Πέθανε ο δεύτερος καρδιοπαθής με μόσχευμα από χοίρο έξι εβδομάδες μετά την επέμβαση

O δεύτερος άνθρωπος που έλαβε καρδιακό μόσχευμα από γενετικά τροποποιημένο χοίρο, πέθανε έξι εβδομάδες μετά την πειραματική διαδικασία.

Το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ (UMMC) στις ΗΠΑ, όπου είχε πραγματοποιηθεί η πειραματική διαδικασία, ανέφερε ότι η καρδιά του Λόρενς Φόσετ άρχισε να δείχνει σημάδια απόρριψης τις τελευταίες ημέρες.

«Η τελευταία επιθυμία του κ. Φόσετ ήταν να αξιοποιήσουμε στο έπακρο αυτά που μάθαμε από την εμπειρία μας, ώστε να εξασφαλιστεί και σε άλλους η ευκαιρία για μια νέα καρδιά όταν ένα ανθρώπινο όργανο δεν θα είναι διαθέσιμο. Στη συνέχεια είπε στην ομάδα των γιατρών και των νοσοκόμων που συγκεντρώθηκαν γύρω του ότι μας αγαπούσε. Θα μας λείψει τρομερά», δήλωσε ο δρα Μπάρτλεϊ Γκρίφιθ, κλινικός διευθυντής του Προγράμματος Καρδιακής Ξενομεταμόσχευσης στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ.

Σύμφωνα με το CNNi, Ο 58χρονος Φόσετ, εισήχθη για πρώτη φορά στο UMMC στις 14 Σεπτεμβρίου αφού παρουσίασε συμπτώματα καρδιακής ανεπάρκειας και υποβλήθηκε στην πειραματική μεταμόσχευση έξι ημέρες αργότερα. Η καρδιοπάθειά του και οι προϋπάρχουσες παθήσεις τον καθιστούσαν ακατάλληλο για να γίνει δέκτης ανθρώπινης καρδιάς.

«Η μόνη αληθινή ελπίδα που μου έχει απομείνει είναι να επιλέξω την καρδιά του χοίρου, την ξενομομόσχευση», είχε δηλώσει ο Φόσετ στο νοσοκομείο σε μια εσωτερική συνέντευξη αρκετές ημέρες πριν από την επέμβαση. «Δεν έχουμε άλλες προσδοκίες από το να ελπίζουμε για περισσότερο χρόνο μαζί» δήλωσε τότε η σύζυγός του, Αν. «Θα μπορούσε να είναι τόσο απλό όσο το να καθόμαστε στη βεράντα και να πίνουμε καφέ μαζί».

Τις εβδομάδες που ακολούθησαν αμέσως τη μεταμόσχευση, οι γιατροί του δήλωσαν ότι πίστευαν ότι η καρδιακή του λειτουργία ήταν εξαιρετική και είχαν αποσύρει όλα τα φάρμακα για την υποστήριξή της. «Δεν έχουμε κανένα στοιχείο λοίμωξης και καμία ένδειξη απόρριψης αυτή τη στιγμή», είχε δηλώσει τότε ο Γκρίφιθ.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιανουάριο του 2022, το Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ πραγματοποίησε επίσης την πρώτη τέτοια πειραματική χειρουργική επέμβαση στον 57χρονο Ντέιβιντ Μπένετ, ο οποίος πέθανε δύο μήνες μετά την επέμβαση. Ενώ δεν υπήρχαν ενδείξεις απόρριψης τις πρώτες εβδομάδες μετά τη μεταμόσχευση, η αυτοψία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο Μπένετ πέθανε τελικά από καρδιακή ανεπάρκεια από «μια σύνθετη σειρά παραγόντων», συμπεριλαμβανομένης της κατάστασής του πριν από την επέμβαση.

cnn.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.