Ουκρανία: «Η ρωσική εισβολή έχει ήδη αρχίσει» – Αντίστροφη μέτρηση για τις κυρώσεις – Ολοκληρώθηκε το ΚΥΣΕΑ

Ραγδαίες διπλωματικές εξελίξεις προκάλεσε η απόφαση της Ρωσίας να αναγνωρίσει τις αποσχισθείσες περιοχές στην ανατολική Ουκρανία γεγονός που επέτρεψε στον Βλαντιμίρ Πούτιν να διατάξει την αποστολή «ειρηνευτικών» στρατευμάτων στην περιοχή κι ενώ σοβεί η σύρραξη με το Κίεβο.

Οι διεργασίες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, με την Ευρωπαϊκή Ένωση να ετοιμάζεται να ανακοινώσει έναν πρώτο γύρο κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, και τη βρετανική κυβέρνηση να προχωράει στην εκτίμηση πως «η ρωσική εισβολή έχει ήδη αρχίσει».

Την είδηση περί πακέτου κυρώσεων κατά της Ρωσίας μετέφερε το Γαλλικό Πρακτορείο, αναφέροντας πως οι ανακοινώσεις θα γίνουν «αυτό το απόγευμα». Προς ώρας δεν έχει γίνει γνωστό ούτε το εύρος των κυρώσεων, ούτε το εάν αυτές στοχεύουν σε φυσικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες.

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Υγείας της Βρετανίας εκτίμησε πως «η εισβολή στην Ουκρανία έχει ήδη αρχίσει». Ερωτηθείς αν γινόμαστε μάρτυρες μιας ντε φάκτο ρωσικής εισβολής, με βάση εικόνες ρωσικών αρμάτων μάχης στην Ανατολική Ουκρανία, ο κ. Τζάβιντ απάντησε πως «θα μπορούσε κανείς να συμπεράνει πως η εισβολή στην Ουκρανία έχει αρχίσει».

«Ξυπνάμε σε μία πολύ σκοτεινή ημέρα στην Ευρώπη», συμπλήρωσε ο Βρετανός υπουργός. Ο κ. Τζάβιντ πρόσθεσε πως η σύσκεψη της επιτροπής COBRA υπό τον Μπόρις Τζόνσον που ξεκίνησε στις 6.30 το πρωί τοπική εξετάζει τις κυρώσεις που θα επιβληθούν κατά της Ρωσίας, αλλά και την παροχή περαιτέρω αμυντικής βοήθειας προς το Κίεβο.

Στα ύψη η ένταση

Επί του πεδίου, ανταποκριτής του πρακτορείου ειδήσεων Reuters μετέδωσε πως είδε τανκς να κινούνται τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα σε δρόμους λίγο έξω από τη Ντονιέτσκ, την πρωτεύουσα της ομώνυμης αυτοανακηρυγμένης Λαϊκής Δημοκρατίας.

Σύμφωνα δε με σύμφωνα με καταγγελίες του Κιέβου, 2 ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και 1 τραυματίστηκαν από βομβαρδισμούς των φιλορώσων αυτονομιστών.

Ο στρατός προσθέτει σε ανάρτησή του στον λογαριασμό του στο Facebook ότι κατέγραψε 84 περιπτώσεις βομβαρδισμών από αυτονομιστές, οι οποίοι, σύμφωνα με τον ίδιο, άνοιξαν πυρ σε περίπου 40 οικισμούς κατά μήκος της γραμμής του μετώπου χρησιμοποιώντας βαρύ πυροβολικό.

Διπλωματικός πυρετός

Κατά τη διάρκεια της έκτακτης Συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο πρεσβευτής της Ουκρανία διαμήνυσε πως «τα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορα» της χώρας του «παραμένουν αμετάβλητα, ανεξαρτήτως των ανακοινώσεων και των ενεργειών» της Ρωσίας.

Το Κίεβο απαιτεί η Μόσχα «να ακυρώσει την απόφαση της αναγνώρισης» των δύο αυτοανακηρυγμένων Λαϊκών Δημοκρατιών στην ανατολική Ουκρανία ως ανεξάρτητων κρατών, να «επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων» και να προχωρήσει «σε άμεση και επαληθεύσιμη απόσυρση των στρατευμάτων κατοχής» πάραυτα, πρόσθεσε ο ουκρανός διπλωμάτης.

Από την πλευρά του, ο πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ, τόνισε πως η Μόσχα δεν έχει κλείσει την πόρτα στη «διπλωματία» για την επίλυση της ουκρανικής κρίσης, αλλά εννοεί να αποτρέψει το επαπειλούμενο «λουτρό αίματος» στο Ντονμπάς.

«Παραμένουμε ανοικτοί στη διπλωματία, υπέρ της διπλωματικής λύσης Ωστόσο, δεν έχουμε καμία πρόθεση να επιτρέψουμε να διαπραχθεί λουτρό αίματος στο Ντονμπάς», είπε ο ρώσος διπλωμάτης απευθυνόμενος στους ομολόγους του στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Τόνισε πως η Μόσχα δεν μπορούσε να επιτρέψει τους νέους «στρατιωτικούς τυχοδιωκτισμούς» του Κιέβου. Ο Βασίλι Νεμπένζια προειδοποίησε εξάλλου τις δυτικές δυνάμεις να το «σκεφτούν δύο φορές» προτού προχωρήσουν σε ενέργειες οι οποίες θα επιδείνωναν την κατάσταση στην Ουκρανία.

Η πρέσβειρα των ΗΠΑ, χαρακτήρισε «ανοησίες» τα περί ανάπτυξης «ειρηνευτικών δυνάμεων» στην ανατολική Ουκρανία. Επανέλαβε την κατηγορία της Ουάσινγκτον ότι η αναγνώριση των αυτοανακηρυγμένων Λαϊκών Δημοκρατιών των φιλορώσων αυτονομιστών αποτελούν πρόσχημα προκειμένου η Μόσχα να προχωρήσει σε περαιτέρω εισβολή στο ουκρανικό έδαφος.

Οι συνέπειες των ενεργειών της Ρωσίας θα είναι τρομερές στην Ουκρανία, στην Ευρώπη και σε διεθνές επίπεδο και η ανθρωπιστική κρίση θα κλιμακωθεί πολύ εάν η Ρωσία πράγματι προχωρήσει σε περαιτέρω εισβολή, πρόσθεσε η μόνιμη αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στον ΟΗΕ.

Η επίσημη θέση του ΟΗΕ

Από την πλευρά της, η αναπληρώτρια γενική γραμματέας του ΟΗΕ αρμόδια για τις πολιτικές υποθέσεις, η Ρόουζμερι Ντικάρλο, εξέφρασε τη «λύπη» του οργανισμού για την απόφαση της Ρωσίας.

«Οι επόμενες ώρες και ημέρες θα είναι κρίσιμες. Ο κίνδυνος μείζονος σύρραξης είναι πραγματικός και πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία», πρόσθεσε κατά την έναρξη της κατεπείγουσας συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την ουκρανική κρίση, που συγκλήθηκε κατόπιν αιτήματος κυρίως δυτικών κρατών-μελών του.

Τα Ηνωμένα Έθνη είναι δεσμευμένα στην προάσπιση της εθνικής κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας εντός των ορίων του διεθνούς δικαίου, καθώς και των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της, πρόσθεσε η κυρία Ντικάρλο.

Εκπρόσωπος Ρωσικού ΥΠΕΞ: Είμαστε έτοιμοι για διαπραγματεύσεις

Η Ρωσία από την πλευρά της διαβεβαίωσε την Τρίτη, ότι εξακολουθεί να είναι «έτοιμη» για διαπραγματεύσεις με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, τον οποίο αναμένεται να συναντήσει την Πέμπτη στη Γενεύη ο ομόλογός του Σεργκέι Λαβρόφ, μετά την αναγνώριση από τη Μόσχα των αυτοανακηρυγμένων Λαϊκών Δημοκρατιών των φιλορώσων αυτονομιστών στην Ανατολική Ουκρανία.

«Ακόμη και στις πιο δύσκολες στιγμές (…) λέμε: είμαστε έτοιμοι για τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, για τον λόγο αυτό η θέση μας παραμένει ίδια (…). Τασσόμαστε πάντα υπέρ της χρήσης της διπλωματίας», δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα σε σχόλιά της που αναρτήθηκαν στο YouTube.

Στο μεταξύ το ρωσικό υπουργείο επεσήμανε ότι η Μόσχα πρέπει πρώτα να επικυρώσει τις συμφωνίες φιλίας με το Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ, προτού συζητήσει θέματα όπως τα ακριβή σύνορα των περιοχών, μετέδωσε το πρακτορείο RIA.

Μπορέλ: Παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε ότι τα διατάγματα του Προέδρου Πούτιν για τη λεγόμενη «ειρηνευτική αποστολή» στα αυτονομιστικά εδάφη είναι μια «ξεκάθαρη επίθεση κατά της Ουκρανίας» και παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας της.

Συγκεκριμένα, με ανάρτησή του στο twitter o Ζοζέπ Μπορέλ αναφέρει: «Τα διατάγματα του Προέδρου Πούτιν, που διατάσσει μια λεγόμενη ειρηνευτική αποστολή στις λεγόμενες λαϊκές δημοκρατίες του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ, είναι άλλη μια ξεκάθαρη επίθεση κατά της Ουκρανίας, παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας της».

Η πρώτη αντίδραση της Αθήνας

Στο μεταξύ, «παράνομη και μονομερή» χαρακτήρισε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών την αναγνώριση από τη Ρωσία της ανεξαρτησίας των εδαφών του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ της Ουκρανίας. Το ΥΠΕΞ επιπρόσθετα τόνισε πως η ρωσική κίνηση, «αποτελεί κατάφορη παραβίαση θεμελιωδών αρχών του Διεθνούς Δικαίου, της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, και των συμφωνιών του Μινσκ».

Η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών:

«Η αναγνώριση από τη Ρωσία της παράνομης και μονομερούς ανακήρυξης “ανεξαρτησίας” των αποσχιστικών εδαφών του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ της Ουκρανίας αποτελεί κατάφορη παραβίαση θεμελιωδών αρχών του Διεθνούς Δικαίου, της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, και των συμφωνιών του Μινσκ.

Έχουμε τονίσει επανειλημμένα ότι η Ελλάδα τάσσεται υπέρ του σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας, της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας όλων των κρατών και καταδικάζει κάθε απόφαση που αντιβαίνει τις θεμελιώδεις αυτές αρχές του Διεθνούς Δικαίου.

Στο πλαίσιο των δεσμεύσεων της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ, η Ελλάδα θα διαβουλευθεί και θα συντονιστεί με τους Ευρωπαίους εταίρους και τους Συμμάχους της αναφορικά με την αντίδραση στην απόφαση αυτή»

Καταγγελίες Ζελένσκι και προετοιμασία κυρώσεων από ΗΠΑ

Σχολιάζοντας τις ρωσικές αποφάσεις, ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατήγγειλε την παραβίαση «της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας» της Ουκρανίας μετά την αναγνώριση των δύο αυτοανακηρυγμένων λαϊκών δημοκρατιών του Ντονμπάς που ελέγχονται από τους αυτονομιστές εκ μέρους της Ρωσίας, τονίζοντας πως ο ίδιος και η χώρα του δεν «φοβούνται».

«Η Ουκρανία θεωρεί τις τελευταίες ενέργειες της Ρωσίας παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας του κράτους μας», τόνισε ο κ. Ζελένσκι και πρόσθεσε πως οι Ουκρανοί βρίσκονται «στα εδάφη τους», δεν «φοβούνται τίποτα και κανέναν» και δεν θα εκχωρήσουν «ούτε σπιθαμή γης της χώρας» σε κανέναν.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν υπέγραψε προεδρικό εκτελεστικό διάταγμα με το οποίο απαγορεύθηκε κάθε εμπορική συναλλαγή και κάθε επένδυση φυσικών ή νομικών προσώπων της χώρας του στις δύο αυτοανακηρυγμένες Λαϊκές Δημοκρατίες της ανατολικής Ουκρανίας.

Επιβάλλεται πλήρης απαγόρευση κάθε «νέας επένδυσης» στο Λουγκάνσκ και στο Ντανιέτσκ από αμερικανικά νομικά και φυσικά πρόσωπα, όπου κι αν βρίσκονται, καθώς και «οι εισαγωγές στις ΗΠΑ, άμεσα ή έμμεσα, αγαθών, υπηρεσιών ή τεχνολογίας» από τις δύο περιφέρειες.

Η Ουάσινγκτον ετοιμάζεται να ανακοινώσει περαιτέρω κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας σήμερα, παραμένει πάντως ασαφής για το περιεχόμενό τους.

«Θα λάβουμε περαιτέρω μέτρα (…) για αυτή την ξεκάθαρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου μιλώντας νωρίτερα σε δημοσιογράφους.

Άμεση απειλή στην ασφάλεια της Ρωσίας η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ

Με το προεδρικό διάταγμα που υπέγραψε, ο Πούτιν αναγνώρισε τις αυτοανακηρυχθείσες «Λαϊκές Δημοκρατίες» του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ ως ανεξάρτητες οντότητες, αψηφώντας τις προειδοποιήσεις της Δύσης ότι μία τέτοια κίνηση θα ήταν παράνομη και θα σηματοδοτούσε το τέλος της πολυετούς ειρηνευτικής διαδικασίας στην περιοχή.

Στο διάγγελμά του ο Πούτιν υποστήριξε πως η κρίση αποτελεί πρόσχημα για την ταχεία ανάπτυξη στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία. Μάλιστα υπογράμμισε πως η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ αποτελεί μια άμεση απειλή στην ασφάλεια της Ρωσίας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κρεμλίνου, μετά τη συνεδρίαση του ρωσικού συμβουλίου ασφαλείας για το θέμα της Ουκρανίας, ο ρώσος πρόεδρος επικοινώνησε με τον γάλλο ομόλογό του, Εμανουέλ Μακρόν, και τον γερμανό καγκελάριο, Όλαφ Σολτς, και τούς ενημέρωσε για την πρόθεσή του να αναγνωρίσει «στο προσεχές μέλλον» την ανεξαρτησία του Ντονμπάς- ονομασία με την οποία είναι γνωστές οι ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας – δηλαδή των Ντόνετσκ και Λουγκάνσκ.

Αναλυτές αναφέρουν ότι, η απόφαση Πούτιν να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία των ρωσόφωνων περιοχών της Ουκρανίας, μπορεί να αποτελέσει «διαπραγματευτικό όπλο» εν μέσω κλιμάκωσης της κρίσης με την Ουκρανία. Ο Πούτιν, όπως ανέφερε στο συμβούλιο ασφαλείας της χώρας του, θέλει να προσφέρει διαπραγματευτικά πλεονεκτήματα στον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών.

Το διάγγελμα Πούτιν

Η Ρωσία θα αναγνωρίσει την ανεξαρτησία των δύο αποσχισθεισών περιοχών στην ανατολική Ουκρανία, είπε ο Βλαντίμιρ Πούτιν, κατά τη διάρκεια του διαγγέλματός του για την ουκρανική κρίση. Η απόφαση θα ληφθεί αμέσως.

Ο ίδιος θα ζητήσει από το κοινοβούλιο να στηρίξει την απόφαση αυτή, πρόσθεσε και κατήγγειλε πως 4 εκατομμύρια άνθρωποι υπόκεινται σε γενοκτονία.

Η ρωσική κρατική τηλεόραση μετέδωσε πλάνα του Ρώσου προέδρου να υπογράφει διάταγμα με το οποίο αναγνωρίζει την ανεξαρτησία των δύο αποσχισθεισών περιοχών.

“Κρίνω απαραίτητο να λάβω αυτήν την απόφαση που ήταν ώριμη εδώ και καιρό: Να αναγνωρίσω αμέσως την ανεξαρτησία της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ και της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ”, είπε.

Ο επικεφαλής του ρωσικού κράτους είπε ότι είναι βέβαιος πως έχει τη στήριξη των Ρώσων πολιτών για την απόφασή του. Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν κατήγγειλε, κατά τη διάρκεια του διαγγέλματός του για την ουκρανική κρίση, ότι αμερικανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατασκοπεύουν συνεχώς τη Ρωσία.

Υποστήριξε πως η όλη κατάσταση αποτελεί μια κάλυψη για την ταχεία ανάπτυξη στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία. Η ένταξη, μάλιστα, της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ αποτελεί μια άμεση απειλή στην ασφάλεια της Ρωσίας, σύμφωνα με τον ίδιο. Την ίδια ώρα, είπε πως τα κέντρα εκπαίδευσης του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία ισοδυναμούν με στρατιωτικές βάσεις.

Μας είχαν υποσχεθεί ότι το ΝΑΤΟ δεν θα διευρυνθεί, επεσήμανε ο επικεφαλής του ρωσικού κράτους. Όμως, συνέβη το αντίθετο. Όπως τόνισε ο Πούτιν, είδαμε πέντε κύματα διεύρυνσης του ΝΑΤΟ πρόσφατα. Κατανοούμε, συμπλήρωσε, πως η περαιτέρω διεύρυνση του ΝΑΤΟ αποτελεί ζήτημα χρόνου.

Εξάλλου, ο κίνδυνος ενός ξαφνικού πλήγματος εναντίον της χώρας μας θα αυξηθεί ραγδαία, εάν επεκταθεί το ΝΑΤΟ, είπε ο Πούτιν και η βασική πλατφόρμα ενός πλήγματος εναντίον της Ρωσίας θα είναι η Ουκρανία. Η Ρωσία, όμως, στηρίζει πάντα τη διπλωματική οδό για την επίλυση των θεμάτων, διαβεβαίωσε ο επικεφαλής του ρωσικού κράτους.

Οι ΗΠΑ αναπτύσσουν νέους επιθετικούς πυραύλους, κατήγγειλε ο ίδιος, προσθέτοντας πως το ΝΑΤΟ έχει αγνοήσει πλήρως τις ανησυχίες μας. Τα αιτήματα της Ρωσίας στον τομέα της ασφάλειας απορρίφθηκαν, είπε ο Πούτιν.

Εξάλλου, όπως πιστεύει ο Βλαντίμιρ Πούτιν, η Δύση θα επιβάλει έτσι κι αλλιώς κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας. Το έδαφος για τις κυρώσεις θα βρεθεί ή θα επινοηθεί και δεν θα έχει να κάνει με την Ουκρανία, υποστήριξε.

Σε αυτό το πλαίσιο και η Ρωσία έχει το δικαίωμα να λάβει αντίμετρα. Η Ρωσία έχει κάθε δικαίωμα να προστατεύσει την ασφάλειά της κι αυτό κάνουμε, υπογράμμισε ο Ρώσος πρόεδρος.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν είπε ότι δεν θα εγκαταλείψουμε ποτέ την κυριαρχία μας και τις εθνικές μας αξίες. Αντιθέτως, υποστήριξε ότι η ουκρανική ηγεσία λέει συνεχώς πως δεν επιθυμεί να τηρήσει την ειρηνευτική συμφωνία του Μινσκ στην ανατολική Ουκρανία.

Οι ουκρανικές δυνάμεις, υπογράμμισε ο Πούτιν, βομβαρδίζουν περιοχές αμάχων στο Ντονμπάς και σκοτώνουν αμάχους, προτού διερωτηθεί «πόσο ακόμη μπορούμε να το ανεχθούμε αυτό;»

ΚΥΣΕΑ: Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση για την κατάσταση στην Ουκρανία

Συνεδρίασε σήμερα το πρωί υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ) με τη συμμετοχή και του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα.

Όπως ανακοινώθηκε, στη διάρκεια της συνεδρίασης έγινε ανάλυση της κατάστασης μετά τις χθεσινές ανησυχητικές εξελίξεις. Η Ελλάδα βρίσκεται σε πλήρη συντονισμό με τους εταίρους της στην ΕΕ και τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ ως προς την αντιμετώπιση της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί, η οποία συνιστά παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και των θεμελιωδών αρχών του Διεθνούς Δικαίου. Σχετικά με τους Έλληνες υπηκόους και τους ομογενείς μας στην Ουκρανία, οι ελληνικές αρχές στο Κίεβο και τη Μαριούπολη βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα προκειμένου να παράσχουν την οποιαδήποτε συνδρομή απαιτηθεί.

Τέλος, όσον αφορά την προμήθεια φυσικού αερίου, εξετάστηκαν όλα τα πιθανά σενάρια και έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη συνέχιση του ομαλού εφοδιασμού της χώρας.

ethnos.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.