Παυλάκης: Να ξεκινήσει ο εμβολιασμός παιδιών άνω των 12 ετών – «Καμπανάκι» για τον κίνδυνο συνδημίας

Για τον εμβολιασμό παιδιών από 12 ετών και πάνω αλλά και τον χρονικό ορίζοντα που η χώρα θα επιτύχει την οικοδόμηση του τείχους ανοσίας κατά του κορονοϊού μίλησε το πρωί της Παρασκευής (11/06) ο γιατρός, ερευνητής στο Εθνικό Ινστιτούτο καρκίνου των ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Παυλάκης υπογράμμισε ότι «οι εμβολιασμένοι έχουν τεράστια, όχι απόλυτη προστασία» και επικαλέστηκε τον κίνδυνο να συμβεί ό,τι συνέβη στη Σιγκαπούρη ενόψει της περιόδου των διακοπών.

 Να αρχίσει ο εθελοντικός εμβολιασμός σε παιδιά από 12 και πάνω

Παράλληλα, ο κ. Παυλάκης ζήτησε να αρχίσει ο εθελοντικός εμβολιασμός των παιδιών από 12 ετών και πάνω αν υπάρχει επάρκεια εμβολίων. «Πιθανολογείται ολοένα και περισσότερο ότι τα νέα στελέχη μολύνουν πιο εύκολα τα παιδιά, θα ήθελα να το ξορκίσουμε, φαίνεται όμως ότι προσβάλλει ολοένα και μικρότερες ηλικίες δυστυχώς», ανέφερε.

Δείτε ακόμα:  Τα οικογενειακά εγκλήματα που συγκλόνισαν την Ελλάδα! (φωτό)

Πότε θα πετύχουμε το τείχος ανοσίας

«Είναι πολύ νωρίς να μιλάμε για προστασία σε επίπεδο πληθυσμού, απλώς γιατί δεν έχουμε καν τα νούμερα που θα μας επιτρέπουν να το ονειρευόμαστε. Χρειαζόμαστε πάνω από 80% εμβολιασμούς, το είπε και ο ΠΟΥ, πλήρεις, για όλο τον πληθυσμό. Πολύ καλοί οι ρυθμοί των εμβολιασμών στην Ελλάδα, αλλά θέλουμε ακόμα 3 μήνες περίπου. Μέχρι το τέλος καλοκαιριού Σεπτέμβρη θα μιλάμε για τείχος ανοσίας» τόνισε ο κ. Παυλάκης.

Όπως μάλιστα εξήγησε, εάν η Ελλάδα πάει στους 150.000 εμβολιασμούς τη μέρα θα γίνει ο παγκόσμιος πρωταθλητής.

Δείτε ακόμα:  Pfizer/Moderna: Στο μικροσκόπιο περιστατικά μυοκαρδίτιδας στην Ελλάδα

«Η Κίνα ανέφερε κάνει 20 εκατ. εμβολιασμούς την ημέρα, επομένως για την Ελλάδα μιλάμε αναλογικά για 150.000 εμβολιασμούς», διευκρίνισε.

Τι συνέβη στη Σιγκαπούρη

Στη συνέχεια, ο ερευνητής υπογράμμισε ότι πρέπει να προσέξουμε το καλοκαίρι γιατί θα καθορίσει το φθινόπωρο. «Μη γελιόμαστε, τα πράγματα συνεχίζουν να είναι επικίνδυνα. Η Σιγκαπούρη που τα είχε πάει υπέροχα, μια μικρή οργανωμένη χώρα με μόνο ένα αεροδρόμιο, άφησαν τις διεθνείς πτήσεις να πηγαινοέρχονται, κόλλησε ένας 78χρονος εργαζόμενος στο αεροδρόμιο και έκαναν από αυτό το περιστατικό 40 μολύνσεις την ημέρα με το ινδικό στέλεχος». υπογράμμισε. «Η Ελλάδα είναι ανοιχτή, είναι ηλίου φαεινότερον ότι θα έρθουν τα ‘πάντα όλα’, όλα τα στελέχη θα έρθουν στην Ελλάδα» προειδοποίησε.

Δείτε ακόμα:  Νέα απεργία την Τετάρτη: Ποιοι συμμετέχουν – Χωρίς μετρό η Αττική, το πλάνο για τα λεωφορεία - Δεμένα τα πλοία σε Ραφήνα & Πειραιά

Τέλος, αναφέρθηκε και στον κίνδυνο συνδημίας, δηλαδή τη συσσωμάτωση δύο ή περισσοτέρων ταυτόχρονων ή διαδοχικών επιδημιών ή συστάδων ασθενειών σε πληθυσμούς, κάτι που συνέβη στη Νότια Αφρική όπου σε ορισμένες περιοχές το 25% του ενήλικου πληθυσμού έχει AIDS και κορονοϊό πολλοί είναι ανοσοκατεσταλμένοι και έχουν τον ίο στο σώμα τους για μήνες. «Μια γυναίκα ήταν μολυσμένη για πάνω από εξάμηνο κι έκανε στο σώμα της τεράστια γκάμα στελέχη του ιού που πήρε πολύ χρόνο να γίνουν στον πληθυσμό μέσα σε μερικούς μήνες» σημείωσε.