Όλα όσα είπε ο Δήμαρχος Βαγγ. Μπουρνούς στη σημερινή συν. τύπου για την πρόσφατη κακοκαιρία

Ολόκληρη η τοποθέτηση του Δημάρχου Ραφήνας-Πικερμίου Βαγγ. Μπουρνούς στη σημερινή συνέντευξη τύπου για τις δράσεις του Δήμου στην πρόσφατη κακοκαιρία.

Πρώτα απ’ όλα να σας καλωσορίσω και να σας ευχαριστήσω για την ανταπόκριση σε αυτήν την συνέντευξη τύπου. Έρχεται μετά τον έγγραφο απολογισμό της 31ης Ιανουαρίου που δώσαμε στη δημοσιότητα ως συνέχεια της κακοκαιρίας που έπληξε στις 24 και 25 Ιανουαρίου τόσα τα πεδινά όσα και τα ορεινά του Δήμου Ραφήνας Πικερμίου σε Ραφήνα και Πικέρμι.

Θέλω να ξεκινήσω βάζοντας δύο πυλώνες.
Ό πρώτος πυλώνας είναι ότι δεν μπορούν τέτοια φαινόμενα να γίνονται πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης τόσο σε κεντρικό όσο και σε τοπικό επίπεδο.

Σε τοπικό επίπεδο θέλω να στηλιτεύσω πραγματικά ανθρώπους που απουσιάζουν από την καθημερινότητα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των πολιτών και της κοινωνίας να βρίσκουν και να χρησιμοποιούν ως όχημα τα προβλήματα των πολιτών για να ασκούν μόνον κριτική.
Βέβαια αυτοί έχουν τεθεί στο περιθώριο από τους ίδιους τους πολίτες, δεν θέλω ούτε καν να αναφέρω τα ονόματα τους γιατί θα δώσει αξία στην ανυπαρξία τους.

Το δεύτερο που θέλω να θέσω είναι ότι δεν μπορεί και δεν πρέπει η Τοπική Αυτοδιοίκηση να γίνεται σάκος του μποξ κάθε φορά που υπάρχουν προβλήματα στη λειτουργία του κοινωνικού ιστού.

Θέλω να θυμίσω μόνο ότι ο πρώτος και ο δεύτερος βαθμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης στις 23 Ιανουαρίου αποφάσισε να προτείνει στην κεντρική κυβέρνηση το κλείσιμο των σχολικών μονάδων και των παιδικών σταθμών στις 24 Ιανουαρίου τη Δευτέρα, όταν η κυβέρνηση είχε αποφασίσει να κλείσει την Τρίτη 25 Ιανουαρίου. Θέλω μόνο να αναλογιστείτε όλοι τι θα σήμαινε όταν στις 10 το πρωί που είχε στοιβαχτεί το χιόνι στους δρόμους και είχε διακοπεί η κυκλοφορία να έβγαιναν έξω γονείς χωρίς να είναι εξοπλισμένοι ως επί το πλείστον με αλυσίδες, να προσπαθούν να φθάσουν στα παιδιά τους στα αποκλεισμένα σχολεία και την ίδια ώρα να είχαμε παιδιά κλεισμένα σε σχολεία χωρίς ρεύμα και χωρίς να μπορούν να πάνε στα σπίτια τους… Πραγματικά δεν θέλω ούτε κατά φαντασία να περιγράφω αυτό το σκηνικό.

Αναφέρθηκα μόνο σε ένα παράδειγμα γιατί η Τοπική Αυτοδιοίκηση έδωσε πάλι κυρίως μόνη της τον αγώνα ώστε να μπορέσουν να επιστρέψουν οι άνθρωποι στην ομαλότητα.

Ο Δήμος Ραφήνας Πικερμίου πραγματικά έχει το δικαίωμα και την υποχρέωση να μιλήσει για όλο αυτό το οποίο συνέβη για μια εβδομάδα διότι μπορεί ο ισχυρός χιονιάς να διήρκεσε δύο μέρες, όμως τα προβλήματα μας ταλαιπωρούν ακόμη και σήμερα.
Είμαστε ένας Δήμος που πήρε θετικό πρόσημο, όχι γιατί το λέμε εμείς, αλλά κυρίως διότι το αποδόθηκε μέσα από την πλειοψηφία των ΜΜΕ αλλά και την πλειοψηφία των πολιτών.
Θα πείτε, κι είναι όλα καλά; Η απάντηση είναι όχι.
Μπορούσαμε καλύτερα; Η απάντηση είναι ναι, αλλά τα προβλήματα τα οποία διαπιστώνουμε πρέπει να αποτελούν μια εμπειρία γιατί η κλιματική αλλαγή είναι εδώ. Πέρσι ήταν η «Μήδεια» φέτος η «Ελπίδα» αύριο θα είναι κάποιοι άλλο καιρικό φαινόμενο.

Πλέον πρέπει γίνει κατανοητό ότι έχουν αλλάξει οι κλιματικές συνθήκες, τα φαινόμενα στον τόπο μας θα είναι μικρής διάρκειας όμως με έντονο χαρακτήρα, και θα δημιουργούν προβλήματα. Πρέπει λοιπόν όλοι να στοιχηθούμε.
Πρέπει να στοιχηθούν και οι πολίτες γιατί δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις που οι ίδιοι οι πολίτες χωρίς να έχουν τα απαραίτητα εφόδια και αναφέρομαι κυρίως στις αντιολισθητικές αλυσίδες στα οχήματά τους, προκάλεσαν αποκλεισμούς δρόμων.

Ο Δήμος Ραφήνας Πικερμίου είχε στρατηγικό σχέδιο, ξεκίνησε την προετοιμασία από την 21ηΙανουαρίου θέτοντας σε πλήρη λειτουργία το ΚΕΠΙΧ της Πολιτικής Προστασίας και σε 24ωρη επιφυλακή. Προφανώς ο Δήμος λειτούργησε και μεταξύ Δευτέρας και Παρασκευής όπως και το δημοτικό κατάστημα πέραν του συνηθισμένου ωραρίου σχεδόν σε 16ωρη βάση ώστε να ενημερώσουμε και να εξυπηρετήσουμε τους πολίτες.
Υπήρξε στο σχεδιασμό μας μόνο μία αστοχία.

Ζητήσαμε από την περιφέρεια έναν λαστιχοφόρο φορτωτή που είχαμε και στην κακοκαιρία Μήδεια στον Οικισμό του Ντραφίου, ώστε να διατηρήσουμε ανοιχτές τις κεντρικές οδικές αρτηρίες Αχαιών και Δωριέων. Ωστόσο η περιφέρεια μας έστειλε έναν μικρότερο δυναμικότητας όχημα ένα JCBχωρίς αλυσίδες, που δεν μπόρεσε ποτέ να επιχειρήσει και αποσύρθηκε με αποτέλεσμα να αποκλειστεί για 24 ώρες ο κεντρικός οδικός άξονας στο Ντράφιμέχρι να μπορέσουμε να επέμβουμε. Διότι παρότι όπως είπε και ο Αντιδήμαρχος κ. Τσεμπέρης, κεντρικοί δρόμοι όπως η λεωφόρος Μαραθώνος και η λεωφόρος Φλέμινγκ δεν ήταν αρμοδιότητας του Δήμου, όταν αστοχεί κάποιος σχεδιασμός οφείλουμε όλοι να συνδράμουμε ώστε να καλύψουμε το πρόβλημα.

Ο Δήμος Ραφήνας Πικερμίου συνέδραμε και έμεινε ανοιχτή πλήρως η λεωφόρος Μαραθώνος στα διοικητικά όρια του Δήμου από τη Ραφήνα μέχρι το Πικέρμι μέχρι και την είσοδο της Αττικής Οδού όπως και η Λεωφόρος Φλέμινγκ. Εξασφαλίσαμε την πρόσβαση στο Κέντρο Υγείας και όπως αναφέρουμε και στον έγγραφο απολογισμό δεν κάναμε μόνο αυτό. Στο ΚΥ δώσαμε πετρέλαιο για να λειτουργεί η γεννήτρια του, μεταφέραμε εμβόλια από το αεροδρόμιο καθώς δεν υπήρχε τρόπος να μεταφερθούν, μεταφέραμε νοσηλευτές και γιατρούς από και προς τα σπίτια τους για να μπορέσει να δουλέψει και οτιδήποτε άλλο χρειάστηκε έχοντας μια εξαιρετική συνεργασία με τον κ. Λάμπη Μασσαρά.
Όλα αυτά έδωσαν τη δυνατότητα οποιοσδήποτε πολίτης είχε ανάγκη βοήθειας να μπορεί να έχει την υγειονομική μονάδα προσβάσιμη και λειτουργική.
Έγιναν και άλλα πολλά πράγματα, Κάποια από αυτά έγιναν λίγο γνωστά και κάποια από αυτά καθόλου.

Παραδείγματος χάρη δεν έχει γίνει ευρέως γνωστό ότι ο Δήμος Ραφήνας Πικερμίου σε συνεργασία με μια ομάδα εθελοντών διέθετε οχήματα τα οποία μπορούσαν να κινηθούν σε οποιοδήποτε ύψος χιονιού με αποτέλεσμα ανεξαρτήτως αν ήταν ανοιχτός ο δρόμος μπορούσε να μεταφέρει τρόφιμα και φάρμακα και έτσι έγινε.
Είχαμε γεννήτριες τις οποίες μεταφέραμε σε σπίτια με κομμένο ρεύμα για ανθρώπους που βρίσκονται σε μηχανική υποστήριξη σε κατ΄ οίκον νοσηλεία.

Επιχειρήσαμε σε κάθε μέτωπο, μεταφέραμε ανθρώπους οι οποίοι έπρεπε να κάνουν αιμοκάθαρση ή χημειοθεραπεία.
Αυτές οι περιπτώσεις ήταν απόλυτη προτεραιότητά μας.

Κρατώντας το κεντρικό δίκτυο ανοιχτό σε κάθε οικισμό μπορούσαμε να λάβουμε βοήθεια και τη λάβαμε. Σε συνεργασία με την περιφέρεια αποκαταστήσαμε την αστοχία, μετά από αίτημα μας έστειλε ένα ερπυστριοφόρο μηχάνημα το οποίο επιχείρησε στην περιοχή του Ντραφίουώστε να αποκαταστήσουμε την κυκλοφορία και ζητήσαμε και τη βοήθεια του στρατού ο οποίος μας έστειλε έναν μεγάλο λαστιχοφόρο φορτωτή. Με αυτόν τον τρόπο αποκτήσαμε την επιχειρησιακή ικανότητα σε μεγάλες κλήσεις με χιόνι από 60 εκατοστά έως 1,20 μέτρα,και απεγκλωβίσαμε σπίτια και ανθρώπουςγια να μετακινηθούν και να έχουν πρόσβαση σε είδη πρώτης ανάγκης.

Στο Δήμο μας επίσης είχαμε δύο τρία άλλα σημαντικά προβλήματα.
Καταρχάς κόπηκε το ρεύμα. Εδώ να πούμε και μια αλήθεια απέναντι σε πάρα πολλές ανακρίβειες. Η γραμμή μεταφοράς η οποία επλήγη βρισκόταν στο γειτονικό Δήμο Μαραθώνα με αποτέλεσμα να μείνουν χωρίς ηλεκτροδότηση οι οικισμοί Νέου Βουτζά, Καλλιτεχνούπολης, Διασταύρωσης, Περιβολάκια, Νέου Πόντου, Διώνης, Ντραφίου, ένα μεγάλο τμήμα του κεντρικού Πικερμίου καθώς και το Κόκκινο Λιμανάκι.

Όταν αποκαταστάθηκε μετά από 48 ώρες η γραμμή μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας αντιμετωπίστηκαν τα επιμέρους προβλήματα σε τμήματα των οικισμών (η μισή Διώνη, το μισό Ντράφι καθώς και μεμονωμένες περιπτώσεις σε άλλους οικισμούς, Διασταύρωσηκαι Ραφήνα).
Θέλω να πω και να είναι σαφέστατο αυτό, ότι όπου μας ζητήθηκε από τον ΔΕΔΔΗΕ να ανοίξουμε πρόσβαση για να γίνει αποκατάσταση βλάβης μεταξύ μισής ώρας και τριών ωρών είχε ανοίξει η οδική αρτηρία η οποία έπρεπε να ανοίξει.
Επομένως δεν υπήρχε καθυστέρηση από την πλευρά του Δήμου.

Θέλω όμως να στηλιτεύσω μια πολιτική που έχει το ΔΕΔΔΗΕ, μια επιχείρηση τεράστια την οποία έχουν χρηματοδοτήσει οι πολίτες, που χωρίς επιχειρησιακό μηχανισμό δεν μπορεί να αποκαταστήσει βλάβες. Μπορεί ένας αυτοδιοικητικόςοργανισμός από ανικανότητα έως αδυναμία, να μην μπορεί να ανοίξει οδική πρόσβαση. Ποιοι είναι το επιχειρησιακό όχημα που διαθέτει για αν επέμβει μόνος του να αποκαταστήσει τη βλάβη;
Επομένως δεν μπορούμε να μετατοπίζουμε το βάρος στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ο ΔΕΔΔΗΕ πληρώνεται για την παροχή υπηρεσιών από τους πολίτες.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, ένας φορέας υποχρηματοδοτούμενος τα τελευταία χρόνια, με μεγάλη έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού, μην ξεχνάτε ότι από το 2009 και μετά έχει αποδιοργανωθεί πλήρως το στελεχιακό δυναμικό. Κάποτε υπήρχε η αναλογία 5 αποσύρονται ένας προσλαμβάνεται, μετά η αναλογία έγινε τρεις – ένας, μετά δύο – ένας αλλά τελικά αυτοί που έχουν μείνει είναι ελάχιστοι.

Και αυτοί οι ελάχιστοι υπάλληλοι του Δήμου μαζί με τους εθελοντές, τους εξωτερικούς συνεργάτες (είχαμε την πρόνοια να έχουμε κλείσει εξωτερικούς συνεργάτες με χωματουργικά μηχανήματα) μαζί με τη Διοίκηση του Δήμου δώσανε πάνω από το 100% των δυνατοτήτων τους βάζοντας πολλές φορές σε κίνδυνο, την ανθρώπινη υπόστασή τους.

Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσα μηχανήματα κινδύνεψαν μαζί με τους χειριστές τους σε αυτές τις ιδιαίτερες συνθήκες.
Επίσης όταν η ΕΥΔΑΠ ζήτησε να βάλει σε ένα σημείο γεννήτρια ώστε να υδροδοτήσει τον οικισμό Καλλιτεχνούπολης ανοίχτηκε πρόσβαση εντός 45 λεπτών.
Έμεινε ο οικισμός της Διώνης χωρίς νερό μετά τη διακοπή της ηλεκτροδότησης. Δεν ήταν μια αβλεψία του Δήμου Ραφήνας Πικερμίου.

Δυστυχώς ήταν μια αστοχία χρονική. Θα σας δώσω φεύγοντας την απόφαση την οποία υπέγραψα στις 20 Σεπτεμβρίου του 2021 ανάθεση σε εταιρεία για να τοποθετηθούν στα αντλιοστάσια Διώνης και στην Άνω Διώνη όπου βρίσκεται μια δεξαμενή στη Βεργίνα, οι γεννήτριες οι οποίες θα καθιστούσαν ανεξάρτητο το σύστημα από το ηλεκτρικό ρεύμα.
Δυστυχώς λόγω πανδημίας δεν μπόρεσαν να έρθουν έγκαιρα. Η εγκατάσταση ωστόσο θα ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες 10 μέρες όχι εξαιτίας της κακοκαιρίας αλλά εξαιτίας του χρονικού διαστήματος που είχε ζητήσει ο ανάδοχος και έτσι πλέον ολόκληρη η Διώνη θα είναι ανεξάρτητη στο θέμα της υδροδότησης από την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.
Αντιλαμβάνομαι πάρα πολύ καλά το γεγονός ότι οικογένειες έμειναν πάνω από 48 ώρες χωρίς νερό.
Είναι πολύ σημαντικό κλείνοντας τη σύντομη αναφορά μου να ευχαριστήσω το σύνολο του προσωπικού του Δήμου, τους εθελοντές, τους εξωτερικούς συνεργάτες αλλά και τη Διοίκηση του Δήμου γιατί από την πρώτη γραμμή έδωσαν τον αγώνα. Πολλές φορές χρειάστηκε τόσο ο ίδιος όσο ο Αντιδήμαρχος, τοπικοί σύμβουλοι, ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Ραφήνας, ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Πικερμίου να είναι στην πρώτη γραμμή να καθοδηγούν τα μηχανήματα. Αυτό δεν έγινε επειδή δεν υπήρχε σχέδιο. Σχέδιο υπήρχε, το επικαιροποιούσαμε κάθε βράδυ βλέποντας τις ανάγκες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζαμε αλλά από την άλλη πλευρά υπήρχε και μια διαχείριση των ανθρώπων. Υπήρχε μια προτεραιότητα να ανοίξει ένας δρόμος και ο καθένας φώναζε το μηχάνημα να ανοίξει τον δικό του δρόμο.

Τι αντιλαμβανόμαστε αλλά έπρεπε να γίνει με ένα συγκεκριμένο τρόπο η διάνοιξη των δρόμων και η αποκατάσταση της κυκλοφορίας. Αυτό το πράγμα δεν μπορούσε να γίνει μόνο από το γραφείο, ο χειριστής χειρίζεται το μηχάνημα και δεν μπορεί να διαχειριστεί ταυτόχρονα και την αγωνία των ανθρώπων οπότε πολλοί από εμάς μεταξύ των οποίων και εγώ, αναγκαστήκαμε να βρεθούμε στην πρώτη γραμμή χωρίς να σημαίνει ότι δεν είχα και δεν είχαμε πλήρη γνώση τι γινόταν κάθε στιγμή. Εξάλλου η τεχνολογία σήμερα επιτρέπει τη διοίκηση και εξ αποστάσεως.

Ευχαριστώ πολύ για την παρουσία σας, είμαι έτοιμος για τις ερωτήσεις σας.

 

 

 

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.