Πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο αποφάσισε η ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε την Παρασκευή (2/12) να περιορίσει τις τιμές του ρωσικού πετρελαίου, επιβάλλοντας πλαφόν στα 60 δολάρια το βαρέλι, μετά από αρκετές ημέρες έντονων διαπραγματεύσεων γύρω από το θέμα.

Η ανακοίνωση έρχεται αφότου η ομάδα των G7 συμφώνησε τον Σεπτέμβριο να επιβάλει όριο στο ρωσικό αργό και επομένως να περιορίσει τα έσοδα του Κρεμλίνου ως απάντηση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η Ε.Ε. μπορεί τώρα να ξεκινήσει μια γραπτή διαδικασία για την έγκριση της συμφωνίας και σκοπεύει να την ανακοινώσει επίσημα την Κυριακή. Το εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου αναμένεται να ξεκινήσει τη Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου.

Η Ρωσία από την πλευρά της, έχει προειδοποιήσει ότι ένα ανώτατο όριο στην τιμή του πετρελαίου θα μπορούσε να προκαλέσει όλεθρο στις ενεργειακές αγορές και να ωθήσει τις τιμές των εμπορευμάτων ακόμη υψηλότερα.

Το ανώτατο όριο τιμής θα επανεξετάζεται τακτικά για να παρακολουθούνται οι επιπτώσεις του στην αγορά, αλλά θα πρέπει να είναι «τουλάχιστον 5% κάτω από τη μέση τιμή της αγοράς», αναφέρεται σε ένα έγγραφο της ΕΕ.

Η Πολωνία και τα κράτη της Βαλτικής υιοθέτησαν αρχικά μια σκληρή στάση και πίεσαν για ένα ισχυρό όριο, φτάνοντας μέχρι τα 30 δολάρια το βαρέλι. Από την άλλη, η Ελλάδα, η Κύπρος και η Μάλτα, των οποίων οι εγχώριες ναυτιλιακές βιομηχανίες διαδραματίζουν βασικό ρόλο στη διεθνή μεταφορά ρωσικού πετρελαίου, είχαν ζητήσει ανώτατο όριο 70 δολαρίων, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται το Euronews.

ieidiseis.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.