PhysioDRASIS! Τι είναι το Σύνδρομο του Καρπιαίου Σωλήνα και ποιοι οι τρόποι αντιμετώπισής του

Μάθετε τι είναι το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα και πώς να αντιμετωπίσετε εύκολα τον πόνου που έχει εμφανιστεί στον καρπό σας.

Τι είναι ο Καρπιαίος Σωλήνας;

Ο καρπιαίος σωλήνας είναι μια οστεοϊνώδης σήραγγα στον καρπό. Από τον καρπιαίο σωλήνα διέρχονται το μέσο νεύρο και οι τένοντες των καμπτήρων μυών των δακτύλων.

Τι είναι το Σύνδρομο του Καρπιαίου Σωλήνα και πού οφείλεται;

Το Σύνδρομο του Καρπιαίου Σωλήνα ή αλλιώς η «Ασθένεια του Υπολογιστή», είναι μία επώδυνη και συνήθως εξελισσόμενη πάθηση στον καρπό. Προκαλείται κατά κύριο λόγο σε όσους χρησιμοποιούν για πολλές ώρες τον υπολογιστή ή πραγματοποιούν άλλη δραστηριότητα που δίνει έμφαση στην υπέρχρηση του καρπού. Η καθημερινή αυτή δραστηριότητα, επηρεάζει έντονα την περιοχή του καρπού, προκαλώντας έντονο πόνο. Αποτελεί μία από τις πιο συνήθεις παθήσεις της περιοχής των χεριών.

Πιο συγκεκριμένα, η στένωση του Καρπιαίου Σωλήνα από οποιαδήποτε αιτία, προκαλεί πίεση του μέσου νεύρου και έχει ως αποτέλεσμα τον πόνο του ασθενή.

Ποια είναι τα κύρια συμπτώματα και τα βασικά αίτια;

Συχνά, τα συμπτώματα εμφανίζονται προοδευτικά με μικρή ταχύτητα και παρατηρείται εντονότερη ενόχληση και πόνος στη παλάμη προς τον αντίχειρα. Τα συμπτώματα σε πρώιμα στάδια δεν είναι συνεχή, ενώ σε προχωρημένα αποκτούν πιο σταθερό χαρακτήρα.

Το πρόβλημα συχνά προκαλεί την αφύπνιση του ασθενή κατά τη διάρκεια της νύχτας. Τα πρωινά παρατηρούνται κατά κύριο λόγο σε δραστηριότητες όπως η οδήγηση, το γράψιμο η πληκτρολόγηση σε υπολογιστή, αλλά και σε λεπτές κινήσεις των χεριών, όπως το κούμπωμα ενός πουκαμίσου. Σε κάποιες δύσκολες περιπτώσεις παρατηρείται αδυναμία των μυών της παλάμης, με αποτέλεσμα την ατροφία στη βάση του αντίχειρα και των υπόλοιπων δακτύλων.

Τα βασικά αίτια είναι:

  • Μικροτραυματισμοί στον καρπό, είτε άμεσοι σε ένα ατύχημα, είτε ήπιοι και καθημερινοί (πχ καθημερινή εργασία σε Η/Υ)
  • Εξαρθρώματα του καρπού
  • Οστεοαρθρίτιδα του καρπού
  • Ρευματοειδής αρθρίτιδα
  • Σακχαρώδης διαβήτης
  • Γάγγλιο καρπού
  • Εμμηνόπαυση
  • Εγκυμοσύνη
  • Υπερθυρεοειδισμός

Τρόποι πρόληψης και θεραπείας του Συνδρόμου;

Αν είναι γνωστή η αιτία που προκαλεί το σύνδρομο στον ασθενή, όπως κάποια χειρονακτική δραστηριότητα, τότε σταματώντας την ή τροποποιώντας την καταλλήλως, μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στο να υποχωρήσουν τα συμπτώματα. Παράλληλα μπορεί ο ασθενής να χρησιμοποιεί ειδικά διαμορφωμένα ελαστικά περικάρπια πηχεοκαρπικής ή και ελαστικά γάντια με σιλικόνη για την ακινητοποίηση του καρπού.

Εάν τα συμπτώματα επιμένουν μπορεί ο ασθενής να χρησιμοποιήσει κάποιο νάρθηκα, κυρίως κατά τη διάρκεια της νύχτας, αλλά και των δραστηριοτήτων του, έτσι ώστε να μην επιδεινώνονται τα συμπτώματα.

Η θεραπεία μπορεί να είναι συντηρητική ή χειρουργική. Συντηρητικά, εφαρμόζεται φαρμακευτική αγωγή και φυσικοθεραπεία.

Οι στόχοι της φυσικοθεραπείας είναι:

  1. Η απόκτηση πλήρους εύρους κίνησης της πηχεοκαρπικής
  2. Η ενδυνάμωση των σταθεροποιών μυών (ώμου, αγκώνα, πηχεοκαρπικής)
  3. Η ενδυνάμωση των εκτεινόντων και κυρίως των καμπτήρων του καρπού

Χειρουργικά, γίνεται διατομή του εγκάρσιου συνδέσμου, με ενδοσκοπική μέθοδο και πάντα σύμφωνα με τις συστάσεις των ιατρών.

Εάν υποφέρετε από το Σύνδρομο του καρπιαίου Σωλήνα, δείτε εδώ κάποιες ενδεικτικές ασκήσεις που μπορεί να σας ανακουφίσουν.

Μαριάννα Δ. Κατσουλάκη
Φυσικοθεραπεύτρια, MSc, MBA
________________________________
PhysioDRASIS
Κέντρο Φυσικοθεραπείας
Φλέμινγκ 71, Ραφήνα Τ.Κ 19009
T: +30 2294 701070
Ε:  [email protected]
W: www.physiodrasis.com

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.