Στην ελληνική κοινωνία, εδώ και δεκαετίες επικρατεί η άποψη ότι οι καλές σπουδές παρέχονται στους φοιτητές, μόνο από τα τμήματα τα οποία έχουν εξαιρετικά υψηλά μόρια προκειμένου να εισαχθείς από τις Πανελλήνιες.
Πρόκειται δηλαδή για τις λεγόμενες σχολές υψηλής ζήτησης. Στην πραγματικότητα όμως αυτή η άποψη δεν ισχύει, καθώς πλέον όλες οι σχολές των ελληνικών πανεπιστημίων μπορούν να προσφέρουν ισχυρές προοπτικές απασχόλησης αρκεί οι φοιτητές να τις ψάξουν και κατά τη διάρκεια των σπουδών τους να ενισχύσουν τα προσόντα τους.
Επίσης σε καμία περίπτωση δεν ισχύει η άποψη ότι τα τμήματα τα οποία βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές ή σε νησιά είναι «κατώτερα» άλλων- με ίδιο αντικείμενο σπουδών- τα οποία εδρεύουν σε μεγάλες πόλεις.
Για τους λόγους αυτούς οι μαθητές και κυρίως της Γ΄λυκείου που φέτος τον Ιούνιο θα δώσουν Πανελλήνιες εξετάσεις, σωστό θα ήταν ν΄ αναζητήσουν τέτοιες ευκαιρίες και πολύ περισσότερο όσοι γνωρίζουν ότι δεν θα μπορέσουν να πιάσουν τις «άριστες βαθμολογίες».
Στη σημερινή εποχή οι νέοι έχουν άπειρες δυνατότητες μέσα από τις σπουδές τους σε οποιοδήποτε τμήμα να εντοπίσουν αυτό που τους ενδιαφέρει και στη συνέχεια μέσα από τα μεταπτυχιακά να φτάσουν με επιτυχία στην αγορά εργασίας στην Ελλάδα ή και το εξωτερικό.
Παρακάτω θα δούμε ορισμένα χαμηλόβαθμα τμήματα από κάθε επιστημονικό πεδίο μαζί με τις ευκαιρίες για επαγγελματική αποκατάσταση στους αποφοίτους, ώστε οι μαθητές να έχουν μια εικόνα για το πως θα μπορούσαν να «κινηθούν»
Ψηφιακών Μέσων & Επικοινωνίας, Αργοστόλι – 8.675 μόρια (1ο & 4ο πεδίο)
Πρόκειται για ένα διεπιστημονικό τμήμα που συνδυάζει την επιστήμη της Επικοινωνίας με την επιστήμη της Πληροφορικής. Η εκτεταμένη χρήση του Διαδικτύου σε όλους τους τομείς της ζωής μας έχει δημιουργήσει νέους τρόπους και μορφές επικοινωνίας. Απώτερος στόχος του τμήματος είναι ο εκσυγχρονισμός των μέσων μαζικής ενημέρωσης και των δημοσίων σχέσεων. Οι φοιτητές εξειδικεύονται τόσο στις βασικές αρχές της επικοινωνίας, όσο και στα πολυμέσα, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τις νέες τεχνολογίες και στον τρόπο, με τον οποίο αυτά μπορούν να συνδυαστούν. Με απλά λόγια, το αντικείμενο σπουδών του τμήματος αφορά στην ψηφιακή επικοινωνία μέσω του Διαδικτύου (facebook, instagram, LinkedIn κτλ.). Οι απόφοιτοι έχουν τη δυνατότητα να εργαστούν σε έναν μεγάλο αριθμό εργασιακών περιβαλλόντων όπως οι δημόσιες σχέσεις, η διαφήμιση, το ψηφιακό μάρκετινγκ, η διαχείριση και παραγωγή περιεχομένου στα κοινωνικά δίκτυα, η σχεδίαση γραφικών, η ανάπτυξη ιστοσελίδων, η δημιουργία video και animation, τα videogames, ακόμη και ως σύμβουλοι επικοινωνίας πολιτικών ή άλλων διάσημων προσώπων. Αν και το τμήμα αυτό του Ιονίου έχει χαμηλή βάση εισαγωγής φαίνεται πως είναι εξαιρετικά δυναμικό και με μεγάλες προοπτικές απορρόφησης των αποφοίτων στην αγορά εργασίας.
Μηχανικών Επιστήμης Υλικών, Ιωάννινα – 10.475 μόρια (2ο πεδίο)
Το τμήμα μελετά τις βασικές αρχές και ιδιότητες των υλικών (πλαστικά, κεραμικά, σύνθετα, μέταλλα κτλ.), την απόδοση, την ποιότητα, την αποτελεσματικότητα και τη φιλικότητά τους προς στο περιβάλλον. Οι απόφοιτοι έχουν τη δυνατότητα να εργαστούν ως μηχανικοί τόσο σε κατασκευαστικά έργα όσο και σε κλάδους όπως η ιατρική, τα τρόφιμα, τα καλλυντικά, οι βιομηχανίες κ.α. Μάλιστα εγγράφονται στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος και αποκτούν τα επαγγελματικά δικαιώματα του Χημικού Μηχανικού που αντιστοιχούν στα Υλικά καθώς και γενικότερα δικαιώματα χημικών μηχανικών, γεγονός που καθιστά το τμήμα μια εναλλακτική επιλογή για όσους υποψήφιους επιθυμούσαν να περάσουν σε τμήμα χημικών μηχανικών και δεν τα κατάφεραν.
Λογοθεραπείας, Καλαμάτα – 12.200 (3ο πεδίο)
Οι σπουδαστές κατά τη φοίτησή τους μαθαίνουν να εντοπίζουν διαταραχές της φωνής, της γλώσσας, της ομιλίας, της άρθρωσης και της κατάποσης σε άτομα όλων των ηλικιών. Στόχος του τμήματος είναι οι απόφοιτοι να ασχολούνται με την διαγνωστική αξιολόγηση, την πρόληψη και τη θεραπεία διαταραχών της ανθρώπινης επικοινωνίας, φωνής, ομιλίας και λόγου. Οι λογοθεραπευτές μπορούν να ασχοληθούν με παιδιά με ειδικές ανάγκες (π.χ. αυτισμό, Δ.Ε.Π.Υ.), με επαγγελματίες σε χώρους της τέχνης (πχ. ηθοποιοί, τραγουδιστές), με άτομα που λόγω ασθενειών, έχουν προβλήματα στο λόγο τους ( π.χ. εγκεφαλικό επεισόδιο, τροχαίο) ακόμη και με άτομα ή οργανισμούς που θέλουν να βελτιώσουν τις επικοινωνιακές τους δεξιότητες ( πχ. Δημόσιους ομιλητές, πολιτικούς κτλ). Αξίζει να σημειωθεί ότι προϋπόθεση για την εισαγωγή των επιτυχόντων στις Πανελλήνιες στο τμήμα είναι η συνέντευξη, ώστε να διαπιστωθεί ότι δεν αντιμετωπίζουν διαταραχές στη φωνή, την ομιλία, την άρθρωση, την αντήχηση του λόγου και της ακοής, έχουν λειτουργική όραση, φυσιολογική νοημοσύνη και δεν παρουσιάζουν άλλες παθήσεις όπως τραυλισμό, κώφωση, βαρηκοΐα κ.α.
Διοίκηση Εφοδιαστικής Αλυσίδας, Θήβα & Κατερίνη – 8.430/8.590 (4ο πεδίο)
Τα τμήματα αυτά είναι γνωστά και ως τμήματα logistics. Στα τμήματα αυτά οι φοιτητές μαθαίνουν τις διαδικασίες που αφορούν τη συνολική ροή των αγαθών, των πληροφοριών και των οικονομικών δεδομένων και των φορέων που εμπλέκονται σε ένα προϊόν από τη στιγμή της προμήθειας των πρώτων υλών έως τη παράδοση στον τελικό αποδέκτη. Οι απόφοιτοι είναι σε θέση να σχεδιάζουν και να ελέγχουν τη γραμμή διοίκησης μιας εφοδιαστικής αλυσίδας και των δικτύων διανομής των προϊόντων. Οι ειδικοί logistics άρχισαν να έχουν ιδιαίτερη ζήτηση σε Ελλάδα και εξωτερικό την περίοδο των μεγάλων lockdown εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού και των μεγάλων καθυστερήσεων στις παραδόσεις εκατομμυρίων ηλεκτρονικών παραγγελιών. Αποτέλεσμα αυτού είναι η αύξηση των θέσεων στη διοίκηση εφοδιασμού σε ναυτιλιακές εταιρίες, εταιρίες μεταφορών, μεγάλες βιομηχανίες αλλά και στο εμπόριο γενικότερα.
ieidiseis.gr