Oruc Reis – Barbaros: Διπλή πρόκληση σε Ελλάδα και Κύπρο

Μπαινοβγαίνει και στον 28ο Μεσημβρινό, την κάθετη γραμμή χάραξης της ελληνο-αιγυπτιακής ΑΟΖ, το Oruc Reis.
Την ίδια στιγμή, εντός της κυπριακής ΑΟΖ συνεχίζει να πλέει το δεύτερο, τουρκικό ερευνητικό σκάφος, Barbaros, παραβιάζοντας και αυτό τον 32ο Μεσημβρινό.

Να σημειωθεί πως η Άγκυρα θεωρεί “τουρκικό” ένα πολύ μεγάλο τμήμα της θαλάσσιας περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου, από τον 28ο έως τον 32ο Μεσημβρινούς.

Τώρα, λοιπόν, μετά και τη νέα, αναβαθμισμένη ποιοτικά επιθετική κίνησή της, με την εισβολή του Oruc Reis, εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, την Κυριακή, η Άγκυρα συνεχίζει να «μαρκάρει», ανενόχλητη, τις διεκδικήσεις της στην περιοχή.

Θεαματική αναβάθμιση της τουρκικής επιθετικότητας στα ελληνικά χωρικά ύδατα. Όπως όλα δείχνουν, το ερευνητικό σκάφος, συνοδεία τουρκικών πολεμικών πλοίων παραβιάζει, μπαινοβγαίνοντας, και την γραμμή του 28ου Μεσημβρινού.

Στο μεταξύ, «βόλτες κόβει», για πολλοστή φορά μέσα στην κυπριακή ΑΟΖ το Barbaros. Κι’ αυτό, παρά τις «υποσχέσεις» της Άγκυρας για αποκλιμάκωση της έντασης νότια της Κύπρου. Μια «υπόσχεση» που είχε δώσει πριν την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. Τότε, απέσυρε το πλωτό γεωτρύπανο, «Γιαβούζ», αλλά απέφυγε να δεσμευθεί για το Barbaros.

Στον παρακάτω χάρτη, ο οποίος έχει διαμορφωθεί από τις ελληνικές αρχές και δείχνει την οριοθέτηση της ελληνο-αιγυπτιακής ΑΟΖ, καθώς και τις γραμμές του -κατά φαντασίαν- τουρκολιβυκού συμφώνου, φαίνονται οι θέσεις των δύο τουρκικών ερευνητικών σκαφών, καθώς και οι Μεσημβρινοί, 28ος και 32ος.

lawandorder.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.