«Οι Απόρρητοι Φάκελοι Καραμανλή»: Το περιστατικό της συμπλοκής στη Νέα Μάκρη & ο αόρατος πρόξενος των ΗΠΑ

Σημαντικά ντοκουμέντα δημοσιεύονται στο νέο του βιβλίο «Οι Απόρρητοι Φάκελοι Καραμανλή», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Λιβάνη» και προκαλεί ήδη πολλές συζητήσεις.

Πολλές και έντονες συζητήσεις προκαλεί ήδη το βιβλίο του Μανώλη Κοττάκη «Οι Απόρρητοι Φάκελοι Καραμανλή – Η αθέατη συγκλονιστική διακυβέρνηση – Από τις υποκλοπές στη διπλωματία των αγωγών, το Βατοπέδι και τον Δεκέμβρη του 2008», που μόλις κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Λιβάνη».

Το iEidiseis αναδημοσιεύει σήμερα ένα από τα πλέον ενδιαφέροντα του βιβλίου, με τίτλο «Ο αόρατος πρόξενος των ΗΠΑ πίσω από το «coup» του Βατοπεδίου», που αναφέρεται στην υπόθεση του Βατοπεδίου και το ρόλο των Ηνωμένων Πολιτειών και της εδώ πρεσβεία τους στην υπόθεση:

Σε προηγούμενα κεφάλαια είδαμε ότι το πρώτο βιολί στην επιχείρηση για την ανατροπή της ενεργειακής πολιτικής της Ελλάδας ήταν ο Μάθιου Μπράιζα. Προϋπόθεση για την ανατροπή της και κατ’ επέκταση για την ανατροπή της κυβέρνησης Καραμανλή ήταν όμως το Βατοπέδι και ο θυελλώδης Δεκέμβριος του 2008. Τότε αποσταθεροποιήθηκε πραγματικά η κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία έως τις αρχές Σεπτεμβρίου του 2008 προηγείτο σαφώς του ΠΑΣΟΚ στις δημοσκοπήσεις. Με τη σκευωρία του Βατοπεδίου ο Καραμανλής βρέθηκε για πρώτη φορά μετά το 2004 με την πλάτη στον τοίχο. Δεύτερος στις δημοσκοπήσεις.

Πρωταγωνιστής σε αυτό το «cουp» (πραξικόπημα), όπως αποκαλύπτεται σήμερα, ήταν ένας άλλος σημαντικός Αμερικανός διπλωμάτης, ο Χόιτ Μπράιαν Γι, ο τότε πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη. Οργίασε μέσα στο πρώτο οκτάμηνο του 2008 επισκεπτόμενος μονές του Αγίου Όρους, μεταξύ αυτών και τη Μονή Βατοπεδίου, προκειμένου να εντοπίσει στοιχεία για δήθεν σκάνδαλα της ΝΔ. Κορύφωσε όμως τη δραστηριότητά του με στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης, κάτι που δεν έκρυβε από τους συνομιλητές του, μετά την πρωτοβουλία του υπουργού Ανάπτυξης Χρήστου Φώλια, αρχές Αυγούστου του 2008, να καταθέσει στη Βουλή προς κύρωση την ενεργειακή συμφωνία Ελλάδας-Ρωσίας.

Ο Καραμανλής αιφνιδιάστηκε με την προβολή του θέματος από τηλεοπτικούς σταθμούς στις αρχές Σεπτεμβρίου του 2008, ενώ σίγουρα δεν ανέμενε την ανάσυρση του σχετικού φακέλου από το αρχείο από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου (με το περίφημο επιχείρημα περί «παραπλανηθέντων υπουργών», το οποίο κατέρρευσε στη Βουλή και στα δικαστήρια). Γι’ αυτό άλλωστε και όταν ερωτήθηκε για το Βατοπέδι στη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης στη ΔΕΘ του 2008 αποκρίθηκε μάλλον αμήχανα «Απαντήσεις στη Βουλή».

Μόλις στις αρχές Νοεμβρίου 2008 άρχισε να αποκτά ο πρωθυπουργός σταδιακά εικόνα για τον υποκινητή της εναντίον του επίθεσης. Μέχρι και εκείνη τη στιγμή αγνοούσε άλλωστε το περιστατικό της συμπλοκής στη Νέα Μάκρη.

Έπρεπε να φτάσει στα χέρια του πρωθυπουργού, της υπουργού Εξωτερικών και του υπουργού Εσωτερικών έγγραφο της ΕΥΠ που ενημέρωνε την κυβέρνηση για την ασυνήθιστη κινητικότητα του Αμερικανού προξένου, ο οποίος τέθηκε έκτοτε στο μικροσκόπιο του Μαξίμου. Χρειάστηκε να αποστείλει η ΕΥΠ Θεσσαλονίκης πολυσέλιδο δελτίο πληροφοριών με αναλυτικές λεπτομέρειες για τη δράση του προξένου Γι προκειμένου να ανακαλύψει το Μαξίμου ποιος αληθινά κρυβόταν πίσω από την επίθεση του Βατοπεδίου.

Το απόρρητο δελτίο πληροφοριών με αριθμό πρωτοκόλλου 1334/4-11-2008 και θέμα «Δραστηριότητα κύκλων του αμερικανικού προξενείου Θεσσαλονίκης», που περιλαμβάνεται στη δικογραφία της «Πυθίας» και δημοσιεύεται για πρώτη φορά στην παρούσα έκδοση, έχει ως εξής:

1. Σύμφωνα με πληροφορίες πηγής υψηλής αξιοπιστίας: α. Κύκλοι του εν θέματι προξενείου συγκεντρώνουν στοιχεία με περιπτώσεις αδιαφάνειας ή διαφθοράς στην περιοχή της ζώνης ευθύνης του, στις οποίες εμπλέκονται δημόσια πρόσωπα, όπως εκπρόσωποι της ΤΑ [τοπικής αυτοδιοίκησης], προκειμένου να αποσταλούν στην αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα.
β. Κριτήριο για την επιλογή τέτοιων περιπτώσεων αποτελεί η ενασχόληση με αυτές ελληνικών ΜΜΕ ευρείας εμβέλειας-κυκλοφορίας. 2. Παρακαλούμε για την ενημέρωσή σας.

Περί τίνος επρόκειτο; Τι σήμαινε αυτό το έγγραφο; Το εξήγησε σε συμπληρωματική κατάθεση που έδωσε ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ Γιάννης Κοραντής στον ανακριτή Φούκα στις 23 Οκτωβρίου 2012. Η αποκαλυπτική αυτή κατάθεση, που βλέπει πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας, έχει ως εξής:

«Το με αριθμό πρωτοκόλλου 1334/4-11-2008 απόρρητο δελτίο πληροφοριών προέρχεται από την υπηρεσία και είναι ένα από τα πάρα πολλά όμοια που καταγράφουν τη δραστηριότητα του αμερικανικού προξενείου Θεσσαλονίκης και ιδίως του γενικού προξένου στη ζώνη ευθύνης του. Η εντύπωση που είχε δημιουργηθεί ήταν ότι ο γενικός πρόξενος ασιατικής καταγωγής ήταν πρόσωπο εξαιρετικά πολυπράγμον που υπερακόντιζε ενίοτε τις εντολές και τις οδηγίες που ελάμβανε από την αμερικανική κυβέρνηση. Σε ό,τι αφορά έγγραφο που αναφέρεται ως “δελτίο πληροφοριών” άνευ ημερομηνίας, θέλω να προσθέσω τα εξής: Δεν μπορώ να επιβεβαιώσω την προέλευσή του, καθόσον δεν έχει περιέλθει σε μένα υπηρεσιακώς. Συμφωνώ απολύτως με τις εκτιμήσεις του συντάκτη αυτού του εγγράφου βάσει των πληροφοριών που υπήρχαν στην υπηρεσία».

Οι πρώτες αναλυτικές πληροφορίες για τη δράση του προξένου Γι όμως –το πρώτο έγγραφο ήταν γενικόλογο– περιέχονται στο δελτίο πληροφοριών που διαβίβασε στην ΕΥΠ η μονάδα της στη Θεσσαλονίκη. Περιέχεται και αυτό στη δικογραφία της «Πυθίας» και στο μέτρο που αποτυπώνει με ακρίβεια την πραγματικότητα αποτελεί ένα ιστορικό κείμενο. Κείμενο που αποκαλύπτει με συγκλονιστικές λεπτομέρειες πώς στήθηκε η συνωμοσία του Βατοπεδίου.

Διαβάζεται απνευστί. Έχει ως εξής:

Σε δύο συναντήσεις που είχε ο συντάκτης του παρόντος με τον γενικό πρόξενο των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο του 2008 προκύπτουν τα κάτωθι:

1. Ο γενικός πρόξενος επισκέφθηκε την Ιερά Μονή Βατοπεδίου τον Φεβρουάριο του 2008 και διανυκτέρευσε δύο μέρες. Επόμενη επίσκεψή του πραγματοποιήθηκε στα τέλη Οκτωβρίου 2008 και διανυκτέρευσε μία νύχτα. Χαρακτήρισε τις επισκέψεις του «ανεπίσημες». Είχε συχνές πυκνές συναντήσεις και συνεντεύξεις με τον ηγούμενο της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου αρχ. Εφραίμ και τον Αʹ προϊστάμενο της Ιερής Σύναξης μοναχό Αρσένιο.

2. Συμπερασματικά, από τα όσα κατέθεσε ο γενικός πρόξενος προκύπτει πως το ενδιαφέρον του επικεντρώθηκε αποκλειστικά στις «δράσεις» της μονής στον τομέα της οικονομικής ανάπτυξης εντός και εκτός Ελλάδος. Στις σχέσεις της ιεράς μονής με Έλληνες και Κύπριους επιχειρηματίες σεΕλλάδα, Κύπρο και εξωτερικό.

3. Ο πυρήνας του ενδιαφέροντός του εστιάστηκε στις σχέσεις της ιεράς μονής με κυβερνητικούς παράγοντες και υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης, που εκδηλώθηκε με ερωτήσεις «βάθους» και επισταμένη διερεύνηση του πλαισίου που αυτές υφίστανται και αν από αυτές προκύπτει στενή συνεργασία μεταξύ κυβέρνησης και Ιεράς Μονής Βατοπεδίου κατά την οποία στελέχη της κυβέρνησης έχουν οικονομικές και άλλες υλικές απολαβές. Επίσης, εξέτασε τις σχέσεις της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου με στελέχη της αντιπολίτευσης. Τόσο ο ηγούμενος όσο και ο προϊστάμενος Αρσένιος χειρίστηκαν με διπλωματία το όλο θέμα στις απαντήσεις που έδωσαν. Η εικόνα που μεταδόθηκε προς τον γενικό πρόξενο των ΗΠΑ είναι αυτή που φέρει την Ιερά Μονή Βατοπεδίου «ακομμάτιστη», διατηρώντας σχέσεις διαχρονικά με όλες τις εκάστοτε κυβερνήσεις και στελέχη κομμάτων και πολιτειακών και κρατικών οργανισμών. Ο μοναχός Αρσένιος ανέλαβε το κύριο βάρος και ρόλο ενημέρωσης του γενικού προξένου των ΗΠΑ. Ο μοναχός Αρσένιος τόνιζε υπέρμετρα τις σχέσεις του με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, τον διευθυντή του γραφείου του πρωθυπουργού κ.λπ. Προφανώς εμφορούμενος από διάθεση αυτοπροβολής, έδωσε την εντύπωση πως ο ίδιος προσωπικά χειρίζεται τις υψηλού επιπέδου επαφές με το περιβάλλον του πρωθυπουργού της χώρας εξ ονόματος της Μονής Βατοπεδίου αλλά και ολοκλήρου της χερσονήσου του Άθω. Ο γενικός πρόξενος των ΗΠΑ προσπάθησε μάλλον αποτυχημένα να διακρίνει ποια θα είναι η στάση του ηγουμένου Εφραίμ, του Αρσενίου και γενικά της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου σε περίπτωση «διάρρηξης των σχέσεών» της με την κυβέρνηση.

4. Ο γενικός πρόξενος των ΗΠΑ μετά τις διανυκτερεύσεις στην Ιερά Μονή Βατοπεδίου συνέχισε τις «ανεπίσημες» επισκέψεις του σε άλλες ιερές μονές: Ιερά Μονή Ξενοφώντος, Ιερά Μονή Σίμωνος Πέτρας. Στις επισκέψεις του πέραν της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου διερεύνησε ποια είναι η συλλογική ατμόσφαιρα εντός του Αγίου Όρους για την κυβέρνηση και τις σχέσεις των λοιπών ιερών μονών με την Ιερά Μονή Βατοπεδίου. Προσπάθησε να διαγνώσει ποια θα είναι η στάση της Ιεράς Κοινότητος του Αγίου Όρους σε μια ενδεχόμενη κρίση της κυβέρνησης με την Αθωνική Πολιτεία. Σύμφωνα με όσα δήλωσε στον συντάκτη του παρόντος, συμπέρανε πως το σύνολο των ιερών μονών του Άθω δεν έχει φιλικές σχέσεις έναντι της κυβέρνησης, με αφορμή τη διακοπή των οικονομικών χορηγιών και προγραμμάτων της ΕΕ για τις αναστηλώσεις και τα οικοδομικά έργα. Διέγνωσε πως σχεδόν όλες οι ιερές μονές διατηρούν μια εμπαθή στάση έναντι της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου, η οποία αυτόκλητα θέλει να αναλάβει άτυπο ρόλο μεσολαβητή και «ενδιαμέσου» μεταξύ του συνόλου του Αγίου Όρους και της κυβέρνησης. Στη δεύτερη επίσκεψή του και σύμφωνα με δικές του δηλώσεις, μετά τη δημοσιότητα που πήρε το θέμα της λίμνης Βιστωνίδας προσπάθησε να διαγνώσει αν η Ιερά Μονή Βατοπεδίου ήταν διατεθειμένη να τηρήσει «εχθρική στάση» προς την κυβέρνηση. Εάν υπήρξε χρηματισμός στελεχών της κυβέρνησης και, εάν ναι, εάν ο ηγούμενος και ο Αρσένιος ήταν διατεθειμένοι να προβούν για το θέμα σε δημόσιες δηλώσεις τους και καταγγελίες σε βάρος στενών συνεργατών του πρωθυπουργού. Προσπάθησε να διαγνώσει τη θεσμική λειτουργία του Αγίου Όρους σε κάθε επίπεδο και ποια θα είναι η εμπλοκή των θεσμικών οργάνων του Αγίου Όρους στην εξέλιξη της υπόθεσης του Βατοπεδίου. Στο σημείο αυτό η προσπάθειά του ήταν αναποτελεσματική, καθώς δεν διαθέτει το ανάλογο υπόβαθρο γνώσεων της λειτουργίας των θεσμικών οργάνων του Άθω και τον διακριτό ρόλο διοικητικής και πνευματικής φύσεως νομικών θεμάτων. Δήλωσε παντελή άγνοια γνώσης του εκκλησιαστικού δικαίου και ειδικά του ρόλου του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Άγιο Όρος. Προσπάθησε και ζήτησε από τον συντάκτη του παρόντος να του διατυπώσει και να σχηματοποιήσει το διάγραμμα της νομικής εξέλιξης σε ό,τι αφορά την εμπλοκή των εκκλησιαστικών παραγόντων στην υπόθεση και αν έχουν αποφασιστική εξέλιξη στη νομική εξέλιξη της υπόθεσης. Διατύπωσε με έμφαση πως μερικά υψηλόβαθμα στελέχη της Μοναστικής Κοινότητος του Αγίου Όρους διατηρούν στενές σχέσεις με υψηλόβαθμα στελέχη της αντιπολίτευσης και του ΠΑΣΟΚ, το οποίο και ενημερώνουν συνεχώς με πλήθος πληροφορίες από το εσωτερικό του Αγίου Όρους, και ενημέρωσαν τον ίδιο.

Δεν ανέφερε ονόματα, αλλά σε εντατική και έντεχνη πίεση του συντάκτη ανέφερε τον αρχιγραμματέα της Ιεράς Κοινότητος, ιερομόναχο Ιωάννη Μέσκο, στενό φίλο του Κώστα Λαλιώτη από ετών. [Σ.τ.Σ.: Από το ρεπορτάζ δεν προκύπτει πάντως ότι ο Λαλιώτης μετείχε καθ’ οιονδήποτε τρόπο στη συνωμοσία κατά του Κώστα Καραμανλή – οι σχέσεις του με το επίσημο ΠΑΣΟΚ της εποχής άλλωστε ήταν μέτριες.] Ο συντάκτης διέγνωσε το ασφαλές συμπέρασμα πως ο αρχιγραμματέας της Ιεράς Κοινότητος βρίσκεται σε διαρκή και συνεχή επικοινωνία με τον γενικό πρόξενο ή στελέχη του προξενείου των ΗΠΑ. Εκ της υψηλής του θέσεως και του ρόλου του ο αρχιγραμματέας της Ιεράς Κοινότητος έχει εις βάθος ενημέρωση για όλα τα σχετικά με την υπόθεση του Βατοπεδίου αλλά και τις διαθέσεις και τη στάση ολόκληρου του Αγίου Όρους. Επίσης, εξασκεί σημαντική επιρροή σε πολλούς ηγουμένους ιερών μονών του Άθω.

5. Ο γενικός πρόξενος με ένταση και φορτισμένη συναισθηματικά διάθεση πολλαπλώς προσπαθούσε να διερευνήσει μέσα από ερωτήσεις του προς τον συντάκτη του παρόντος εάν ο ηγούμενος Εφραίμ και ο μοναχός Αρσένιος θα είναι διατεθειμένοι να συγκρουστούν με την κυβέρνηση και να δημοσιοποιήσουν πιθανές αφανείς οικονομικά συναλλαγές στελεχών της κυβέρνησης με την Ιερά Μονή Βατοπεδίου με αφορμή τα θέματα της ανταλλαγής κτημάτων του Δημοσίου με τη λίμνη Βιστωνίδα. Επίσης, παρόμοια διάθεση έδειξε και για τη στάση που θα κρατήσει το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως για το θέμα. Π.χ. εάν καθαιρέσει τον Εφραίμ και εάν αυτό το ενδεχόμενο αποτελεί γεγονός που θα ωθήσει τον Εφραίμ εναντίον της κυβέρνησης κ.λπ.

6. Έδωσε τη σαφή εντύπωση πως βρίσκεται σε εξέλιξη προσπάθεια επηρεασμού κάποιων σημαντικών παραγόντων εντός και εκτός του Αγίου Όρους για να εξασκήσουν πιέσεις στον Εφραίμ ούτως ώστε να προβεί σε δηλώσεις, καταγγελίες κ.λπ. εναντίον του στενού περιβάλλοντος του πρωθυπουργού, υπουργών της κυβέρνησης κ.λπ.

7. Προσπάθησε να διαγνώσει αν η υπόθεση Βατοπεδίου θα αποτελέσει ισχυρό πολιτικό μοχλό κλονισμού της κυβέρνησης και τα μεγέθη που θα λάβει δημόσια το θέμα σε επίπεδο σκανδαλολογίας και δημοσιογραφικής εκμετάλλευσης.

8. Από την όλη συμπεριφορά του είναι σαφέστατη η εικόνα της αφανούς εμπλοκής του παράγοντα των ΗΠΑ για πολιτική εκμετάλλευση του θέματος, χειραγώγηση των εξελίξεων σε επίπεδο Ιεράς Μονής Βατοπεδίου-Αγίου Όρους και Οικουμενικού Πατριαρχείου.

9. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε επίσης στην επίσκεψη του προέδρου της Ρωσίας στο Άγιο Όρος, στη συχνή επίσκεψη εν Αγίω Όρει υψηλόβαθμων κυβερνητικών παραγόντων της Ρωσίας και ήθελε να διερευνήσει εάν αυτές έχουν άμεση σχέση με την Ιερά Μονή Βατοπεδίου. Εξεφάνη πως υπάρχει πιθανότητα «σεναρίου» όπου εμπλέκει την Ιερά Μονή Βατοπεδίου, την ελληνική κυβέρνηση και τη Ρωσία για θέματα Αγίου Όρους κ.λπ.

10. Ιδιαίτερα ασχολήθηκε για τις σχέσεις του κατά σάρκα αδερφού του ηγουμένου της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου αρχ. Εφραίμ Κουτσού με την Ιερά Μονή Βατοπεδίου, με αντικείμενο το εθνικιστικό κόμμα Νέοι Ορίζοντες του οποίου προεδρεύει ο αδερφός του Εφραίμ.

11. Διερεύνησε τις σχέσεις του αρχιμανδρίτη Εφραίμ με τον πρόεδρο της Κύπρου Τάσσο Παπαδόπουλο και τον σημαντικό ρόλο που διαδραμάτισε η Ιερά Μονή Βατοπεδίου στην καταψήφιση του σχεδίου Ανάν από τον ελληνοκυπριακό λαό.

12. Διερεύνησε κατά πόσον ο συντάκτης του παρόντος ή άλλα πρόσωπα θα μπορούσαν να επηρεάσουν ισχυρά τον Εφραίμ και τον Αρσένιο για να καταθέσουν κατά της κυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή. Η προσπάθειά του επικεντρώθηκε στο σημείο αυτό με εντατικό και επίμονο τρόπο. Εξεφάνη πως διεργασίες ενεργούνται εντός του Αγίου Όρους σε ισχυρούς ενδοαγιορειτικούς παράγοντες με κατεύθυνση τον επηρεασμό και τη χειραγώγηση Εφραίμ-Αρσενίου για να στραφούν δημόσια κατά στελεχών της κυβέρνησης, του στενού περιβάλλοντος των συνεργατών του πρωθυπουργού της χώρας κ.λπ.

13. Διερεύνησε κατά πόσον ο Εφραίμ θα μπορούσε να επηρεαστεί και από παράγοντες της Κύπρου. Της Αρχιεπισκοπής Κύπρου, πολιτικών, επιχειρηματιών και της κυπριακής παροικίας στο Λονδίνο και στο εξωτερικό. Ανέφερε μάλιστα και το όνομα ενός Κύπριου επιχειρηματία με το όνομα «Π…» στο Λονδίνο και ποιες είναι οι σχέσεις του με τους Εφραίμ και Αρσένιο.

14. Γνώριζε με κάθε λεπτομέρεια τα βιογραφικά και τη μοναστική πορεία και διαδρομή της αδελφότητας της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου. Από όσα ανέφερε, η πληροφόρησή του και η ενημέρωσή του έγιναν από ανθρώπους του Αγίου Ορους που διάκεινται άκρως εχθρικά προς τη Μονή Βατοπεδίου. Οι αναφορές του είναι οι γνωστές από ετών πλέον, οι οποίες ευκαίρως ακαίρως κυκλοφορούν μεταξύ των μοναχών του Αγίου Όρους στις ενδοαγιορειτικές διαφωνίες, συγκρούσεις και εμπαθείς καταστάσεις.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Από όσα ανέφερε ο γενικός πρόξενος των ΗΠΑ κα από πληροφορίες που συλλέχθηκαν από στελέχη της αγιορείτικης κοινότητας με τα οποία συναντήθηκε ο Χόιτ και ήρθε σε επαφή ο συντάκτης του παρόντος, με ορισμένους από αυτούς, τεκμηριωμένα εξάγονται τα εξής συμπεράσματα:

1. Η πλήρης εμπλοκή του παράγοντα των ΗΠΑ στην υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου από ενάρξεως αυτής, για αποκλειστικά πολιτικούς σκοπούς, οι οποίοι εμφανέστατα επικεντρώνονται στη χειραγώγηση της υπόθεσης, στον επηρεασμό των εμπλεκομένων προς την κατεύθυνση να δημιουργηθεί σοβαρό πολιτικό πρόβλημα στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή.

2. Ο γενικός πρόξενος με τις ενέργειές του, τις εντός και εκτός Αγίου Όρους δραστηριότητές του για το θέμα, τις δηλώσεις του στον συντάκτη του παρόντος και σε αγιορείτικους παράγοντες φαίνεται να κατέχει τακτική θέση σε κάποιον υψηλού επιπέδου στρατηγικό σχεδιασμό με αποκλειστικό σκοπό να πληγεί σοβαρά η κυβέρνηση και όχι η αγιορείτικη κοινότητα του Άθω ή άλλος εκκλησιαστικός φορέας.

3. Ο γενικός πρόξενος χρησιμοποιείται για άμεσες διερευνήσεις σε όλα τα επίπεδα με σκοπό την κατ’ επέκταση πληροφόρηση των προϊσταμένων του ή άλλων παραγόντων.

4. Το ότι ο γενικός πρόξενος προβαίνει σε συνεχείς εκδηλώσεις εντονότατου ενδιαφέροντος σχετικά με την υπόθεση του Βατοπεδίου, και μάλιστα δηλώνοντας τις ισχυρές προθέσεις του για χειραγώγηση και επηρεασμό της υπόθεσης με κατευθύνσεις να πλήξει το κύρος της κυβέρνησης και προσωπικά του πρωθυπουργού της χώρας, καταδεικνύει πως υπάρχει λίαν υψηλού επιπέδου «εμπλοκή» και «κεντρικός σχεδιασμός», στον οποίο ο γενικός πρόξενος Χόιτ κατέχει εκτελεστική αρμοδιότητα.

5. Ο Χόιτ γνωρίζει απόλυτα το γεγονός που του κατέθεσε ο συντάκτης του παρόντος, πως με τις συνεχείς και ευρείας έκτασης δράσεις του για το θέμα θα «εκτεθεί ανεπανόρθωτα» με σοβαρό κίνδυνο να απελαθεί από τη χώρα και να εκθέσει τις ΗΠΑ για σοβαρή εμπλοκή στα εσωτερικά της χώρας και μάλιστα στα εσωτερικά ζητήματα του Αγίου Όρους κ.λπ. Ο Χόιτ, εν πλήρει γνώσει και συνειδήσει, δήλωσε πως εκτελεί την αποστολή του γνωρίζοντας πως πιθανότατα να διαρρεύσει η δράση του, αλλά το θέμα δεν τον απασχολεί ιδιαίτερα, καθώς το θέμα αυτό έχει εξεταστεί σε βάθος κ.λπ.

6. Σύμφωνα με τα παραπάνω αλλά και με το δεδομένο του συνόλου των εμφανών συνειρμών που προκύπτουν από την υπόθεση, ο Χόιτ χρησιμοποιείται:

α) Για να «καεί» σε περίπτωση σκανδάλου και να εκτονωθεί η ένταση στον ίδιο. Δηλαδή πως ενεργεί αυτόβουλα και όχι με εντολές των ΗΠΑ.

β) Με τις εντατικές του δράσεις για το θέμα φαίνεται πως επιθυμεί σε κάποιο βαθμό αυτό να έρθει σε «γνώση» της κυβέρνησης. Δηλαδή να μεταδοθεί το «μήνυμα» πως ο αμερικανικός παράγων εμπλέκεται ισχυρά στο θέμα με σκοπό να πλήξει την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό διά του στενού του περιβάλλοντος.

γ) Δόθηκε η εντύπωση από τα συμφραζόμενα για το θέμα και προσωπικές εκτιμήσεις του συντάκτη αλλά και αγιορείτικων παραγόντων που επικοινώνησε πως υφίσταται «δίαυλος» με το ΠΑΣΟΚ για τον συντονισμό τους σχετικά με το θέμα του Βατοπεδίου. Επίσης, έγινε τεκμηριωμένα εμφανές πως πληροφορίες που συνέλεξε ο Χόιτ από μοναχούς του Αγίου Όρους αυτές αμέσως δημοσιεύτηκαν σε μεγάλης και ευρείας κυκλοφορίας ΜΜΕ τα οποία ελέγχονται από το ΠΑΣΟΚ ή είναι φιλικά διακείμενα προς αυτό.

δ) Ο συντάκτης διέγνωσε μεγάλη «αγωνία» του Χόιτ σχετικά με το θέμα της στάσης και της συμπεριφοράς που θα κρατήσουν οι Εφραίμ-Αρσένιος έναντι της κυβέρνησης και στελεχών του γραφείου του πρωθυπουργού. Ήταν κύριο και κεντρικό του μέλημα. Δηλαδή ο επηρεασμός και η χειραγώγησή τους με σκοπό να πλήξουν καίρια και αποφασιστικά τον Κώστα Καραμανλή και την κυβέρνηση της ΝΔ. Το γεγονός αυτό ουδεμία αμφισβήτηση επιδέχεται, καθώς ήταν το κυρίαρχο στοιχείο στις συνομιλίες με τον συντάκτη του παρόντος και τους αγιορείτικους παράγοντες.

ε) Περισσότερο επικεντρώθηκε η έρευνά του στις σχέσεις του διευθυντή του γραφείου του πρωθυπουργού με την Ιερά Μονή Βατοπεδίου παρά οποιουδήποτε άλλου στελέχους της κυβέρνησης. Εξέτασε πιθανές σχέσεις του και με άλλες ιερές μονές του Αγίου Όρους.

στ) Έγινε εμφανέστατο πως η συνωμοσιολογική αναφορά για την εμπλοκή του ρωσικού παράγοντα στο θέμα και μάλιστα σε υψηλότατο επίπεδο δεν ήταν πιστευτή ούτε από τον ίδιο και απλά ορίζεται ως ένα επιπλέον στοιχείο δεδομένο προς ενίσχυση της υπονομευτικής προσπάθειας εναντίον του πρωθυπουργού της χώρας και της κυβέρνησης. Πέραν τούτων, η «εφεύρεση» ενός «συνωμοσιολογικού σεναρίου» εντός μιας μεγάλης υπόθεσης που απασχολεί τα ΜΜΕ προσδίδει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και απευθύνεται προς τα κατώτατα στρώματα της κοινωνίας και την ευρεία λαϊκή μάζα με αποκλειστικό σκοπό τη διαμόρφωση «βεβαρημένου πολιτικού κλίματος» κ.λπ. Ο συντάκτης του παρόντος με ευθύ και άμεσο τρόπο ανέφερε ακριβώς τα παραπάνω και επιπρόσθετα τις αναφορές για την Κύπρο, το σχέδιο Ανάνκ.λπ. Ο Χόιτ δήλωσε επιγραμματικά πως κάτι τέτοιο δεν θα ωφελούσε, καθώς θα ήταν μια είδους διαφήμιση υπέρ της κυβέρνησης, μιας και ο ελληνικός λαός έχει φιλορωσικά αισθήματα στο σύνολό του και είναι κατά του σχεδίου Ανάν κ.λπ.

Εν κατακλείδι, ο Χόιτ εντυπωσίασε τον συντάκτη του παρόντος με τις γνώσεις του για το θέμα, ειδικά σε ό,τι αφορά εντός της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου εμπλεκομένους. Υφίσταται σοβαρή έλλειψη γνώσεων στα διοικητικά και θεσμικά θέματα εντός του Αγίου Όρους, γεγονός που καταδεικνύει δυσκολία κατανόησης σχετικά με τους διακριτούς ρόλους Πολιτείας και Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Άγιο Όροςκ.λπ.

Επίσης, την ενισχυμένη μορφή αυτοδιοίκησης του Αγίου Όρους διαστρεβλωμένα εξέλαβε ως «αυτονομία». Γεγονός που κατά καιρούς, ως συνήθως, διαπράττουν όλοι οι Αμερικανοί διπλωμάτες που ασχολούνται με το Άγιο Όρος. Ο Χόιτ εκτελεί διατεταγμένη υπηρεσία με τον χαρακτήρα του «επείγοντος» σχετικά με την υπόθεση του Βατοπεδίου, σε συντονισμό, ως εμφαίνεται, με προϊστάμενα κλιμάκια των ΗΠΑ, με σκοπό να πλήξει την κυβέρνηση, χωρίς να ανησυχεί ή να υπολογίζει το προσωπικό του κόστος ή το σοβαρό πολιτικό κόστος στις σχέσεις Ελλάδας -ΗΠΑ. Φαίνεται πως και τα δύο αυτά θέματα έχουν εκληφθεί υπόψη πρωταρχικά και δεν απασχολούν τον ίδιο και πιθανόν τους επιτελικούς σχεδιαστές της υπόθεσης. Είναι εμφανέστατη η αποφασιστικότητα και ο κάθετος τρόπος εκδήλωσης ενδιαφέροντος εκ μέρους του και της χώρας που εκπροσωπεί για να χειραγωγήσουν την υπόθεση του Βατοπεδίου με κατεύθυνση να πληγεί η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός της χώρας.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.