Ο Γιώργος Δενδρινός και η Σοφία Ζαραμπούκα τιμήθηκαν με το Βραβείο Ιδρύματος Κώστα & Ελένης Ουράνη

Ανακοινώθηκαν στις 21 Δεκεμβρίου 2021 οι τιμητικές διακρίσεις της Ακαδημίας Αθηνών για το 2021 σε ανθρώπους των γραμμάτων, των επιστημών, της τέχνης και της προσφοράς.

Δύο συγγραφείς των Εκδόσεων Πατάκη τιμήθηκαν με το Βραβείο Ιδρύματος Κώστα & Ελένης Ουράνη.

O Γιώργος Δενδρινός τιμήθηκε με το Βραβείο Αφηγηματικού Πεζού Λόγου
για το βιβλίο Είδες να μαδάνε την κότα.

Η Σοφία Ζαραμπούκα τιμήθηκε με το Βραβείο Παιδικής Λογοτεχνίας για το βιβλίο1821, Επανάσταση.

Είδες να μαδάνε την κότα

Κεφαλλονιά, Κέρκυρα, Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Η περιπετειώδης διαδρομή δύο αδελφιών από τη γέννησή τους στις αρχές του 20ού αιώνα έως τη δεκαετία του 1980: βαλκανικοί θρίαμβοι, Εθνικός Διχασμός, Μικρασιατική Καταστροφή, ριζοσπαστικές κοινωνικές μεταλλάξεις, μεταξική νιρβάνα, αλβανικό έπος, κατοχική πείνα, παρεξηγημένη Αντίσταση, μισαλλόδοξος Εμφύλιος…
Ένα πολυπρόσωπο αφήγημα για τους ανθρώπους που η ζωή τους έρχεται αντιμέτωπη με τη μεγάλη Ιστορία, για τις μεγάλες και τις μικρές προσδοκίες, για τους ανεκπλήρωτους έρωτες, τα ανθρώπινα πάθη, την τυφλή βία, τις ολέθριες πολιτικές επιλογές. Όπως συμβαίνει σε κάθε εποχή κρίσης, αθώοι και φταίχτες ρίχνονται στο ίδιο καζάνι.

1821, Επανάσταση
«Στα τοπία της πατρίδας μας σταματώ, κοιτάζω και αναγνωρίζω τα μέρη που δόθηκαν οι μάχες και γράφτηκε η ιστορία της νεότερης Ελλάδας. Απλοί άνθρωποι, που ζούνε στα βουνά, στα χωριά, στα νησιά αυτού του τόπου, και άλλοι, ξενιτεμένοι, διανοούμενοι, έμποροι, στρατιωτικοί, όλοι, αιώνες τώρα, συνδέονται και αγωνίζονται, γιατί άλλο δεν έχουν στον νου τους παρά “ελευθερία και γλώσσα”. Ξεχνάμε ότι μόνο 200 χρόνια μάς χωρίζουν από την επανάσταση του 1821. Ίσως γιατί προερχόμαστε από έναν πολιτισμό που μας κάνει να αισθανόμαστε ελεύθεροι ακόμα και όταν είμαστε πολιορκημένοι».

Σ.Ζ.

Λίγα λόγια για τους συγγραφείς
Ο Γιώργος Δενδρινός γεννήθηκε στην Αθήνα από Κεφαλλονίτες γονείς. Είναι γιατρός ορθοπαιδικός. Σπούδασε ιατρική στην Αθήνα ενώ μετεκπαιδεύτηκε και εργάστηκε στην Οξφόρδη και στη Μιννεάπολη. Υπηρέτησε για δέκα χρόνια στο ΕΣΥ ενώ τα τελευταία χρόνια εργάζεται αποκλειστικά στον ιδιωτικό τομέα. Με τη λογοτεχνία ξεκίνησε μάλλον τυχαία, όταν προσπάθησε να εκδώσει κάποιες ιστορίες που είχε καταγράψει υπό τη μορφή ημερολογίου κατά τη θητεία του ως αγροτικού γιατρού στην Κρήτη. Το πρώτο του βιβλίο είχε τον τίτλο Υπηρεσία υπαίθρου (Κέδρος 1999). Η απρόσμενη επιτυχία αυτού του βιβλίου αποτέλεσε ερέθισμα για να βουτήξει στα πιο βαθιά νερά της βιωματικής λογοτεχνίας, με τέσσερις ακόμα προσπάθειες ‒ Σάμαλι και κωκ (Κέδρος 2005), Απ’ τα κόκαλα βγαλμένα (Κέδρος 2008), Μαύρες οχιές μάς ζώσανε (Μεταίχμιο 2012) και Πάει η μουστάρδα στην κρεμ μπρουλέ; (Μεταίχμιο 2015). Το βιβλίο του Απ’ τα κόκαλα βγαλμένα μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο από τον σκηνοθέτη Σωτήρη Γκορίτσα. Από τις Εκδόσεις Πατάκη κυκλοφορεί το έργο του Είδες να μαδάνε την κότα ‒ Ιστορία μιας οικογένειας κι ενός αιώνα (2021).

H Σοφία Ζαραμπούκα γράφει και εικονογραφεί βιβλία για παιδιά εδώ και 45 χρόνια.
Σπούδασε ζωγραφική και θέατρο στην Ελλάδα. Οι δάσκαλοι που την επηρέασαν είναι η Έλλη Γιωτοπούλου, ο Γιάννης Τσαρούχης, ο Τάσσος και ο Κάρολος Κουν. Στην Αμερική σπούδασε γραφικές τέχνες και εικονογράφηση στα πανεπιστήμια Howard και Αmerican στην Ουάσινγκτον, Radcliffe στη Βοστόνη και Syracuse στη Νέα Υόρκη. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, εργάστηκε στις εκδόσεις του Γραφείου Δοξιάδη, δίδαξε αισθητική του εντύπου στο Αθηναϊκό Τεχνολογικό Ινστιτούτο και σχεδίασε σκηνικά και κοστούμια για το Θέατρο Τέχνης.
Το πρώτο παιδικό βιβλίο της, Στο δάσος, εκδόθηκε από τη Νανά Καλλιανέση το 1975, λίγους μήνες μετά την πτώση της Χούντας και την επάνοδο της δημοκρατίας στην Ελλάδα και είναι ένα αλληγορικό παραμύθι με θέμα τη δικτατορία.
Έκτοτε, έχει δημιουργήσει 80 βιβλία για παιδιά, και τα θέματά της είναι πάντα επίκαιρα, αν και βασίζονται σε διασκευές από την αρχαία γραμματεία. Πολλά βιβλία της έχουν εκδοθεί και στο εξωτερικό. Βραβεύθηκε για τη Λυσιστράτη στην Έκθεση Βιβλίου της Λειψίας. Η Ακαδημία Αθηνών τη βράβευσε για το σύνολο του έργου της.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.