Παραλλαγή “Όμικρον”: “Αναμένουμε 10.000 κρούσματα ημερησίως”, λέει ο Χατζηχριστοδούλου

Για την παραλλαγή «Όμικρον» μίλησε μεταξύ άλλων ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου.

Ο ίδιος προχώρησε σε μια ανησυχητική πρόβλεψη λέγοντας θα εξαπλωθεί πάρα πολύ γρήγορα και θα είναι η πλειονότητα έως τις 15 Ιανουαρίου.

Σχετικά με τον αριθμό των κρουσμάτων, ο κ. Χατζηχριστοδούλου τόνισε ότι θα έχουμε πολύ περισσότερα από τα 6.000 και θα φτάσουν γύρω στα 10.000.

Όπως είπε ο καθηγητής, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, «πολύ περισσότερα από 130 είναι τα κρούσματα της Όμικρον στη χώρα μας», ενώ έκανε λόγο για 5 κρούσματα τα οποία είναι επιβεβαιωμένα με ειδικό PCR τεστ για την Όμικρον.

Η πλειονότητα των κρουσμάτων είναι από ταξίδια, εξήγησε και πρότεινε όσοι έρχονται από το εξωτερικό να μένουν λίγες μέρες καραντίνα.

«Αν έχουμε πολλές εισαγωγές στη χώρα, θα έχουμε και πολλά κρούσματα» υποστήριξε χαρακτηριστικά.

«Ο ιός μεταδίδεται γρήγορα», τόνισε. Μια μελέτη για ενδοοικογενειακή μετάδοση που συνέκρινε τις μεταλλάξεις έδειξε πως η Δέλτα είχε 2 φορές μεγαλύτερη ενδοοικογενειακή μετάδοση σε εμβολιασμένους, ενώ η Όμικρον έχει 2 φορές μεγαλύτερη από τη Δέλτα σε εμβολιασμένους. Άρα, και οι εμβολιασμένοι θα νοσήσουν, ανέφερε.

«Φαίνεται από πολλές μελέτες ότι έχει μειωμένη νοσηρότητα και μειωμένη σοβαρότητα νόσου. Κυμαίνεται από 50% και πάνω, αλλά αυτό το 50% εξουδετερώνεται με την αυξημένη μεταδοτικότητα. Δηλαδή, αν έχω διπλάσια μεταδοτικότητα, το τελικό αποτέλεσμα στις νοσηλείες θα είναι το ίδιο».

Τόνισε, μάλιστα, ότι είναι απαραίτητη η χρήση μάσκας.

Σχετικά με τη λήψη περαιτέρω μέτρων, ανέφερε ότι τα κέντρα διασκέδασης είναι τα πρώτα στα οποία θα ληφθούν μέτρα. Μπορεί να περιοριστεί το ωράριο, αλλά μπορεί να κλείσουν και τελείως, αν τα πράγματα πάνε πραγματικά άσχημα.

Όσον αφορά στα σχολεία, είπε ότι από την επόμενη εβδομάδα θα επανεξετάσει η Επιτροπή το πρωτόκολλο.

Τέλος, αναφερόμενος στο μέτρο του lockdown, είπε ότι δε μπορούμε να το κάνουμε συνέχεια. «Δεν είναι σωστή λύση το lockdown», επεσήμανε.

Όσο για το πότε θα επανέλθουμε στην κανονικότητα, είπε ότι «δεν θα έρθει το τέλος της πανδημίας, θα έρθει η μεταπανδημική περίοδος. Δεν θα απαλλαγούμε από τους εμβολιασμούς. Η φυσική ανοσία δεν έχει την ίδια ποιότητα με τα εμβόλια. Μελλοντικά, θα γίνει ό,τι γίνεται και με την γρίπη».

enikos.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.