ΟΑΕΔ: Προ των πυλών τα νέα στεγαστικά προγράμματα

Στο τελικό στάδιο βρίσκονται οι απαραίτητες διεργασίες στην Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΟΑΕΔ) ώστε να ενεργοποιηθούν οι πολιτικές προστασίας της στέγης και ενίσχυσης των νέων, προκειμένου να καλύψουν τις στεγαστικές τους ανάγκες.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα προανήγγειλε ο πρωθυπουργός κ. Κ. Μητσοτάκης στην συνέντευξη που παραχώρησε στο 1ο FORUM του Οικονομικού Ταχυδρόμου, ενώ σχετική διάταξη προβλέφθηκε στο νόμο του υπουργείου Εργασίας «Δουλειές ξανά».

Οι παροχές στέγασης θα υλοποιηθούν από τον πρώην ΟΑΕΔ, ο οποίος απορρόφησε την Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας, που ήταν υπεύθυνος για ανάλογες πολιτικές.

Οι παροχές που θα ενεργοποιηθούν είναι η κατασκευή, ανακατασκευή και παραχώρηση -ενοικίαση κοινωνικών κατοικιών με συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ), η επιδότηση ενοικίου καθώς και η επιχορήγηση για την απόκτηση πρώτης κατοικίας με επιδοτούμενα δάνεια αλλά και με τη μέθοδο rent to own (συμφωνία ενοικίασης για ορισμένο χρονικό διάστημα και δυνατότητα αγοράς πριν από τη λήξη της μίσθωσης).

Συγκεκριμένα, ο πρώην ΟΑΕΔ όσον αφορά την στεγαστική πολιτική έχει -πλέον- στο εξής δυνατότητες:

1. Να αποκτά αδόμητα και δομημένα ακίνητα, συμπράττοντας με δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς για την ανέγερση ακινήτων με σκοπό τη στεγαστική προστασία του εργατικού δυναμικού και των οικογενειών αυτού.

2. Να αξιοποιεί οικόπεδα που έχει στην κατοχή του , στην Αθήνα, τη Κηφισιά , τη Θεσσαλονίκη ( αεροδρόμιο) προκειμένου, με την σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα, ανάθεση και εκτέλεση συμβάσεων παραχώρησης, να ανεγερθούν σύγχρονες κατοικίες που θα διατεθούν σε νέα ζευγάρια με ευνοϊκούς όρους αποπληρωμής.

3. Θα μπορεί επίσης να εκμισθώνει ακίνητά της, τα οποία δεν προορίζονται για άμεση στεγαστική συνδρομή των δικαιούχων, προς οικονομικούς φορείς με στόχο τα έσοδα να ενισχύουν ανάλογες πολιτικές.

Πέραν της υλοποίησης πολιτικών κατασκευής κατοικιών το υπουργείο Εργασίας, αναμένεται να ανασχεδιάσει το πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου από τον ΟΠΕΚΑ.

Στο πλαίσιο αυτό – παρότι δεν έχουν ληφθεί τελικές αποφάσεις – διατυπώνονται προτάσεις για κάλυψη του ποσού άνω του 30% του καθαρού εισοδήματος του που καταβάλει ο εργαζόμενος για τα έξοδα στέγασης. Στα έξοδα στέγασης ενδέχεται να συμπεριλαμβάνονται και οι λογαριασμοί ρεύματος, φυσικού αερίου, ύδρευσης κ.α

ot.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.