Παγκόσμια ανησυχία! Διεκόπη η λειτουργία του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια

Η λειτουργία του υπό ρωσική κατοχή ουκρανικού πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια σταμάτησε εντελώς, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Energoatom, η κρατική υπηρεσία που είναι υπεύθυνη για τις εγκαταστάσεις.

Η λειτουργία του εργοστασίου «διακόπηκε εντελώς», αφού η υπηρεσία αποσύνδεσε τη μονάδα ισχύος 6 από το δίκτυο τα ξημερώματα, ανέφερε σε ανακοίνωσή της.

«Γίνονται προετοιμασίες για την ψύξη και μεταφορά σε ψυχρή κατάσταση» αναφέρεται στην ανακοίνωση, σύμφωνα με το Reuters.

Το Κίεβο κάλεσε την Τετάρτη τους κατοίκους των ρωσοκρατούμενων περιοχών γύρω από το εργοστάσιο, το μεγαλύτερο στην Ευρώπη, να απομακρυνθούν για τη δική τους ασφάλεια.

Ρωσία και Ουκρανία αλληλοκατηγορούνται για βομβαρδισμό του πυρηνικού εργοστασίου, με κίνδυνο πυρηνικής καταστροφής.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε να φύγουν τα στρατεύματα από την γύρω περιοχή.

Η Energoatom ανακοίνωσε ότι το Σάββατο αποκατέστησε μια γραμμή επικοινωνίας με το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία, όπως είπε, είχε καταστραφεί από ρωσικούς βομβαρδισμούς, επιτρέποντας στο εργοστάσιο να τροφοδοτείται από το ενεργειακό σύστημα της Ουκρανίας.

«Ως εκ τούτου, ελήφθη απόφαση να κλείσει η μονάδα ισχύος Νο. 6 και να μεταφερθεί στην ασφαλέστερη κατάσταση – ψυχρή διακοπή λειτουργίας» ανέφερε.

Συμπλήρωσε ότι ο κίνδυνος περαιτέρω ζημιάς στη γραμμή «παραμένει υψηλός», γεγονός που θα αναγκάσει το εργοστάσιο να «τροφοδοτείται από γεννήτριες ντίζελ, η διάρκεια των οποίων περιορίζεται από τη διαθεσιμότητα του καυσίμου».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.