

Οι περισσότεροι εκδρομείς του Πάσχα χρησιμοποιούν για τις μετακινήσεις τους το Ι.Χ. τους. Στόχος είναι να γιορτάσουμε χωρίς απώλειες και να επιστρέψουμε όλοι αλώβητοι στα σπίτια μας, τσουγκρίζοντας μόνο αβγά και όχι αυτοκίνητα. Για να το πετύχουμε, αρκεί να ακολουθήσουμε ορισμένες απλές συμβουλές, που βασίζονται στη λογική, τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και την υπευθυνότητα η οποία πρέπει να μας διακρίνει, όταν πιάνουμε τιμόνι στα χέρια μας.

1. Έλεγχος αυτοκινήτου

Πριν ξεκινήσουμε, φροντίζουμε να έχουμε κάνει ένα βασικό τσεκ απ του αυτοκινήτου μας για να βρίσκεται σε…φόρμα. Ρυθμίζουμε επίσης σωστά την πίεση του αέρα των ελαστικών –μαζί και της ρεζέρβας- ανάλογα με το συνολικό βάρος του οχήματος, των επιβατών και των αποσκευών τους.

2. Έγγραφα, εξοπλισμός

Κοιτάμε να έχουμε μαζί μας τα απαραίτητα έγγραφα (άδεια κυκλοφορίας, δίπλωμα οδήγησης, βεβαίωση Κ.Τ.Ε.Ο., ασφαλιστήριο συμβόλαιο), ενώ σε εύκολα προσβάσιμο σημείο τοποθετούμε το τρίγωνο ασφαλείας, το φαρμακείο αυτοκινήτου και το φωσφορίζον γιλέκο.

3. Ξεκινάμε ξεκούραστοι

Πριν την αναχώρησή μας πρέπει να έχουμε χορτάσει ύπνο, για να είμαστε ξεκούραστοι, ενώ ξεκινάμε έγκαιρα, ώστε να μην αγχωθούμε στο δρόμο επειδή καθυστερούμε να φτάσουμε στον προορισμό μας.

4. Τακτικά διαλείμματα

Φροντίζουμε να κάνουμε ανά περίπου δύο ώρες διάλειμμα για ξεμούδιασμα, όπου πίνουμε αρκετό νερό και επιλέγουμε κάποιο υγιεινό σνακ ή φρούτο. Αποφεύγουμε το βαρύ φαγητό, επειδή προκαλεί υπνηλία.

5. Στον αυτοκινητόδρομο

Στους δρόμους υψηλών ταχυτήτων οδηγούμε στρωτά χωρίς απότομες αυξομειώσεις της ταχύτητας για ασφάλεια και οικονομικότερη κατανάλωση, ενώ επιλέγουμε πομποδέκτες στους σταθμούς διοδίων για να γλιτώνουμε χρόνο και να μην καθυστερούμε χωρίς λόγο.

6. Επαρχιακό δίκτυο

Πολλά σημεία του επαρχιακού δικτύου είναι κακοσυντηρημένα και με ελλιπή σήμανση, ενώ κυκλοφορούν τρακτέρ και αργοκίνητα γεωργικά μηχανήματα. Στους συγκεκριμένους δρόμους χρειάζεται υπομονή και οι προσπεράσεις πρέπει να γίνονται μόνο όπου επιτρέπονται και αφού είμαστε απολύτως σίγουροι ότι θα ολοκληρωθούν με ασφάλεια.

7. Μέσα στο αυτοκίνητο

Φοράμε όλοι ζώνες ασφαλείας είτε καθόμαστε εμπρός είτε πίσω, ενώ τα παιδιά μεταφέρονται πάντα σε ειδικά καθισματάκια. Εννοείται, ότι για τους αναβάτες μοτοσυκλέτας είναι ζωτικής σημασίας η χρήση κράνους. Όταν μεταφέρουμε ζώα, χρησιμοποιούμε αποτελεσματικά συστήματα συγκράτησης. Το κάπνισμα μέσα στο αυτοκίνητο δηλητηριάζει στην κυριολεξία τον αέρα στον περιορισμένο θάλαμο επιβατών, ενώ αφήνουμε εκτός Ι.Χ. τις έντονες συζητήσεις και τους τσακωμούς, ώστε να μην εκνευριστεί ο οδηγός.

8. Φορτώνουμε με ρέγουλα

Προσπαθούμε να βολέψουμε όλα τα μπαγκάζια μας μέσα στον χώρο αποσκευών και δεν τοποθετούμε στην καμπίνα επιβατών αντικείμενα, που περιορίζουν την ορατότητα του οδηγού. Να θυμόμαστε πάντα, ότι ένα βαρυφορτωμένο αυτοκίνητο συμπεριφέρεται διαφορετικά στο δρόμο και ελέγχεται πολύ δυσκολότερα σε ακραίες καταστάσεις.

9. Πείτε όχι στο αλκοόλ

Οι γιορτές προσφέρονται για χαλάρωση, ωστόσο δεν οδηγούμε όταν έχουμε καταναλώσει προηγουμένως αλκοόλ, αλλά δίνουμε το τιμόνι σε κάποιον από την παρέα και την οικογένεια που είναι 100% νηφάλιος. Το ίδιο κάνουμε και αν νιώθουμε κουρασμένοι, καθώς ο στιγμιαίος ύπνος αποτελεί έναν από τους πιο ύπουλους εχθρούς του οδηγού.

10. Άμυνα όχι επίθεση

Στο ταξίδι μας πρέπει να λειτουργούμε με βάση το ρητό «σπεύδε βραδέως». Με άλλα λόγια οδηγούμε αμυντικά και δεν εκνευριζόμαστε ούτε παρασυρόμαστε σε βεντέτα με άλλους επιθετικούς και παραβατικούς οδηγούς.

ieidiseis.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.