Παλλήνη: «Συστράτευση» για την επέκταση του Προαστιακού προς Ραφήνα μέσω Γέρακα και για τις πεζογέφυρες

Υπέρ της επέκτασης του προαστιακού προς την Ραφήνα μέσω της κατασκευής νέας σιδηροδρομικής γραμμής από την περιοχή του Γέρακα και με πρόβλεψη νέας πρόσθετης στάσης «Παλλήνη» στις Εργατικές Κατοικίες ή στην Εφορία, τάχθηκε ομόφωνα το Κοινοτικό Συμβούλιο Παλλήνης.

Στην προοπτική αυτή καλεί σε συστράτευση και συλλογή υπογραφών όλους τους κατοίκους και όλους τους κοινωνικούς, πολιτιστικούς εκπαιδευτικούς και αθλητικούς φορείς προκειμένου το αίτημα αυτό να καταστεί ηχηρό και δυνατό και να προκριθεί από το Υπουργείο Υποδομών και την ΕΡΓΟΣΕ.

Σύμφωνα με την ΕΡΓΟΣΕ για τη σιδηροδρομική σύνδεση της πόλης και του επιβατικού λιμανιού της Ραφήνας προβλέπονται δύο χαράξεις – διαδρομές: Η πρώτη προβλέπει επέκταση της υφιστάμενης τερματικής γραμμής από το αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος με ενδιάμεσες στάσεις στο Συνεδριακό Κέντρο του αερολιμένα, τα Σπάτα, στην Αρτέμιδα και τη διασταύρωση της Ραφήνας.

Η δεύτερη ξεκινά από την περιοχή του Γέρακα αρχικά κατά μήκος της ζώνης της παλιάς γραμμής Λαυρίου και στη συνέχεια μέσω του αυτοκινητοδρόμου Σταυρού – Ραφήνας καταλήγει στο λιμάνι με ενδιάμεσες στάσεις στην Αγ. Γερασίμου, την Αρτέμιδα και τη διασταύρωση της Ραφήνας.

Υπέρ της δεύτερης χάραξης συνηγόρησε το Κοινοτικό Συμβούλιο, το οποίο μετά από τη σχετική εισήγηση του Προέδρου, Νικόλαου Κούτρα, διεκδικεί τη χωροθέτηση και κατασκευή νέας πρόσθετης στάσης «ΠΑΛΛΗΝΗ» στις ανισόπεδες γέφυρες στο ύψος είτε της περιοχής των Εργατικών Κατοικιών, είτε της Εφορίας Παλλήνης εκεί που διασταυρώνονται η Αττική Οδός με την Οδό Εθνικής Αντιστάσεως.

Η επιλογή της διαδρομής αυτής σε συνδυασμό με τη δημιουργία νέα στάσης είναι τεχνικά εφικτή με ιδιαίτερα υψηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα και αναπτυξιακό πρόσημο για την οικονομία. Αναβαθμίζει την ποιότητα ζωής των πολιτών, περιορίζει το κόστος και το χρόνο των μετακινήσεων, βελτιώνει την ασφαλή πρόσβαση και εξυπηρέτηση οικισμών και πόλεων της περιοχής.

Ταυτόχρονα, μειώνει αισθητά τους κυκλοφοριακούς φόρους που επιβαρύνουν υπέρμετρα την Παλλήνη από τις καθημερινές μετακινήσεις κατοίκων, εργαζομένων, ταξιδιωτών και απροσδιόριστου αριθμού επισκεπτών από και προς την παράκτια ζώνη των Μεσογείων.

«Δυο πεζογέφυρες ζωής… σε δυο διαβάσεις θανάτου»

Παράλληλα Ένα λησμονημένο για δεκαετίες αίτημα των κατοίκων της Παλλήνης επανέρχεται δυναμικά και υπό τον συντονισμό του Κοινοτικού Συμβουλίου. Πρόκειται για την κατασκευή πεζογεφυρών σε δύο επικίνδυνα σημεία – διαβάσεις της λεωφόρου Μαραθώνος. Η πρώτη στο ύψος των σχολείων της Παλλήνης και η δεύτερη στην είσοδο του Αθλητικού Κέντρου στο ύψος της βίλας Λεβίδη.

Η επικινδυνότητα στα σημεία αυτά έχει επισημανθεί από την περίοδο της διαπλάτυνσης της λεωφόρου για τις ανάγκες της Ολυμπιάδας του 2004. Στις διαβάσεις αυτές η συχνότητα διέλευσης μαθητών, μαθητριών, πεζών και αθλουμένων είναι συχνή ακόμα και τις βραδινές ώρες καθώς λειτουργεί Εσπερινό Γυμνάσιο και Λύκειο.

Στο παρελθόν έχουν καταγραφεί αρκετά περιστατικά τροχαίων ατυχημάτων καθώς η Μαραθώνος είναι λεωφόρος ταχείας κυκλοφορίας και τη διατρέχουν καθημερινά χιλιάδες οχήματα με κατεύθυνση την Αθήνα ή τα Μεσόγεια.

Τα «περάσματα αυτά πρέπει να καταστούν εδώ και τώρα ασφαλή» διαμηνύουν με ψηφίσματα που φέρουν τις υπογραφές σύσσωμης της εκπαιδευτικής κοινότητας (δάσκαλοι, καθηγητές, γονείς και κηδεμόνες), αθλητικών και κοινωνικών φορέων, συλλογικοτήτων και κατοίκων.

Ήδη το Κοινοτικό Συμβούλιο Παλλήνης, μετά από πρόταση του προέδρου του, Νικόλαου Κούτρα, ομόφωνα αποφάσισε να καταθέσει σχετικό αίτημα προς το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και την Περιφέρεια Αττικής για την έγκριση της σκοπιμότητας και τη διασφάλιση της χρηματοδότησης της κατασκευής τους στα πρότυπα της αντίστοιχης πεζογέφυρας που έγινε πρόσφατα στην Αγία Παρασκευή.

Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται οι δύο αυτές πεζογέφυρες ζωής πρέπει να πληρούν «όλες τις προϋποθέσεις για την άνετη, αξιοπρεπή, αυτόνομη και ισότιμη χρήση τους από άτομα με αναπηρίες και να συνοδεύονται με ρήτρα διαρκούς συντήρησή τους».

amarysia.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.