Πλεύρης: Δεν εξετάζουμε επέκταση της υποχρεωτικότητας – Πότε θα αρθούν τα μέτρα

Δεν εξετάζεται η επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού σε άλλες ηλικιακές ομάδες, ξεκαθάρισε σε συνέντευξή του ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, τονίζοντας ότι απο αύριο θα αρχίσει να επιβάλλεται κανονικά το πρόστιμο των 100 ευρώ.

«Εάν συνεχιστεί η αποκλιμάκωση των κρουσμάτων τα μέτρα θα αρθούν ή θα χαλαρώσουν πολύ γρήγορα» δήλωσε ο υπουργός υγείας Θάνος Πλεύρης, ο οποίος επανέλαβε ότι τα πρόστιμα για τους ανεμβολίαστους άνω των 60 θα εφαρμοστούν κανονικά.

Όπως είπε, τα κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον στην κοινότητα ανέρχονται σε 90%, αν και στις νοσηλείες είναι μισά – μισά με τη μετάλλαξη Δέλτα.

Ακόμη, σημείωσε πως η Όμικρον είναι πολύ μεταδοτική, αν και έχει μικρότερη νοσηρότητα, «γι αυτό και είχαμε τόσο γρήγορη αποκλιμάκωση κρουσμάτων».

Δείτε ακόμα:  Σοκαριστικό τροχαίο: Μηχανή συγκρούστηκε με αυτοκίνητο και τυλίχθηκε στις φλόγες! (φωτό & βίντεο)

Μιλώντας στο OPEN, τόνισε εξάλλου πως μέχρι 31 Ιανουαρίου, όσοι έχουν κλείσει 7 μήνες από τον εμβολιασμό τους και με τις δύο δόσεις, πρέπει να κάνουν τρίτη δόση εμβολίου, ειδάλλως δεν θα ανανεωθεί το πιστοποιητικό εμβολιασμού και διαμήνυσε πως αυτό «αφορά όλους τους ενήλικους».

Ο υπουργός Υγείας μίλησε και για τον υποχρεωτικό εμβολισμό για τους άνω των 60 ετών που ξεκινά από τις 17 Ιανουαρίου διαμηνύοντας πως τα πρόστιμα θα εφαρμοστούν κανονικά.

Δείτε ακόμα:  Ανησυχητικές διαστάσεις από το παιχνίδι του «θανάτου» – Νέες μαρτυρίες

Επεσήμανε πως «σε περίπτωση μη εμβολιασμού με την πρώτη και δεύτερη δόση θα έχουν διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ τον μήνα, που θα επιβληθεί από την ΑΑΔΕ αλλά θα κατευθυνθεί εξολοκλήρου στο υπουργείο Υγείας για την αντιμετώπιση του κορονοϊού».

Διευκρίνισε δε πως εάν έχει κάνει κάποιος την πρώτη δόση έως τις 16 Ιανουαρίου και έχει κλείσει ραντεβού για τις επόμενες ημέρες, δεν θα έχει πρόστιμο.

Ο κ. Πλεύρης αναφέρθηκε και στις εξαιρέσεις από τα πρόστιμα.

Δείτε ακόμα:  Έκκληση από την αδερφή του Θύμιου: «Βρείτε τον, να τιμωρηθούν όσοι έπαιξαν μαζί του»

«Οι συμπολίτες μας που έχουν αιτηθεί κατ’ οίκον εμβολιασμό και λόγω του φόρτου των κινητών μονάδων υγείας δεν κατέστη εφικτό να εμβολιαστούν, καθώς και οι συμπολίτες μας που βρίσκονται στο εξωτερικό και υπάρχει πλατφόρμα που έχει ανοίξει για να δηλώσουν ότι βρίσκονται εκτός Ελλάδας ή έχουν κάνει τον εμβολιασμό τους στο εξωτερικό».

«Επίσης, πρόστιμα δεν θα επιβληθούν σε όσους έχουν κάνει αίτηση εξαίρεσης και οι επιτροπές κρίνουν πως δεν μπορούν να εμβολιαστούν», είπε ο υπουργός.

 

ieidiseis.gr