Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό – Ποια είναι τα πρώτα προνόμια για τους εμβολιασμένους

Το πλαίσιο προστασίας του κοινωνικού συνόλου από όσους επιμένουν να παραμένουν ανεμβολίαστοι επιχειρεί να δημιουργήσει η κυβέρνηση προετοιμάζοντας την «ασπίδα» για ένα πιθανό τέταρτο κύμα κορονοϊού το Φθινόπωρο, το οποίο θα ανέτρεπε την πρόοδο που έχει γίνει σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο.

Για την επίτευξη αυτού του στόχου θα πρέπει στα τέλη Ιουνίου το 50% του ενήλικου πληθυσμού να έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του και πάνω από το 80% στα τέλη Αυγούστου.

Χθες δόθηκε στη δημοσιότητα το πόρισμα της Επιτροπής Βιοηθικής σχετικά με το θέμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού των υγειονομικών και των εργαζόμενων στις μονάδες φροντίδας υγείας, όπου οι ειδικοί απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του πρωθυπουργού προτείνουν μια προσέγγιση «κλιμακούμενης πρωτοβουλίας» από την πλευρά της Πολιτείας βασισμένη σε τρία στάδια:

· Εκστρατείες στοχευμένης ενημέρωσης (σε γιατρούς, νοσηλευτές και προσωπικό μονάδων φροντίδας) και ευαισθητοποίησης για εκούσιο εμβολιασμό βασισμένες σε επικαιροποιημένα επιστημονικά στοιχεία

· Μέτρα ενθάρρυνσης/αποθάρρυνσης σχεδιασμένα από την Πολιτεία σε συνεργασία με τη διοίκηση των μονάδων υγείας, όπως π.χ. διευκόλυνση του ραντεβού για τον εμβολιασμό.

· Πρόβλεψη υποχρεωτικότητας ως έσχατη λύση, η οποία πρέπει να έχει συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα και να εφαρμοστεί μόνο εφόσον τα προηγούμενα μέτρα δεν αποφέρουν σημαντική αύξηση του ποσοστού εμβολιασμού.

Εντός καλοκαιριού οι πολιτικές αποφάσεις

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, η κυβέρνηση μελετώντας την εισήγηση που έχει πλέον στα χέρια της θα δρομολογήσει μέσα στο καλοκαίρι τις πολιτικές αποφάσεις, που θα νομοθετηθούν ώστε το Φθινόπωρο, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, “να μπορούμε να φτάσουμε σε κάτι το οποίο προστατεύει τους συμπολίτες μας”.

Εξήγησε δε ότι θεωρεί ανεπίτρεπτο: “Το να υπάρχουν συμπολίτες μας μέσα σε ΜΕΘ, μέσα στα νοσοκομεία ή μεγάλοι σε ηλικία, οι παππούδες και οι γιαγιάδες μας, σε οίκους ευγηρίας και να μη θέλουμε να προστατεύσουμε τη ζωή τους, ειδικά σε ότι έχει να κάνει με επαγγελματίες υγείας”.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες από το Φθινόπωρο, μαζί με την καμπάνια ώστε να εμβολιαστούν δια της πειθούς όλοι οι υγειονομικοί θα υπάρχουν και μέτρα για να προστατευθεί το σύστημα Υγείας, οι συνεπείς υγειονομικοί και οι ασθενείς. Ειδικά στα γηροκομεία και στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, αλλά και στα νοσοκομεία, όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί, είναι πολύ πιθανόν να μην επιτρέπεται πλέον να έρχονται σε επαφή με τους ασθενείς, καθώς το σκεπτικό της κυβέρνησης στηρίζεται στο γεγονός ότι οι αρνητές του εμβολιασμού θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές των συνανθρώπων τους.

Οι πρώτες «διευκολύνσεις» για τους εμβολιασμένους

Τα πρώτα προνόμια θα απολαμβάνουν το επόμενο διάστημα οι πλήρως εμβολιασμένοι, καθώς θα μπορούν να επισκέπτονται τα γυμναστήρια χωρίς μάσκα και να εισέρχονται στις κλειστές κινηματογραφικές αίθουσες που ανοίγουν στις αρχές του Ιουλίου με την επίδειξη του πιστοποιητικού τους, χωρίς να χρειάζεται να υποβληθούν σε self test.

Από 1n Ιουλίου, άλλωστε, οι πλήρως εμβολιασμένοι αναμένεται να εξαιρεθούν και από το πρόγραμμα των υποχρεωτικών self tests και θα τους επιτρέπεται η είσοδος σε κλειστούς χώρους εστίασης. Καθίσταται δηλαδή σαφές, ότι οι μη εμβολιασμένοι θα αντιμετωπίζουν ορισμένες δυσκολίες σε σχέση με την ψυχαγωγία και τις μετακινήσεις τους.

της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

newsbeast.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.