Παρέμβαση βόμβα της Συνεργασίας Ενεργών Πολιτών Ρ-Π: Ζητούν να μην υπάρξουν παραταξιακά ψηφοδέλτια στα Τοπικά Συμβούλια

Αφήστε τα Τοπικά Συμβούλια να ανθίσουν, λέει με παρέμβαση της μέσα από την Εφημερίδα Polis, η Συνεργασία Ενεργών Πολιτών, βάζοντας φωτιά στο πολιτικό σκηνικό, καθώς δημιουργούν ένα σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες προς όλους τους υποψήφιους δημάρχους.

Δείτε το κείμενο:

Οι αυτοδιοικητικές εκλογές ήταν και παραμένουν – στα χαρτιά τουλάχιστον- το πιο κοντινό και αδιαμεσολάβητο κομμάτι στη σχέση πολίτη-ψηφοφόρου με την εκλεγμένη «εξουσία». Και λέμε στα χαρτιά, γιατί στην πράξη συχνά, ακυρώνεται από την οπαδοποίηση, τις κομματικές σημαίες και τα χρίσματα.

Σήμερα, αυτή η νοοτροπία κινδυνεύει να πλήξει τον πιο νέο και ουσιαστικό θεσμό της τοπικής αυτοδιοίκησης, τα Τοπικά Συμβούλια.

Ο νέος ρόλος των Τοπικών Συμβουλίων

Με τον τελευταίο νόμο ο θεσμικός ρόλος των τοπικών συμβουλίων , όχι απλά αναβαθμίζεται , αλλά γίνεται κομβικός, πιο ουσιαστικός και αποφασιστικός, με σοβαρές αρμοδιότητες.

Από την κατάρτιση ειδικού τοπικού προϋπολογισμού, τον προγραμματισμό και έλεγχο των αναγκαίων τοπικών έργων, μέχρι και τη διενέργεια τοπικών δημοψηφισμάτων, ο ρόλος του πολίτη και της τοπικής κοινωνίας γίνεται πλέον σαφής και καθαρός.

Τόσο καθαρός, που η εκάστοτε δημοτική αρχή δεν μπορεί να τον αγνοήσει, κατά συνέπεια της «ανοίγει την όρεξη» να τον μετατρέψει σε μικρογραφία της και να τον ελέγξει!

Ειδικά φέτος, που η εκλογή του Τοπικού Συμβουλίου θα γίνεται με ξεχωριστό ψηφοδέλτιο, οι Κεντρικοί Δημοτικοί συνδυασμοί, φροντίζουν να δημιουργούν τοπικά ψηφοδέλτια «κατ’ εικόνα κι ομοίωσή τους».

Η πρότασή μας
Η «Συνεργασία Ενεργών Πολιτών Ραφήνας Πικερμίου» παίρνει την πρωτοβουλία να «φρενάρει» αυτή την εξέλιξη και να φέρει και πάλι τον πολίτη στο προσκήνιο.α.

Λέει ΟΧΙ σε Δημοτικά-παραταξιακά ψηφοδέλτια στα Τοπικά Συμβούλια. Οι πολίτες να πάρουν τις ευθύνες και την τύχη στα χέρια τους.

Στο πλαίσιο αυτό εκτιμώντας ως κορυφαίο το ρόλο που θα κληθούν να υπηρετήσουν τα Τοπικά Συμβούλια με τους πολίτες την επόμενη των εκλογών, καλεί όλους τους Δημοτικούς συνδυασμούς και τους επικεφαλής τους να μην «κατεβάσουν» στις επερχόμενες Δημοτικές Εκλογές παραταξιακά τοπικά ψηφοδέλτια!

Να αφήσουν τους πολίτες, ελεύθερα μέσα από τη συμμετοχή τους, συναινέσεις, διάλογο, χωρίς παραταξιακά προαπαιτούμενα να πάρουν οι ίδιοι το «τιμόνι» και να οδηγήσουν αυτούς που εκτιμούν στα τοπικά συμβούλια!

Πρακτικές και λογικές που πρέπει να αλλάξουν

Η κεντρική διοίκηση , το κράτος, επί δεκαετίες τώρα μιλάει για τον ακηδεμόνευτο ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης , της αυτονομίας της, της διεύρυνσης ρόλου και αρμοδιοτήτων χωρίς συνήθως να συνοδεύει όλα αυτά τα μεγαλεπήβολα, με αντίστοιχη παροχή πόρων και ανθρωπίνου δυναμικού, καταδικάζοντας πόλεις και κοινωνίες ολόκληρες «αιχμάλωτες» της αδυναμίας να εκτελέσουν έστω και στοιχειωδώς έργα, προγράμματα, υποδομές κλπ.
Και μετά έρχεται βολικά και ζητάει και τα ρέστα για την αδυναμία που το ίδιο προκαλεί στους ΟΤΑ.

Βολικό όμως ήταν αυτό και για πολλούς λειτουργούς της ΤΑ , που «οχυρώνονταν» πίσω από την προφανή αυτή αδυναμία και ευθύνη της πολιτείας, «φρενάροντας» το ίδιο τους το αύριο.

Κάπως έτσι , στη συνείδηση των περισσοτέρων, οι Δήμοι δεν ήταν τίποτε άλλο
παρά συλλογείς σκουπιδιών και καμένων λαμπών.

Ε, δεν είναι έτσι. Η τοπική αυτοδιοίκηση, κυρίως και ιδιαίτερα, του πρώτου βαθμού ήταν και είναι κύτταρο δημιουργίας για τον ίδιο τον τόπο της.

Αρμοδιότητες υπήρχαν και με τον προηγούμενο νόμο. Η υποχρεωτική όμως ταύτιση των τοπικών ψηφοδελτίων με τα δημοτικά – παραταξιακά ψηφοδέλτια, στην ουσία «απονεύρωσαν» την τοπική φωνή καθώς στις περισσότερες των περιπτώσεων η άποψη του τοπικού συμβουλίου ήταν εκ προοιμίου η ίδια με την άποψη του δημοτικού παραταξιακού συνδυασμού, αφού η κάθοδος ήταν κοινή, μετατρέποντας ένα όργανο άμεσης δημοκρατίας και έκφρασης των πολιτών σε «φερέφωνο» του κάθε φορά πλειοψηφούντος συνδυασμού.

Ξέρουμε ότι,
είναι δύσκολο να «σπάσουν» νοοτροπίες ετών , ιδιαίτερα για όσους ασκούν την εξουσία και αρέσκονται σε «φίλιες και εχθρικές δυνάμεις», αλλά εδώ μετριέται κάθε ένας από εμάς.

Παίρνουμε τις τύχες των πόλεών μας στα χέρια μας.

Λέμε: Αφήστε τα Τοπικά Συμβούλια να ανθίσουν!

Αν όχι τώρα , πότε; Αν όχι εμείς, ποιοι;

Συνεργασία Ενεργών Πολιτών Ραφήνας Πικερμίου

Πηγή: Εφημερίδα Polis

Διαβάστε επίσης