Παιδικά βιβλία Ελλήνων δημιουργών από τις Εκδόσεις Διόπτρα

Κάθε βιβλίο και ένα διαφορετικό μήνυμα.

Γιατί τα παιδιά πρέπει να διαβάζουν βιβλία; Γιατί μπορεί να θεωρείται σημαντικό; Γιατί οι γονείς να επιμένουν να διαβάσουν με το παιδί τους αντί απλά να το αφήσουν μπροστά σε μία οθόνη;

Επειδή μέσα από τα βιβλία τα παιδιά αναπτύσσουν τη σκέψη τους. Δημιουργούν εικόνες. Ταυτίζονται με τους ήρωες ή θυμώνουν. Δημιουργούν συναισθήματα. Μαθαίνουν σιγά σιγά να εκφράζονται όπως μαθαίνουν και μέσα από τη λογοτεχνία τον πλούτο της ελληνικής γλώσσας.

Εμείς προτείνουμε 4 βιβλία από Έλληνες συγγραφείς που τα έγραψαν με αγάπη. Που επέλεξαν μερικές φορές δύσκολα θέματα για να μιλήσουν στα παιδιά για την ισότητα, την ενσυναίσθηση, την αλληλεγγύη.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΑΚΡΟΠΟΥΛΟΣ

Για ηλικίες 9+

Για τη Φάρμα των Ζώων έχουν μιλήσει πολλοί και έχουν γράψει. Αυτή η ιστορία όμως είναι λίγο διαφορετική… Ειπώμενη με έναν τρόπο που τα παιδιά σε διαφορετικές ηλικίες θα συνεχίζουν να βρίσκουν νοήματα.

Δείτε ακόμα:  Νέες κυκλοφορίες 8 Απριλίου 2021 από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ

Όλα αυτά που λέει τούτη η ιστορία έγιναν στην Αγγλία, αλλά θα μπορούσαν να ’χουν γίνει και στη δική μας χώρα κι οπουδήποτε αλλού στη Γη. Μου τα αφηγήθηκε ένας Άγγλος, ο κύριος Τζορτζ Όργουελ, άνθρωπος δίκαιος και θαρραλέος. Δεν θυμάμαι ακριβώς πώς μου τα είπε, έτσι θα προσπαθήσω να σας τα διηγηθώ με τα δικά μου λόγια.

Κάποιο βράδυ, λοιπόν, ένας αγρότης, ο κύριος Τζόουνς, γύρισε κουρασμένος στο σπίτι του. Αυτός ο Τζόουνς είχε μάτια που έλαμπαν από κακία και δεν το ’χε σε τίποτα να σηκώσει το ραβδί του και να το σπάσει στη ράχη ενός ζώου. Τα ζώα δεν υπέφεραν άλλο την τυραννία και την αδικία, επαναστάτησαν και έδιωξαν την οικογένεια του Τζόουνς. Τότε το αγρόκτημα έγινε δικό τους, όμως ο Ναπολέοντας κι ο Φωνακλάς, δύο μεγάλα γουρούνια, πίστευαν πως ήταν «πιο ίσοι από τους άλλους», κι έτσι τα ζώα έπρεπε να παλέψουν ξανά – αυτή τη φορά όχι ενάντια στους ανθρώπους, αλλά στους πρώην συντρόφους τους.

Δείτε ακόμα:  Η Κινηματογραφική Λέσχη Ραφήνας προτείνει την ταινία "El Greco"

ΕΦΗ ΛΑΔΑ

Για ηλικίες 5+

Κυριακή πρωί και λίγες σταγόνες βροχής άρχισαν να πέφτουν στο παράθυρο της Σοφίας.

Ένιωθε τόσο απογοητευμένη που δεν θα μπορούσε να παίξει με τους φίλους της στη γειτονιά! Και, σαν να μην έφτανε αυτό, το τηλεφώνημα της θείας Κοραλίας χάλασε όλα τα σχέδιά της. Όμως, ενώ φαινόταν ότι θα ήταν μια χαμένη μέρα, κατέληξε να γίνει μια πολύ ξεχωριστή Κυριακή…

Τα πιο όμορφα πράγματα στη ζωή μας είναι αυτά που συμβαίνουν απροσδόκητα!

Δείτε ακόμα:  «Ο Μικρός Πρίγκιπας»: Κυκλοφορεί με την αυθεντική εικονογράφηση από τις εκδόσεις Χάρτινη Πόλη

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΕΡΒΗ

Για ηλικίες 8+

Δεκαοκτώ μυθικές ηρωίδες –θεές και θνητές, νύμφες των δασών και των θαλασσών και μια μάγισσα– πιάνουν το νήμα του παραμυθιού, η μία μετά την άλλη, και αφηγούνται ιστορίες για μάχες και έρωτες, μοιραίες γνωριμίες και αιχμαλωσίες, θάρρος και αλτρουισμό, προδοσία και συγχώρεση.

Καθεμία περνάει το δικό της μήνυμα στα παιδιά!

ΜΙΛΤΟΣ ΠΙΣΤΩΦ

Για ηλικίες 4+

Μια πολύ τρυφερή ιστορία που ταξιδεύει τα παιδιά στην Αφρική.

Η απώλεια και ο δρόμος προς την αυτογνωσία ισορροπούν στην ιστορία αυτή, αναδεικνύοντας ως πιο ισχυρή δύναμη τη ­θέληση μέσα μας. Τα παιδιά θα ταυτιστούν με τη Σι Λόντε, θα την ακολουθήσουν στη συναρπαστική περιπέτειά της και θα μπουν στον χώρο της μουσικής αλλά και του θεατρικού παιχνιδιού!