Ο Κορονοϊός άλλαξε όνομα – Πώς θα λέγεται

Με τα θύματα να υπερβαίνουν τα 1.000, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έδωσε ειδικό όνομα στον ιό που προκαλεί παγκόσμια ανησυχία.

Η ονομασία «Covid-19» δόθηκε στον κορονοϊό, όπως ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ). «Τώρα έχουμε ένα όνομα για την ασθένεια και είναι το Covid-19», δήλωσε ο επικεφαλής του ΠΟΥ Τεντρός Αντχανόμ Γκεμπρεγέσιους σε δημοσιογράφους στη Γενεύη. Όπως εξήγησε, το «co» αντανακλά στο «corona» (κορώνα), το «vi» στο «virus» (ιός) και το «d» στο «disease» (ασθένεια). «Εάν επενδύσουμε τώρα σε λογικές και τεκμηριωμένες παρεμβάσεις, έχουμε μια ρεαλιστική πιθανότητα να σταματήσουμε την επιδημία του Covid-19. Εάν δεν το κάνουμε, είναι πολύ πιθανό να έχουμε περισσότερες περιπτώσεις -με πολύ μεγαλύτερο κόστος- στα χέρια μας», προειδοποίησε ο ίδιος.

Ο Τέντρος προειδοποίησε ότι το πρώτο εμβόλιο για την καταπολέμηση του Covid-19 ενδέχεται να είναι έτοιμο σε 18 μήνες. «Για αυτό πρέπει να κάνουμε τα πάντα σήμερα, χρησιμοποιώντας όλα τα διαθέσιμα όπλα για να αντιμετωπίσουμε τον ιό», πρόσθεσε. Παράλληλα, απηύθυνε έκκληση σε όλον τον κόσμο να ενώσει τις προσπάθειές του ώστε να αποφευχθούν και άλλα κρούσματα και πολύ υψηλότερο κόστος. «Ζητούμε από τις χώρες να είναι όσο πιο επιθετικές γίνεται, ακολουθούμε μια στρατηγική περιορισμού», πρόσθεσε.

Ο αριθμός των θυμάτων και των κρουσμάτων αυξάνεται σε εκθετικό βαθμό κυρίως στην Κίνα, αλλά και σε άλλες χώρες, με τους νεκρούς να υπερβαίνουν τους 1.000.

 

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, κάνοντας λόγο για μια επιδημία αποτελεί «πολύ σοβαρή απειλή για τον υπόλοιπο κόσμο», κάνοντας παράλληλα έκκληση στις χώρες να μοιράζονται τα δείγματα του ιού που διαθέτουν και να επιταχύνουν τις έρευνές τους για φάρμακα ή εμβόλια.

Συγκεκριμένα, ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ στην εναρκτήρια ομιλία του σε συνέδριο σημείωσε: «Με το 99% των κρουσμάτων στην Κίνα, αυτή (η επιδημία) παραμένει κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη χώρα αυτή, όμως αποτελεί και πολύ σοβαρή απειλή για τον υπόλοιπο κόσμο». Ο ίδιος σημείωσε ότι τα τελευταία κρούσματα ασθενών με κορονοϊό που δεν είχαν ποτέ επισκεφθεί την Κίνα μπορεί να είναι απλά «η κορυφή του παγόβουνου».

Την ίδια ώρα, το ενδεχόμενο ο νέος κορονοϊός να εξαπλωθεί περίπου στα δύο τρίτα του παγκόσμιου πληθυσμού αφήνει ανοιχτό κορυφαίος επιδημιολόγος του Χονγκ Κονγκ.

Ο καθηγητής Γκάμπριελ Λούανγκ, επικεφαλής της σχολής δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ, δήλωσε ότι οι περισσότεροι ειδικοί εκτιμούν πως κάθε άνθρωπος που μολύνεται με τον ιό μπορεί να τον μεταδώσει σε περίπου ακόμα 2,5 άτομα, γεγονός που ανεβάζει το «ποσοστό επίθεσης» στο 60-80%. «Το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού είναι ένας φρικτά μεγάλος αριθμός» δήλωσε ο Λούανγκ στην εφημερίδα Guardian στο Λονδίνο

Έχουν αποτέλεσμα οι περιορισμοί;

Οι ειδικοί θέλουν επίσης να μάθουν εάν οι περιορισμοί στο κέντρο της Ουχάν και σε άλλες πόλεις έχουν όντως περιορίσει τις μολύνσεις. «Έχουν φέρει αυτές οι μαζικές παρεμβάσεις δημόσιας υγείας, οι απομονώσεις και οι περιορισμοί στην κίνηση, αποτέλεσμα στην Κίνα; Εάν αυτό ισχύει, πώς μπορούμε να επεκτείνουμε αυτά τα μέτρα, ή μήπως δεν είναι δυνατό;».

Θα υπάρξουν δυσκολίες. «Ας υποθέσουμε πως δούλεψαν. Για πόσο μπορείς να κρατάς κλειστά τα σχολεία; Για πόσο μπορείς να έχεις αποκλεισμένη μια ολόκληρη πόλη; Για πόσο μπορείς να κρατήσεις τους ανθρώπους μακριά από τα εμπορικά κέντρα; Κι αν άρεις αυτούς τους περιορισμούς, τότε όλο θα επιστρέψει και πάλι; Αυτά είναι πολύ αληθινά ερωτήματα» τόνισε.

flash.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.