Ο πόλεμος των συμμοριών και η γεωγραφία της Greek Mafia

Περίοδος ξεκαθαρίσεων φαίνεται πως διανύουν οι συμμορίες του οργανωμένου εγκλήματος της νύχτας, προσπαθώντας να αποκτήσουν το μεγαλύτερο κομμάτι της πίτας και να κυριαρχήσουν στην παρανομία. Η περίοδος του Lockdown που κράτησε για μήνες κλειστά τα μαγαζιά, επηρέασε και τις εισπράξεις των συμμοριών με αποτέλεσμα να προχωρούν σε μεταξύ τους ξεκαθαρίσματα δηλαδή για το ποιος θα αναδειχθεί κυρίαρχος της νύχτας.

Η γεωγραφία της Greek Mafia αποτυπώνεται στις αστυνομικές εκθέσεις και συμπεριλαμβάνεται στο υπόμνημα που παρέδωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλη Πλιώτα.

Τα τελευταία χρόνια οι όροι της νύχτας έχουν αλλάξει. Κι ενώ στο παρελθόν η κάθε συμμορία δρούσε στις δικές της περιοχές χωρίς να παρεμβαίνει σε μαγαζιά περιοχών που δρούσαν άλλες συμμορίες, σήμερα όλοι διεκδικούν το μαύρο χρήμα ανεξαρτήτως γεωγραφικών συνόρων.

Οι εκβιασμοί προς τους επιχειρηματίες μπορεί να ξεκινούν από την περιοχή της Αθήνας και να φτάνουν μέχρι τη … Μύκονο. Οι συμμορίες μαρκάρουν περιοχές και καταστήματα και ξεπλένουν το μαύρο χρήμα μέσω διάφορων δραστηριοτήτων, όπως είναι τα βενζινάδικα, οι φούρνοι, τα ξενοδοχεία, ακόμα και τα φωτοβολταϊκά πάρκα. Αυτό που αποφασίστηκε κατά τη χθεσινή σύσκεψη παρουσία Μ. Χρυσοχοϊδη, μεταξύ άλλων είναι και ο έλεγχος στις νόμιμες επιχειρήσεις των μαφιόζικων ομάδων, με σκοπό να ψάξουν τις διαδρομές του «μαύρου» χρήματο, ανοίγοντας ακόμα και τραπεζικούς λογαριασμούς για να οδηγηθούν στις παράνομες δραστηριότητές τους.

Ενδεικτική είναι η προσπάθεια ατόμων της νύχτας να βγάλουν από τη μέση τρία πρόσωπα της νύχτας – ανταγωνιστές τους, καθώς σε βάρος τους έγιναν τρία αποτυχημένα συμβόλαια θανάτου.

Ο 39χρονος πυγμάχος Τάσος Μπερδέσης στη Βάρη έξω από τον πυγμαχικό σύλλογο «Αίολος», που βρίσκεται επί της οδού Ανδρέα Παπανδρέου 22, στις 31 Μαΐου 2021, είναι ένα από τα 500 ονόματα που συμπεριλαμβάνονται στο υπόμνημα. Το έτος 2015 τον είχε προσεγγίσει ομάδα εκβιαστών της Αθήνας προκειμένου να γίνει ο «αντιπρόσωπος» της επέκτασής τους σε καλοκαιρινά καταστήματα στο Ξυλόκαστρο, το Κιάτο και την Πάτρα. Ο Μπερδέσης τότε είχε αθωωθεί.

Εν τω μεταξύ η αστυνομία έχει ήδη ξεκινήσει ελέγχους στα μαγαζιά και μπαρ των νοτίων προαστίων με την ομάδα του τμήματος Δίωξης Εκβιαστών, να κάνει αισθητή την παρουσία της εξετάζοντας τον ρόλο των εργαζομένων σε αυτά.

zougla.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.