Ο βουβός πόνος του Αντρέα ένα χρόνο μετά το θάνατο του Θάνου: «Αδελφέ μου, δεν με παρηγορεί τίποτα». Τα δάκρυα και το μοναχικό μνημόσυνο…

Σαν σήμερα πριν από έναν χρόνο, 28 Δεκεμβρίου 2019, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 72 ετών ο Θάνος Μικρούτσικος.

Μάχιμος μέχρι τέλους μίλαγε ανοιχτά για την ασθένεια του και επικοινωνούσε με το κοινό του ακόμα και την ύστατη ώρα της πολύμηνης μάχης του με τον καρκίνο. Κάποια στιγμή, λίγο πριν χάσει τη μάχη, είχε αναρτήσει με γενναιότητα:

«Ποτέ δεν κρύφτηκα. Μηνύματα έρχονται από πολλούς φίλους που ρωτάνε για την κατάσταση της υγείας μου. Ενάμιση μήνα τώρα βρίσκομαι σ΄ ένα δωμάτιο του νοσοκομείου παλεύοντας μ΄ ένα ανόητο πυρετό που επιμένει. Σας γράφω σήμερα γιατί αισθάνομαι πιο δυνατός κι είμαι σίγουρος ότι θα σας συναντήσω σύντομα. “Το ζήτημα δεν είναι να είσαι αιχμάλωτος. Το να μην παραδίνεσαι αυτό είναι” που λέει και ο αγαπημένος μου Χικμέτ».

Ο αδελφός του, ο Αντρέας Μικρούτσικος με τον οποίο – ειδικά τα τελευταία χρόνια – ήταν πολύ δεμένος, ζει το δικό του βουβό δράμα καθώς η απώλεια του Θάνου δεν θα ξεπεραστεί, όπως κι ο ίδιος συνηθίζει να λέει, ποτέ και τον πονά κάθε μέρα.

Ακόμα και τώρα που βγήκε από το λήθαργο της καταστροφής και επανέκαμψε με επιτυχία τηλεοπτικά περνώντας προηγουμένως και ο ίδιος μια σοβαρή περιπέτεια υγείας, τίποτα δεν μπορεί να τον παρηγορήσει, όπως λέει με δάκρυα στα μάτια. Και σήμερα είναι γι’ αυτόν μια πολύ δύσκολη μέρα. Σύμφωνα με πληροφορίες έγινε ένα πολύ μοναχικό μνημόσυνο λόγω κορoνοϊού φυσικά.

Η ζωή και το έργο του

Στη μεγάλη μουσική διαδρομή του, το έργο του δεν έπαψε ποτέ να επικοινωνεί με την κοινωνία και να ταυτίζεται με διαφορετικές γενιές. «Το χαρακτηριστικό μου, για το οποίο χαίρομαι πάρα πολύ είναι ότι τα έργα μου αντανακλούν τη δραματική συγκυρία της εποχής» έλεγε σε συνέντευξη του στο ΑΠΕ – ΜΠΕ τον Μάρτιο του 2018.

Πλούσια παρακαταθήκη στη σύγχρονη ελληνική μουσική

Βαθιά πολιτικός και λάτρης της Ιστορίας, ο Θάνος Μικρούτσικος άφησε πλούσια παρακαταθήκη στη σύγχρονη ελληνική μουσική ήδη από τα πρώτα μεταπολιτευτικά χρόνια, τριαντάρης ακόμα, με την πρωτοποριακή «Καντάτα για τη Μακρόνησο» και άλλα πολιτικά τραγούδια. Συνέχισε με τον εμβληματικό «Σταυρό του Νότου» δίνοντας προεκτάσεις στους στίχους του Νίκου Καββαδία.

Χειμαρρώδης, ορμητικός με αστείρευτο ταλέντο και γνώση, ασχολήθηκε με όλα τα είδη της μουσικής- όπερα, συμφωνική μουσική, μουσική δωματίου, μουσική για το θέατρο και τον κινηματογράφο, πειραματική μουσική, συνεργάστηκε με κορυφαίες ερμηνεύτριες – Χαρούλα Αλεξίου, Μίλβα, αλλά και μεγάλους ερμηνευτές – Μανώλης Μητσιάς, Δημήτρης Μητροπάνος, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Χρήστος Θηβαίος, Γιάννης Κούτρας και πολλούς ακόμα.

patkiout.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.