Πιο ακριβό κατά 3,3% ήταν το κρέας στην ΕΕ τον Φεβρουάριο του 2024, σε σχέση με έναν χρόνο πριν, με «πρωταθλητή» της ανόδου το χοιρινό κρέας καθώς κατέγραψε τη μεγαλύτερη αύξηση με 5,7%, ενώ έπονταν αρνί και κατσίκι (+4,5%) και βόειο κρέας (+3%). Τα πουλερικά, αντίθετα, σημείωσαν μείωση στην τιμή τους κατά 1,6% σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο του 2023.
Τα πιο πάνω στοιχεία έδωσε στη δημοσιότητα η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία, Eurostat.
Η Ελλάδα με 4,8% κατατάχθηκε στην 7η θέση στην κατάταξη των χωρών με τη μεγαλύτερη αύξηση τιμών, μια επίδοση που την έφερε υψηλότερα από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο των αυξήσεων. Τον Ιανουάριο 2024, οι τιμές του κρέατος στη χώρα μας σημείωσαν άνοδο κατά 6% σε ετήσια βάση.
Τα τελευταία τρία χρόνια, ο ετήσιος πληθωρισμός για το κρέας σημείωσε υψηλό μεταξύ Απριλίου 2022 και Μαρτίου 2023, με ετήσιους ρυθμούς μεταβολής άνω του 10%.
Το υψηλότερο ποσοστό καταγράφηκε τον Φεβρουάριο του 2023, όταν η τιμή ήταν 17,3% υψηλότερη από τον Φεβρουάριο του 2022.
Η ετήσια αύξηση στις τιμές του βόειου κρέατος, του αρνιού και του κατσικιού παρέμεινε κάτω από το 15% τα τελευταία 3 χρόνια. Οι τιμές των πουλερικών (+24,4% τον Νοέμβριο του 2022) και του χοιρινού (+18,8% τον Φεβρουάριο 2023) κατέγραψαν υψηλότερες διακυμάνσεις.
Πρωταθλήτρια αυξήσεων η Βουλγαρία
Τον Φεβρουάριο του 2024, οι περισσότερες χώρες της ΕΕ ανέφεραν αύξηση στις τιμές του κρέατος, σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο του 2023. Η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφηκε στη Βουλγαρία (+8,2%), ακολουθούμενη από τη Ρουμανία (+7,7%) και την Κροατία (+7,1%). Αντίθετα, τρεις χώρες κατέγραψαν μείωση στις τιμές του κρέατος, η Τσεχία (-5,1%), η Φινλανδία (-2,2%) και η Δανία (-0,6%).
ot.gr