Ο πρώτος ασθενής με γρίπη μπήκε σε μονάδα εντατικής θεραπείας

Μπορεί αυτή την εβδομάδα να μειώθηκαν οι επισκέψεις σε γιατρό με συμπτώματα γρίπης, ωστόσο σύμφωνα με την τελευταία επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ καταγράφηκε ο πρώτος ασθενής με βαριά συμπτώματα γρίπης, που χρειάστηκε νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές της χώρας και την νεότερη ενημέρωση για την πορεία της εποχικής γρίπης στην Ελλάδα, κατά την προηγούμενη εβδομάδα (31 Οκτωβρίου – 06 Νοεμβρίου 2022) οι επισκέψεις σε ιατρό για γριπώδη συνδρομή παρουσίασαν μείωση κατά 22%, σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, οπότε είχε σημειωθεί σημαντική αύξηση.

Παρ’ όλα αυτά, την ίδια περίοδο καταγράφηκε ένα σοβαρό κρούσμα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, το οποίο χρειάστηκε νοσηλεία σε ΜΕΘ.

Πρόκειται για άνδρα 82 ετών, που ανήκει σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου και είναι κρούσμα γρίπης τύπου Α(Η3Ν2).

Δείτε το σχετικό πίνακα του ΕΟΔΥ:

Αξίζει να αναφερθεί πως όλη την περσινή χρονιά της καταγραφής της δραστηριότητας της εποχικής γρίπης (2021-2022), είχαν εισαχθεί σε ΜΕΘ 5 ασθενείς.

Δύο κρούσματα γρίπης την τελευταία εβδομάδα
Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, στα δύο Εθνικά Εργαστήρια Αναφοράς Γρίπης (Τμήμα Ιολογίας, Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ, και Β’ Εργαστήριο Μικροβιολογίας, Ιατρική Σχολή Α.Π.Θ.), ελέγχθηκαν για ιούς γρίπης συνολικά 64 κλινικά δείγματα και συγκεκριμένα 6 από νοσοκομεία και 58 από το Σύστημα Παρατηρητών Νοσηρότητας στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (Sentinel).

Τα δυο (3,1%) εξ΄ αυτών ήταν θετικά για ιούς γρίπης και ανήκαν στον υπότυπο Α(Η3Ν2).

Από τον ΕΟΔΥ, τονίζεται η σημασία του αντιγριπικού εμβολιασμού ως ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης
από τη γρίπη.

newsit.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.