ΟΗΕ: Περισσότεροι από 3.000 πρόσφυγες έχασαν τη ζωή τους στις θαλάσσιες διαδρομές το 2021

Μια νέα έκθεση της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες αναφέρει ότι ο αριθμός όσων έχασαν τη ζωή τους ή εξαφανίστηκαν διπλασιάστηκε πέρυσι, με τις χερσαίες και θαλάσσιες διαδρομές να γίνονται όλο και πιο επικίνδυνες.

Περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ή εξαφανίστηκαν στη Μεσόγειο και τον Ατλαντικό προσπαθώντας να φτάσουν στην Ευρώπη πέρυσι, διπλάσιος ο αριθμός από το 2020, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, σύμφωνα με τη νέα έκθεση της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες την Παρασκευή απαίτησε επείγουσα δράση για την καταπολέμηση της αύξησης των θανάτων μεταξύ των προσφύγων, των αιτούντων άσυλο και άλλων μεταναστών που προσπαθούν να φτάσουν στην Ευρώπη.

Πέρυσι, συνολικά 3.077 άνθρωποι χάθηκαν στην προσπάθειά τους να διασχίσουν τις διαδρομές της Μεσογείου και του Ατλαντικού προς την ήπειρο, όπως προκύπτει από την έκθεση, από 1.544 το 2020.

«Είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι από την αρχή του έτους, επιπλέον 478 άνθρωποι έχασαν επίσης τη ζωή τους ή αγνοούνται στη θάλασσα», δήλωσε η εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Σαμπία Μαντού στους δημοσιογράφους στη Γενεύη.

Η έκθεση έδειξε ότι για το 2021, 1.924 άνθρωποι αναφέρθηκαν νεκροί ή αγνοούμενοι στις διαδρομές της Κεντρικής και Δυτικής Μεσογείου, ενώ άλλοι 1.153 χάθηκαν στη θαλάσσια διαδρομή της Βόρειας Αφρικής προς τα Κανάρια Νησιά.

«Οι περισσότερες από τις θαλάσσιες διελεύσεις πραγματοποιήθηκαν με μη αξιόπλοες, φουσκωτές βάρκες, πολλές από τις οποίες ανατράπηκαν ή ξεφούσκωσαν με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους», δήλωσε η Μαντού.

Το θαλάσσιο ταξίδι από χώρες στις ακτές της Δυτικής Αφρικής, όπως η Μαυριτανία και η Σενεγάλη, προς τα Κανάρια Νησιά ήταν ιδιαίτερα επικίνδυνο, δήλωσε η εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, επισημαίνοντας ότι ο διάπλους μπορεί να διαρκέσει έως και 10 ημέρες.

«Πολλές βάρκες παρασύρθηκαν από την πορεία τους ή με άλλο τρόπο χάθηκαν χωρίς ίχνη σε αυτά τα νερά», είπε η ίδια.

Η έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες προειδοποίησε ότι οι χερσαίες διαδρομές ήταν επίσης «εξαιρετικά επικίνδυνες».

«Ακόμη μεγαλύτερος αριθμός μπορεί να πέθανε στα ταξίδια μέσω της ερήμου Σαχάρα και απομακρυσμένων συνοριακών περιοχών, σε κέντρα κράτησης ή ενώ βρισκόταν στην αιχμαλωσία λαθρεμπόρων ή διακινητών», δήλωσε ο Μαντού.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες προειδοποίησε ότι η πανδημία Covid-19 και το σχετικό κλείσιμο των συνόρων είχαν περιπλέξει περαιτέρω τις μετακινήσεις και είχαν αναγκάσει πολλούς απελπισμένους πρόσφυγες και μετανάστες να στραφούν σε λαθρεμπόρους για να πραγματοποιήσουν τα επικίνδυνα ταξίδια τους.

Η υπηρεσία του ΟΗΕ προειδοποίησε επίσης ότι η πολιτική αστάθεια και οι συγκρούσεις, καθώς και η κλιματική αλλαγή, θα μπορούσαν να αυξήσουν αυτές τις επικίνδυνες μετακινήσεις στο μέλλον.

«Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες απευθύνει έκκληση για υποστήριξη προκειμένου να βοηθήσει στην παροχή ουσιαστικών εναλλακτικών λύσεων σε αυτά τα επικίνδυνα ταξίδια και να αποτρέψει τους ανθρώπους από το να πέσουν θύματα διακινητών», δήλωσε η Μαντού.

 

ieidiseis.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.