Πικέρμι: Όσα έγιναν στην εκδήλωση για την Πυροπροστασία στη Διώνη (φωτό)

Την Κυριακή 26/5/24 οι Σύλλογοι της ευρύτερης περιοχής Πικερμίου:

• Περιβαλλοντικός και Πολιτιστικός Σύλλογος «η ΔΙΩΝΗ»,

• Σύνδεσμος Μονίμων Κατοίκων Διώνης Περιοχής Α.Ο.Ο.Α. «ΩΚΕΑΝΙΣ»,

• Πρωτοβουλία Κατοίκων Περιοχής Δασαμάρι Πικερμίου «ΑΙΟΛΙΣ»,

• Εξωραϊστικός Σύλλογος Ντραφίου «ΕΡΙΚΕΙΑ» και

• Δίκτυο Κατοίκων Ντράφι

• Οικοδομικός Συν/σμός Γεωργ. Υπαλλήλων «Ο ΠΑΝ»

διοργάνωσαν εκδήλωση με τον Δήμο Ραφήνας Πικερμίου στο κλειστό γήπεδο μπάσκετ της Διώνης εν όψει της νέας αντιπυρικής περιόδου 2024. Η εκδήλωση είχε μεγάλη προσέλευση κατοίκων της Διώνης και του Ντραφίου. Εισαγωγική τοποθέτηση και συντονισμό της συζήτησης έκανε ο Πρόεδρος του Συλλόγου «η Διώνη» κ. Χατζηνικολάου.

Από πλευράς Δήμου Ραφήνας Πικερμίου τοποθετήθηκαν ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας κ. Ζαφειρόπουλος, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Ξηντάρας και η Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Πικερμίου κα Ξηντάρα, οι οποίοι εξήγησαν ότι ο Δήμος, παρόλο ότι υπάρχουν σημεία προς διευκρίνιση, είναι υποχρεωμένος να εφαρμόσει τους πρόσφατους κανονισμούς πυροπροστασίας που έχουν νομοθετηθεί, τονίζοντας ότι ειδικά όσον αφορά τον καθαρισμό των οικοπέδων η εφαρμογή θα είναι αυστηρότατη. Οι παριστάμενοι εκπρόσωποι των εθελοντών της ΕΘΟΡΠ και ο επίσης εθελοντής, Γενικός Γραμματέας του Συνδέσμου «Ωκεανίς» κ. Τσογκανής τόνισαν την πιεστική ανάγκη στελέχωσης του Πυροφυλακείου της Διώνης από εθελοντές κατοίκους.

Από πλευράς κατοίκων υπήρξε ζωηρή συμμετοχή στη συζήτηση. Τα κύρια θέματα που τέθηκαν ήταν :

α) Ο καθορισμός των περιοχών των οικισμών του ορεινού Πικερμίου σε σχέση με το κρίσιμο ζήτημα της απόστασης από τις δασικές ζώνες που ορίζει και την εφαρμογή των μέτρων του αντιπυρικού κανονισμού. Ο κ. Ζαφειρόπουλος είπε ότι ο καθορισμός θα πρέπει να γίνει ανά ιδιοκτησία, και ότι οι αρμόδιες Υπηρεσίες του Δήμου θα φροντίσουν να γνωστοποιηθούν τα όρια των δασικών περιοχών.

β) Η αποκομιδή των βλαστικών. Ο κ. Ζαφειρόπουλος είπε ότι, όταν ανοίξει ο χώρος εναπόθεσης, μπορεί να γίνεται από τις Υπηρεσίες του Δήμου κατόπιν συνεννόησης με τους ενδιαφερόμενους κατοίκους.

γ) Η συντήρηση και επέκταση της αντιπυρικής ζώνης πέριξ των οικισμών. Από τους παριστάμενους τονίστηκε η σημασία των αντιπυρικών ζωνών και εκφράστηκε η άποψη ότι τα 10 μέτρα που προβλέπει ο νέος κανονισμός δεν είναι αρκετά. Οι εκπρόσωποι του Δήμου δήλωσαν ότι θα αντιμετωπιστεί το θέμα στις επόμενες δέκα ημέρες .

δ) Τέθηκε το θέμα του καθαρισμού των οικοπέδων που ανήκουν στον ΑΟΟΑ και παραμένουν ακαθάριστα. Ο κ. Ξηντάρας δήλωσε ότι πιέζει προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ οι εκπρόσωποι των Συλλόγων ανέλαβαν από την πλευρά τους να απευθυνθούν στον ΑΟΟΑ ώστε οι απαραίτητοι καθαρισμοί να γίνουν άμεσα.

ε) Συζητήθηκε το θέμα του Σχεδίου και των οδών διαφυγής. Ο κ. Ξηντάρας δήλωσε ότι θα συντηρηθούν και θα σηματοδοτηθούν οι δρόμοι διαφυγής.

στ) Τέθηκε το θέμα του καθαρισμού των ρεμάτων που είναι πολύ επικίνδυνα για τη μετάδοση της φωτιάς. Από τους εκπροσώπους του Δήμου δηλώθηκε ότι υπάρχει σύγχυση αρμοδιοτήτων μεταξύ των Υπηρεσιών της Περιφέρειας και του Δήμου για την υπευθυνότητα του καθαρισμού.

ζ) Συζητήθηκαν τα θέματα της ετοιμότητας λειτουργίας των δεξαμενών ύδρευσης τόσο κατά τη φάση κανονικής περιόδου και των διακοπών που παρουσιάζουν όσο και κατά τη φάση πυρκαγιάς προκειμένου να γεμίζουν τα πυροσβεστικά οχήματα. Επίσης τέθηκε το θέμα της λειτουργίας των πυροσβεστικών κρουνών και του ελέγχου τους να είναι σε ετοιμότητα για κάθε ενδεχόμενο.

Οι αντιδήμαρχοι δεσμεύτηκαν σε αποφάσεις αρχικά της πολεοδομίας του Δήμου σχετικά με το θέμα της ορθής εφαρμογής του νέου νόμου που αφορά την πυροπροστασία των κτιρίων καθώς και της ταχύτατης εφαρμογής των καθαρισμών των οικοπέδων και των αντιπυρικών ζωνών αφού πλέον έλαβαν διαδικαστικά ευελιξία στις αναθέσεις για την πυροπροστασία από την κυβέρνηση.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.