Ο Δήμαρχος Παιανίας στη σύσκεψη με τον Στέλιο Πέτσα για την ενεργειακή κρίση

Για τις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης στον προϋπολογισμό των ΟΤΑ ενημέρωσαν τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα ο Δήμαρχος Παιανίας Ισίδωρος Μάδης και οι δήμαρχοι της Ανατολικής Αττικής σε συνέχεια της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στις 22 Μαρτίου 2022 με σκοπό τον συντονισμό τους.

Κατά τη συνάντηση με τον κ. Πέτσα, ο Δήμαρχος Παιανίας περιέγραψε την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί ήδη από το φθινόπωρο, με δεδομένο τα υψηλά κόστη θέρμανσης των σχολείων κατά κύριο λόγο, σε συνθήκες COVID19.

Ο Ισίδωρος Μάδης αναφορά έκανε και στην πορεία εγκρίσεων των έργων του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» ενώ στάθηκε ιδιαιτέρως στην διαδικασία υλοποίησης έργων καλώντας τον υπουργό να επιλεγεί η απευθείας χρηματοδότηση των δήμων ώστε να μειωθεί δραστικά ο απαιτούμενος χρόνος.

Σε κοινή τους επιστολή προς τον αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών, οι δήμαρχοι της Αν. Αττικής σημειώνουν μεταξύ άλλων:

«Η πρωτοφανής ενεργειακή κρίση και τα νέα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί στην παγκόσμια αλλά και εγχώρια αγορά ενέργειας και καυσίμων, επιβάλλουν τη λήψη άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση των αλυσιδωτών επιπτώσεων στους προϋπολογισμούς των Δήμων.

Με αφορμή αυτή την νέα σκληρή πραγματικότητα οι Δήμαρχοι της Ανατολικής Αττικής πραγματοποιήσαμε συνάντηση στον Δήμο Ωρωπού με αντικείμενο τους τρόπους αντιμετώπισης της.

Με αφορμή λοιπόν την ανακοίνωση του Υπουργείου Εσωτερικών για την χορήγηση έκτακτης δόσης ΚΑΠ στους Δήμους για την αντιμετώπιση της κρίσης συζητήσαμε διεξοδικά και αφού λάβαμε υπ όψιν μας συγκεκριμένα και αδιαμφισβήτητα στοιχεία καταλήξαμε στα παρακάτω:

– Οι Δήμοι της Ανατολικής Αττικής είναι Δήμοι με πολύ μεγάλη έκταση και με πολύ αυξημένες ανάγκες σε ότι αφορά τόσο την ύπαρξη φωτιστικών σωμάτων όσο και την ύπαρξη δεκάδων αντλιοστασίων για την υδροδότηση των χωριών και των συνοικιών.

– Τα δεκάδες χιλιόμετρα των Δήμων χρειάζονται τεράστιες ποσότητες καυσίμων προκειμένου να εξυπηρετηθούν όλα τα Δημοτικά Διαμερίσματα με σωστή αποκομιδή απορριμμάτων και να μεταφερθούν στην συνέχεια τα απορρίμματα στον ΧΥΤΑ.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα των όσων παραπάνω αναφέρουμε είναι Δήμος της Ανατολικής Αττικής με 18356 φωτιστικά σώματα, 71 αντλητικά συγκροτήματα και δεκάδες χιλιόμετρα απόστασης μεταξύ των χωριών που τον απαρτίζουν.

Αστικοί Δήμοι έχουν πολύ μικρότερη έκταση, με περίπου 2000 φωτιστικά σώματα και κανένα αντλιοστάσιο, μιας και υδρεύονται από την ΕΥΔΑΠ.

Όλα αυτά τα συζητήσαμε επί μακρόν και καταλήξαμε στο συμπέρασμα πως δεν είναι δυνατόν οι όποιες έκτακτες δόσεις ΚΑΠ να διανεμηθούν στους Δήμους οριζόντια και με τον τρόπο που γινόταν μέχρι τώρα.

Θα πρέπει σε αυτήν την έκτακτη παρέμβαση να ληφθούν υπ όψιν οι πραγματικές ανάγκες των Δήμων τόσο όσο αφορά τις ενεργειακές τους απαιτήσεις. Οι ενεργειακές ανάγκες είναι εύκολο να μετρηθούν καθώς τα στοιχεία υπάρχουν στον ΑΔΜΗΕ.

Εξίσου εύκολο είναι να καταγραφούν οι ακριβείς ανάγκες σε καύσιμα αν ληφθεί υπ όψιν η έκταση των Δήμων και οι χιλιομετρικές αποστάσεις μεταξύ των διαφόρων συνοικιών, χωριών ή οικισμών.

Είναι απόλυτα λογικό πως δεν είναι δυνατόν μικροί αστικοί Δήμοι να έχουν τις ίδιες ενεργειακές ανάγκες με μεγάλους αχανείς Δήμους, ούτε να επηρεάζονται εξίσου από τις πολύπλευρες συνέπειες στην καθημερινότητα και στην σωστή λειτουργία των Δημοτικών μηχανισμών, λόγω των αυξήσεων που προκύπτουν από την παρούσα κρίση.

Είναι επίσης απόλυτα βέβαιο πως αν η κατανομή των όποιων έκτακτων ΚΑΠ γίνει με τον τρόπο που γίνεται μέχρι σήμερα, οριζόντια δηλαδή, θα παρατηρηθεί το φαινόμενο Δήμοι να πάρουν πολύ περισσότερα χρήματα από όσα χρειάζονται και άλλοι να αδυνατούν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους με αποτέλεσμα την διακοπή ηλεκτροδότησης, σε Σχολεία, Δημοτικά κτήρια, Γήπεδα και Οδοφωτισμό.

Ζητάμε λοιπόν την αλλαγή του τρόπου διάθεσης των έκτακτων δόσεων ΚΑΠ και την κατανομή τους με βάση τα πραγματικά στοιχεία των ενεργειακών τους αναγκών μετά από επίσημη καταγραφή τους, και το πόσο επηρεάζεται η καθημερινότητα τους, ώστε να αποφύγουμε την πιθανότητα όπως τονίσαμε και παραπάνω κάποιοι Δήμοι να πάρουν παραπάνω χρήματα από όσα χρειάζονται και σε κάποιους άλλους Δήμους αυτά τα χρήματα να λείψουν».

Στη συνάντηση συμμετείχαν οι Δήμαρχοι:

3Β Γρ. Κωνσταντέλλος, Διονύσου Γ. Καλαφατέλης, Κρωπίας Δ. Κιούσης, Λαυρεωτικής Δ. Λουκάς, Μαραθώνος Στ. Τσίρκας, Μαρκόπουλου Μεσογαίας Κ. Αλλαγιάννης, Παιανίας Ισ. Μάδης, Παλλήνης Αθ. Ζούτσος, Σαρωνικού Πέτρος Φιλίππου και Ωρωπού Γ. Γιασημάκης.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.