Ο Στέργιος Τσίρκας για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών στον Μαραθώνα

Άρθρο του Δημάρχου Μαραθώνα Στέργιου Τσίρκα για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών στον Δήμο Μαραθώνα, στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» :

Στον Δήμο Μαραθώνα δεν υπάρχει πια χρόνος για χάσιμο.

Με τα προβλήματα που κληρονομήσαμε από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε τα καθήκοντά μας, εν μέσω της μεγαλύτερης υγειονομικής κρίση παγκοσμίως, με πείσμα και επιμονή ξεκινήσαμε έναν αγώνα δρόμου για να αναβαθμίσουμε την καθημερινότητα των δημοτών.

Ήδη ο Δήμος μας με αγώνα κατάφερε να βγει νικητής σε μείζονα προβλήματα παρόλο που η έκφραση «παραλάβαμε καμένη γη» ήταν κυριολεξία. Μόνο που δυστυχώς δεν ήταν μόνο γη, αλλά και 102 άνθρωποι που έφυγαν άδικα και που ποτέ δεν θα ξεχάσουμε.

Δείτε ακόμα:  Δήμος Μαραθώνα: 35 νέες προσλήψεις για τις κατασκηνώσεις στον Άγιο Ανδρέα - Όλες οι ειδικότητες

Έχοντας βιώσει την καταστροφή της 23ης Ιουλίου του 2018, μια από τις κύριες προτεραιότητές μου ήταν και είναι η πρόληψη. Για να μην ξαναζήσει κανείς όσα συνέβησαν 3 χρόνια πριν.

Σήμερα, σε καθημερινή βάση ενεργούμε με σκοπό την θωράκιση του τόπου μας. Σε αυτήν την συντονισμένη προσπάθεια συμβάλλουν οι εκτεταμένοι καθαρισμοί που πραγματοποιήσαμε και συνεχίζουμε στα κοινόχρηστα όλων των περιοχών μας όπου τα συνεργεία μας ακούραστα φέτος και πέρυσι, συγκέντρωσαν και απομάκρυναν τεράστιες ποσότητες κομμένων κλαδιών και εύφλεκτης ύλης για να αισθανόμαστε όλοι πιο ασφαλείς.

Πρόσφατα, συγκαλέσαμε εκτάκτως κατεπείγουσα συνεδρίαση του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου όπου συζητήσουμε εκτεταμένα τις συνεχείς, επαναλαμβανόμενες πυρκαγιές που τελευταία εκδηλώνονται στις περιοχές μας , με πρόσφατες αυτές στις περιοχές Λιβίσι, Άγιο Εφραίμ, Αγία Μαρίνα, Γραμματικό και άλλες.

Δείτε ακόμα:  Η παραλία της Ανατολικής Αττικής με το παράξενο όνομα, που θα αισθανθείς σαν ναυαγός (φωτό & βίντεο)

Αποφασίσαμε ομόφωνα την ενίσχυση των περιπολιών από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, την Αστυνομία, τις Ένοπλες Δυνάμεις, τις Εθελοντικές μας Ομάδες, την Πολιτική Προστασία μας και κάθε πολίτη ξεχωριστά . Όλοι οι παραπάνω είναι στην πρώτη γραμμή σε κάθε συμβάν και με κάνουν να αισθάνομαι ότι κάτι άλλαξε στον Δήμο μας.

Στο πλαίσιο της πρόληψης, δημιουργήσαμε εκτός από τις ήδη υπάρχουσες, επιπλέον Εθελοντικές Ομάδες επέμβασης, ακόμη και Έφιππο Τμήμα Πολιτικής Προστασίας για περιπολίες στο μοναδικό πευκοδάσος του Σχινιά.

Δείτε ακόμα:  Κρήτες, ρουμελιώτες & ηπειρώτες μαζί! Μια μοναδική μουσικοχορευτική-θεατρική παράσταση στη Νέα Μάκρη

Συγκροτήσαμε σχέδια αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, ενώ πραγματοποιούμε ασκήσεις εκκένωσης στους ευπαθείς οικισμούς μας.

Στις πρόσφατες πυρκαγιές στην Αττική χωρίς χρονοτριβές αποφασίσαμε άμεσα την εκκένωση των οικισμών μας πλησίον των περιοχών που φλέγονταν καθώς και την μεταφορά των κατοίκων σε ασφαλές μέρος μετά από ειδοποίησή τους ακόμη και πόρτα-πόρτα.

Αισθάνομαι χρέος να προστατεύσω τον τόπο και τους δημότες μου. Για να μην ξαναζήσουμε τον εφιάλτη, δεν αρκούν οι ευχές. Οργάνωση, συντονισμός, λήψη μέτρων , συνεχής επαγρύπνηση είναι η λύση για τον Δήμο Μαραθώνος.