Πλεύρης: Η διαπραγμάτευση με την Pfizer για τα εμβόλια και το ποσό που θα εξοικονομήσει η Ελλάδα

Μια ενδιαφέρουσα διαπραγμάτευση με τις εταιρίες που προμηθεύουν εμβόλια για τον κορονοϊό έλαβε χώρα στο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας την Τετάρτη, κατά την οποία η ελληνική αντιπροσωπία με επικεφαλής τον Υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, έπαιξε σημαντικό ρόλο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, η εταιρία Pfizer ενημέρωσε ότι τις επόμενες εβδομάδες πέρα από το εμβόλιο για τη μετάλλαξη O1 θα κυκλοφορήσει και το πιο επικαιροποιημένο για την 4 και 5. Ωστόσο, επέμενε ότι τα κράτη θα πρέπει να λάβουν όλα τα εμβόλια που παρήγγειλαν για την O1.

Αυτό προκάλεσε την έντονη αντίδραση του υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη, καθώς θα ήταν παντελώς παράλογο τα κράτη να πληρώνουν και να παραλαμβάνουν εμβόλια που πλέον οι πολίτες δεν θα επιλέγουν αφού θα αναζητούν το πιο επικαιροποιημένο.

Ζήτησε μάλιστα από τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, Μάριο Θεμιστοκλέους, που τον συνόδευε να αναδείξει όλη την επιχειρηματολογία πράγμα που έγινε με απόλυτα πειστικό τρόπο.

Αμέσως η Κύπρος υποστήριξε την ελληνική θέση και ο υπουργός Υγείας της Κύπρου κ Χατζηπατέλας συντάχθηκε πλήρως.

Σιγά σιγά όλες οι χώρες συμφώνησαν στην ελληνική και κυπριακή πρόταση με προεξάρχουσες την Τσεχία και Ιταλία.

Τελικά η εταιρία προσχώρησε στην ελληνική θέση και δέχθηκε ότι μόλις κυκλοφορήσουν τα εμβόλια Ο4 και Ο5 θα σταματήσει η παράδοση των προηγούμενων και τα κράτη θα λαμβάνουν τα επικαιροποιημένα.

Το κλίμα ήταν ιδιαιτέρως θετικό και ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης και ο ΓΓ Μάριος Θεμιστοκλέους έλαβαν συγχαρητήρια από τους ομολόγους τους, καθώς αυτή η συμφωνία συνεπάγεται και εξοικονομήσεις εκατομμυρίων ευρώ για την ΕΕ. Για την Ελλάδα η εξοικονόμηση από παραλαβή εμβολίων που δεν θα χρησιμοποιούνται ξεπερνά, αναφέρουν πηγές, τα 20 εκατ. ευρώ.

 

enikos.gr

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.