Όλα ανοιχτά για την προέλευση του κορονοϊού – Η καταστροφή της πανδημίας θα μπορούσε να αποφευχθεί

Η προέλευση του κορωνοϊού παραμένει ασαφής και δεν υπάρχουν ακόμη αρκετά στοιχεία προκειμένου να διασαφηνιστεί εάν εμφανίστηκε στη φύση ή από διαρροή εργαστηρίου, αναφέρει μια ομάδα κορυφαίων επιστημόνων σε επιστολή της.

«Χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να προσδιοριστεί η προέλευση της πανδημίας», αναφέρουν 18 επιφανείς επιστήμονες, ανάμεσα στους οποίους είναι ο Ραβίντρα Γκούπτα, κλινικός μικροβιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ καθώς και ο Τζες Μπλουμ, ο οποίος μελετά την εξέλιξη των ιών στο Ερευνητικό Κέντρο “Fred Hutchinson” για τον Καρκίνο.

«Τόσο η θεωρία της διαρροής από εργαστήριο όσο και εκείνη της μετάδοσης μεταξύ ζώων, είναι πιθανές», αναφέρουν οι επιστήμονες στην επιστολή τους προς το περιοδικό Science.

Δείτε ακόμα:  Κορονοϊός: Υποβλήθηκε σε τραχειοστομία ο Γέροντας Εφραίμ - Τα νεότερα της υγείας του

Σημειώνεται ότι η πανδημία της Covid-19 έχει προκαλέσει τον θάνατο 3,34 εκατ. ανθρώπων παγκοσμίως από τότε που εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Κίνα στα τέλη του 2019.

Επιπλέον διερεύνηση είχε ζητήσει και ο ΠΟΥ

Υπενθυμίζεται ότι εμπειρογνώμονες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που εξετάζουν την προέλευση του ιού, πρόκειται να συμπληρώσουν μια αρχική έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα, όπως είχε δηλώσει στις αρχές Απριλίου ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

Δείτε ακόμα:  Την Πέμπτη πετάμε τις μάσκες στους εξωτερικούς χώρους – Η τελική απόφαση από την ολομέλεια των λοιμωξιολόγων

Όταν η πρώτη έκθεση είχε δοθεί στη δημοσιότητα, ο επικεφαλής του ΠΟΥ σηεμίωσε πως οι εμπειρογνώμονες που ταξίδεψαν στην Κίνα για να ερευνήσουν την προέλευση του νέου κορωνοϊού δεν είχαν πρόσβαση σε όλα τα δεδομένα.

«Η καταστροφή της πανδημίας θα μπορούσε να αποφευχθεί»

Τονίζεται, παράλληλα, ότι η ανεξάρτητη επιτροπή που έχει συσταθεί με συμβουλευτικό ρόλο προς τον ΠΟΥ, έστειλε την Τετάρτη το μήνυμα ότι η «καταστροφή» που προκάλεσε η πανδημία σε παγκόσμιο επίπεδο θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί, ασκώντας κριτική για καθυστερημένη αντίδραση τόσο από τον ΠΟΥ όσο και από τα κράτη, αλλά και για «τοξικό συνδυασμό» λάθος χειρισμών.

Δείτε ακόμα:  Κορονοϊός: Στο τραπέζι η τρίτη δόση εμβολίου με… καλά μαντάτα - Τι ισχύει με το AstraZeneca

Μάλιστα, οι ειδικοί της επιτροπής μιλούν ένα «πραγματικό Τσερνόμπιλ του 21ου αιώνα» και ζητούν να γίνουν άμεσα αλλαγές στα συστήματα προειδοποίησης και πρόληψης.

Ο ΠΟΥ θα έπρεπε να έχει κηρύξει το ξέσπασμα του κορωνοϊού ως παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης νωρίτερα από τις 30 Ιανουαρίου, αλλά ο επόμενος μήνας στην ουσία «χάθηκε» καθώς τα κράτη δεν έλαβαν ισχυρά μέτρα για να περιορίσουν τη διασπορά του αναπνευστικού παθογόνου, σημειώνει, μεταξύ άλλων, η επιτροπή.

Με πληροφορίες από Reuters, kathimerini.gr