Οξεία ηπατίτιδα στα παιδιά: Νέα μετάλλαξη του κορονοϊού πίσω από την έξαρση;

Μια νέα μετάλλαξη του κορονοϊού μπορεί να ευθύνεται για το μυστηριώδες ξέσπασμα παιδικής ηπατίτιδας που παρατηρείται σε ολόκληρο τον κόσμο, σύμφωνα με τους Βρετανούς επιστήμονες.

Μάλιστα, σε σχετική αναφορά με πιθανά αίτια της νέας έξαρσης που εξέδωσε την περασμένη εβδομάδα η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας (UK Health Security Agency), ο κορονοϊός βρίσκεται στην πέμπτη θέση.

Άλλες πιθανές αιτίες του ξεσπάσματος οξείας ηπατίτιδας, σύμφωνα με τη λίστα, είναι:

Κάποιο φάρμακο

Κάποια δηλητηριώδης ουσία/τοξίνη

Περιβαλλοντική έκθεση

Νέο στέλεχος του αδενοϊού

Αυξημένη ευαισθησία σε μολύνσεις από τον υπάρχοντα αδενοϊό, λόγω του lockdown

Αν και στην αναφορά επισημαίνεται ότι δεν υπάρχουν προς το παρόν επαρκή στοιχεία που να αποδεικνύουν πως μια νέα μετάλλαξη του κορονοϊού θα μπορούσε να προκαλεί τις μολύνσεις, η εξήγηση αυτή δεν αποκλείεται.

Μάλιστα, 4 από τα 145 περιστατικά ηπατίτιδας που έχουν καταγραφεί στο Ηνωμένο Βασίλειο, συνδέθηκαν με κάποια μετάλλαξη του κορονοϊού. Πιο συγκεκριμένα, δύο παιδιά είχαν διαγνωστεί με τη μετάλλαξη Ομικρον ένα άλλα δύο με την υπομετάλλαξη BA.2.

Σημειώνουμε ότι αυτή τη στιγμή οι επιστήμονες πιστεύουν ότι βασικός «ύποπτος» που κρύβεται πίσω από την ηπατίτιδα είναι κάποιος αδενοϊός. Πρόκειται για κοινούς ιούς που προκαλούν συμπτώματα που θυμίζουν εκείνα της γρίπης ή της γαστρεντερίτιδας και σπάνια προκαλούν φλεγμονή στο ήπαρ, όταν ο ασθενής είναι υγιής.

Οξεία παιδική ηπατίτιδα – Πόσο έχει εξαπλωθεί

Υπενθυμίζουμε ότι, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, συνολικά 220 παιδιά σε 20 διαφορετικές χώρες πάσχουν εξακριβωμένα από οξεία παιδική ηπατίτιδα. Την τελευταία εβδομάδα έχουν γίνει αναφορές για ακόμα 50 κρούσματα οξείας ηπατίτιδας σε 8 επιπλέον χώρες, τα οποία βρίσκονται υπό διερεύνηση.

Μέχρι στιγμής, ο ΠΟΥ έχει επιβεβαιώσει το θάνατο ενός παιδιού από τη νόσο, ενώ υπάρχουν αναφορές για ακόμα 4 παιδιά από εγχώρια υπουργεία, οι οποίες εντούτοις δεν έχουν ακόμα επιβεβαιωθεί επίσημα. Ταυτόχρονα, άλλα 17 παιδιά φέρεται να έχει χρειαστεί να υποβληθούν σε μεταμόσχευση ήπατος.

Οξεία παιδική ηπατίτιδα – Τα συμπτώματα

Οι επαγγελματίες στον τομέα της υγείας τονίζουν ότι δεν υπάρχει λόγος πανικού, ωστόσο είναι σημαντικό οι γονείς να προσέχουν και να είναι ενήμεροι για τα πιο κοινά συμπτώματα της οξείας ηπατίτιδας στα παιδιά.

Τα 10 πιο κοινά συμπτώματα της οξείας παιδικής ηπατίτιδας είναι:

Σκουρόχρωμα ούρα

Ωχρά, γκριζωπά κόπρανα

Φαγούρα

Κιτρίνισμα στα μάτια και στο δέρμα

Πόνος στους μύες και τις αρθρώσεις

Υψηλός πυρετός

Αίσθημα ναυτίας

Υπερβολική, διαρκής κόπωση

Απώλεια όρεξης

Πόνος στην κοιλιακή χώρα

 

ieidiseis.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.