Παν. Λάμπρου για φωτιές: Ο Δήμος Σπάτων – Αρτέμιδος έχει και οργανωμένο σχέδιο & εθελοντικές ομάδες

Μου προκαλεί εντύπωση, διαβάζοντας τις αναρτήσεις που γίνονται στην ομάδα, ο υπερβάλλων ζήλος μερικών για οργάνωση εθελοντικών ομάδων περιφρούρησης, καθώς επίσης και ο προβληματισμός για τη διακοπή του ρεύματος ή της υδροδότησης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΔΕΔΔΗΕ, είτε είναι αναγκαία η διακοπη ρεύματος για τη διατήρηση του ισοζυγίου παραγωγής / ζήτησης, προκειμένου να διασφαλισθεί η ομαλή λειτουργία του ηλεκτρικού συστήματος της ηπειρωτικής χώρας ανάλογα με την εξέλιξη των πυρκαγιών, είτε είναι από βλάβη λόγω αυτών. Είναι αυτονόητη επίσης και η διακοπή νερού που είναι αναπόφευκτη, εφόσον τα αντλιοστάσια λειτουργούν με ρεύμα.

Σχετικά με τις εθελοντικές ομάδες, υπάρχει στο δήμο μας η εθελοντική ομάδα ΕΟΜΑΚ,από το 2009,η οποία είναι εκπαιδευμένη σε όλου του είδους ακραίων καιρικών φαινομένων, σε φυσικές καταστροφές και διάφορες καταστάσεις. Όποιος ήθελε θα μπορούσε να ανήκει σε αυτή την ομάδα να έχει λάβει την κατάλληλη εκπαίδευση και να δρα σύμφωνα με οργανωμένο σχέδιο και πλάνο. Ο διάλογος όλος αυτός που γίνεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι ανούσιος, είναι για να περνάει η ώρα, για να γίνεται κουβέντα. Επίσης κάθε περιοχή έχει το δικό της σύλλογο. Κάθε ένας από αυτούς ή κάθε ένας από εμάς μπορούμε να έχουμε απλά τα μάτια μας ανοιχτά. Να παρατηρούμε γύρω μας,να μην κάνει κανένας μας εργασίες με χρήση τροχών, να μην ψήνουμε, να μην πετάμε τσιγάρα και να είμαστε σε επαγρύπνηση αν δουμε γυρω μας κάτι ύποπτο.

Ο δήμος από τη μεριά του έχει οργανωμένο πρόγραμμα για εκκενώσεις οικισμών, η πολιτική προστασία έχει πλάνο, υπάρχουν πυροφύλακες σε σημεία που πρέπει, η ΕΟΜΑΚ είναι επί ποδός και υπάρχει 24ωρη βάρδια για παρακολούθηση του συστήματος βιντεοεπιτήρησης περιοχών του δήμου μας. Για ακόμη μία φορά θα σας ενημερώσω σχετικά με τον καθαρισμό των οικοπέδων. Κατοικούμε σε ένα δήμο με εκατοντάδες στρέμματα οικοπέδων και χωραφιών πού είναι ακαθάριστα και είναι αδύνατον να καθαριστούν μέσα σε τρεις μήνες. Το κόστος είναι υπέρογκο και ακόμη κι αν καταλογιστεί στους ιδιοκτήτες, ουδέποτε θα πάνε αυτά τα χρήματα πίσω στα ταμεία του δήμου. Σε περίπτωση που θα γινόταν να καθαριστούν εγκαίρως, θα επρεπε να ολοκληρωθεί ένας διαγωνισμός περίπου 1.500.000€ σε χρόνο μηδέν!!! (κάτι που από τον νόμο δεν μπορεί να γίνει).Ο δήμος ακόμη και να τα καταλόγιζε στους ιδιοκτήτες εκείνοι δυστυχώς δεν είναι υποχρεωμενοι να τα καταβάλουν, το πολύ πολύ να πάνε στην εφορία και να τα καταβάλουν σε δόσεις’ κατι τέτοιο θα είχε ως αποτέλεσμα σε τρία με τέσσερα χρόνια ο δήμος να πτωχεύσει.

Δείτε ακόμα:  Σπάτα Αρτέμιδα: Όλο το πρόγραμμα των Πολιτιστικών Εκδηλώσεων για όλο το καλοκαίρι

Είναι πραγματικά εύκολο να κρίνουμε θετικά ή αρνητικά κάποια πράγματα αλλά είναι στον δημόσιο τομέα το τέρας της γραφειοκρατίας είναι τεράστιο.

Τέλος να σας ενημερώσω ότι σε τέτοια φαινόμενα καταστροφής η κάθε υπηρεσία πρέπει να έχει σχέδια πρόληψης και άμεσης επέμβασης κάτι που ο δήμος μας τα διαθέτει σε υψηλά επίπεδα με αποτέλεσμα τα τελευταία χρόνια να έχουμε ελάχιστα μεγάλα συμβάντα.

Παναγιώτης Λάμπρου

Δημοτικός Σύμβουλος Σπάτων Αρτέμιδος