Πιθανόν να ξεκινήσει νωρίτερα η νέα σχολική χρονιά – Πώς θα γίνονται τα self test στα νηπιαγωγεία

Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA μίλησε η υφυπουργός Παιδείας, Ζέττα Μακρή, αναφορικά με το επικείμενο άνοιγμα βαθμίδων της εκπαίδευσης, το πότε θα γίνουν οι πανελλαδικές εξετάσεις, το πόσο θα παραταθεί το σχολικό έτος, αλλά και τι θα γίνει με τα φροντιστήρια που παραμένουν κλειστά.

«Όπως είχε πει η υπουργός, οι πανελλαδικές θα γίνουν στην ώρα τους. 14 Ιουνίου για τα γενικά λύκεια, και 15 Ιουνίου για τα επαγγελματικά. Με μειωμένη την ύλη κατά 30% Στις 11 Ιουνίου θα τελειώσει για τα Γυμνάσια και τα λύκεια το διδακτικό έτος, και στις 25 για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση», είπε η κ. Μακρή αναφορικά με τις πανελλαδικές.

«Για τις 10 Μαΐου, θα υπάρχουν self-tests και για τα παιδιά των δημοτικών. Το self-test δεν είναι κάτι δύσκολο, δεν είναι επώδυνο, είναι ασφαλές και από την εμπειρία που έχουμε μέχρι τώρα αντιλαμβάνονται οι πολίτες ότι πρέπει να το κάνουν», εξήγησε η ίδια αναφορικά με το άνοιγμα των δημοτικών με self-tests.

«Ό,τι συστήσουν οι ειδικοί θα γίνει στα νηπιαγωγεία. Το τεστ δε θα το κάνουν τα παιδιά, θα τους το κάνουν οι γονείς τους. Οι ειδικοί αυτό έχουν συστήσει αυτή τη στιγμή, και μέσα στις δύο εβδομάδες που μεσολαβούν, θα δούμε τα δεδομένα και θα κάνουμε ακριβώς ό,τι μας συστήσουν οι ειδικοί. Η εμπειρία που έχουμε από το άνοιγμα των λυκείων είναι ότι όλοι, μαθητές, γονείς, και εκπαιδευτικοί θέλουν τα τεστ αυτοδιάγνωσης. Καμαρώνουμε που η χώρα μας είναι πρώτη στα τεστ αυτοδιάγνωσης», ανέφερε η ίδια σχετικά με το τι θα ισχύσει στα νηπιαγωγεία.

«Τα παιδιά της έκτης δημοτικού θα δώσουν εξετάσεις για τα πρότυπα γυμνάσια. Θα ανακοινωθεί έγκαιρα και θα δώσουν κανονικά εξετάσεις», σημείωσε ακόμη η κ. Μακρή, ενώ τόνισε ότι «Οι προαγωγικές και οι απολυτήριες εξετάσεις δε θα γίνουν και ο βαθμός θα προκύψει από τα τετράμηνα».

«Για τα κέντρα διά βίου μάθησης, θα σας παραπέμψω στο ό,τι αποφασίσουν οι ειδικοί. Για τα ιδιωτικά σχολεία και τις ιδιωτικές σχολές, ισχύει το ίδιο. Είναι συγκεκριμένες οι δομές που θα ανοίξουν. Έχουμε και εμείς πολλά μηνύματα για τα φροντιστήρια, αλλά κατά τους ειδικούς σε αυτά δεν υπάρχει σταθερή ομάδα, πηγαίνουν μαθητές από διαφορετικά σχολεία, και αυτό δεν είναι ασφαλές. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε πάρει το πράσινο φως για τα φροντιστήρια», είπε η ίδια για τα φροντιστήρια.

«Η δική μας πρόθεση δεν είναι να παραβούμε τις οδηγίες των ειδικών. Όταν πάρουμε το πράσινο φως, με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα, θα προχωρήσουμε με τις αποφάσεις και για τις ιδιωτικές σχολές και για τα φροντιστήρια. Τα φροντιστήρια παρείχαν εκπαίδευση και αυτά μέσω της τηλεκπαίδευσης. Αλλά το κριτήριο είναι η ασφάλεια», πρόσθεσε στο ίδιο θέμα.

Σχετικά με το ενδεχόμενο να έρθει νωρίτερα το άνοιγμα των σχολείων του χρόνου, η κ. Μακρή είπε ότι «Είναι μια σκέψη, αλλά αν αποφασίσουμε πως είναι προς όφελος το μαθητών μπορεί και να ξεκινήσουν νωρίτερα τα σχολεία από τις 11 Σεπτεμβρίου. Δεν είναι κάτι που έχει αποφασιστεί».

«Οι εξετάσεις για τις ξένες γλώσσες και την πιστοποίηση έχουν ληφθεί αποφάσεις, έχει δοθεί το πράσινο φως από την επιτροπή με συγκεκριμένα μέτρα. Θα γίνουν με την ευθύνη των διοργανωτών και έχει ήδη αποφασιστεί», είπε ακόμα η κ. Μακρή.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.