Ο Ξεριζωμός των Χριστιανικών Πληθυσμών της Ανατολίας

Στην κατάμεστη αίθουσα του Συνεδριακού Κέντρου του Δήμου Νέας Ιωνίας, παρουσιάστηκε την Δευτέρα 4 Ιουλίου, στις 7.30 το βράδυ, ο συλλογικός τόμος «Ο Ξεριζωμός των Χριστιανικών Πληθυσμών της Ανατολίας», μια προσπάθεια 47 προσωπικοτήτων 2ης και 3ης γενιάς προσφύγων που έγραψαν για 50 πόλεις των αλησμόνητων πατρίδων.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με το καλωσόρισμα και τον χαιρετισμό του Προέδρου του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. Λουκά Χριστοδούλου και ακολούθως την παρουσίαση του βιβλίου έκαναν:

ο αναπληρωτής καθηγητής της Νεότερης Ιστορίας του ΕΚΠΑ κ. Σπυρίδων Πλουμίδης, ο οποίος αναφέρθηκε στις συνθήκες που επικρατούσαν στις κοινότητες της Μ. Ασίας πριν την καταστροφή τον Σεπτέμβριο του 1922. Με τα στοιχεία που παρέθεσε, ανέδειξε την πολλή μεγάλη δράση της κοινωνικής τους ζωής.
ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ν.Ι.Φ.Χ.Η. κ. Γαβριήλ αναφέρθηκε στις συνθήκες του τραγικού ξεριζωμού μετά τον Αύγουστο του 1922 και στις διαδρομές που ακολούθησαν προς τη σωτηρία τους.

Χαιρετισμό απηύθυνε η Δήμαρχος Ν. Ιωνίας, και ακολούθως ο Πρόεδρος του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. Λουκάς Χριστοδούλου παρουσίασε με διαφάνειες τους 47 συμμετέχοντες συγγραφείς του συλλογικού τόμου και τις αντίστοιχες πόλεις. Στους παρευρισκόμενους συγγραφείς δόθηκαν αναμνηστικά.

Μουσικά την εκδήλωση «έντυσε» η Παραδοσιακή Χορωδία του ΟΠΑΝ, υπό την διεύθυνση του μαέστρου Βαγγέλη Σαραντίδη, τους οποίους και ευχαριστούμε.

Εκτός των προαναφερθέντων, την εκδήλωση τίμησαν ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κων. Κουλούρης, οι Αντιδήμαρχοι Γκέλυ Σακκαλόγλου, Αριστείδης Χατζησαββίδης, Αντώνης Καρβουνιάρης και η Πρόεδρος του ΚΕ.ΒΡΕ.ΦΟ. Ελένη Γρίβα.

Από την παράταξη «Δημιουργία-Αλληλεγγύη» οι δημοτικοί σύμβουλοι Μιλτιάδης Καναβός, Σωτήρης Σκευοφύλακας και Γιώργος Τσιακαλάκης, από την παράταξη «Ενότητα για τη Ν. Ιωνία» ο επικεφαλής Χρήστος Κανλής και ο δημοτικός σύμβουλος Χρήστος Χατζηϊωάνου, οι ανεξάρτητοι δημοτικοί σύμβουλοι Αθαν. Αποστολόπουλος και Χριστίνα Παπαηλιοπούλου και από την Περιφέρεια Αττικής ο Ιωάννης Κατσαγκόλης.

Πολλές και θερμές ευχαριστίες στους δεκάδες προέδρους Μικρασιατικών Σωματείων και στους φίλους του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ., από τη Ν. Ιωνία και την ευρύτερη περιοχή της Αττικής, που μας τίμησαν με την παρουσία τους.

Αρχές Σεπτεμβρίου 2022 ανάλογη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί και στη Θεσσαλονίκη, για τους συγγραφείς και φίλους του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. στη Βόρειο Ελλάδα.

Στο βιβλίο…

Παρουσιάζονται 47 ρωμαίικες κοινότητες της Μικράς Ασίας, της Ανατολικής Θράκης και του Καυκάσου: Άγκυρα, Αδριανούπολη, Αϊβαλί, Αϊδίνι, Αλάγια, Αλάτσατα, Αμισός (Σαμψούντα), Αργυρούπολη, Αρτάκη, Αττάλεια, Βουρλά, Γκέλβερι, Ζιντζίντερε, Ινέπολη-Κασταμονή, Καισάρεια, Καραγάτς, Καρς, Κερασούντα, Κοτύωρα, Κωνσταντινούπολη, Μαγνησία, Μάδυτος, Μάκρη-Λιβίσι, Μαλακοπή, Ματσούκα, Μερσίνα-Σελεύκεια, Μουδανιά, Νέβ Σεχίρ, Νίγδη, Νίκαια-Νικομήδεια, Νικόπολη, Ουσάκ, Πέργαμος, Προκόπι, Ραιδεστός, Σαράντα Εκκλησιές, Σαφράμπολη, Σινασός, Σμύρνη, Σπάρτη, Σύλλη-Ικόνιο, Τραπεζούντα, Τρίγλια, Τρίπολη Πόντου, Τσεσμές, Φάρασα, Φώκαια…

Εδώ μπορείτε να δείτε όλο το βιβλίο

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.