Ποιοι φορολογούμενοι μπορούν να πληρώσουν τον μισό φόρο – Πως «ενεργοποιούνται» 4 φορο-εκπτώσεις

Με την προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων ήδη να «τρέχει» οι υπόχρεοι διαπιστώνουν πως όχι μόνον τα εισοδήματά τους είναι προσυμπληρωμένα, αλλά και «προσωρινά» εκκαθαριστικά έχουν αναρτηθεί.

Ορισμένες κατηγορίες επαγγελματιών, όμως, πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές στο τι αναγράφεται στην δήλωση γιατί αυτό μπορεί να καθορίσει το αν θα πληρώσουν μειωμένο ακόμη και στο μισό φόρο, ενεργοποιώντας τέσσερις φορο-εκπτώσεις.

Βεβαίως τα στοιχεία έχουν προσυμπληρωθεί και τα εκκαθαριστικά δίνουν μια «πρώτη γεύση» του ποσού φόρου που θα κληθούν να καταβάλλουν οι υπόχρεοι ή της επιστροφής που θα λάβουν, εντούτοις κάποιοι κωδικοί ενδέχεται να παραμένουν «κενοί» ή να μην έχουν συμπληρωθεί με τα ορθά στοιχεία.

Πως γλιτώνουν τον μισό φόρο οι επαγγελματίες

Και αυτό είναι κάτι που πρέπει να προσέξουν ιδιαίτερα οι νέοι επαγγελματίες και αυτό γιατί «κερδίζουν» απαλλαγή από το νέο τεκμαρτό σύστημα φορολόγησης, εφαρμογή μειωμένου συντελεστή 4,5% για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ, «κούρεμα» κατά 50% της προκαταβολής φόρου και μηδενικό τέλος επιτηδεύματος, εφόσον έκαναν έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας το 2021, το 2022 και το 2023.

Τι πρέπει να ξέρουν λοιπόν οι νέοι επαγγελματίες;

  1. Για τα τρία πρώτα χρόνια από την έναρξη της δραστηριότητας τους απαλλάσσονται από το νέο τεκμαρτό σύστημα φορολόγησης. Θα φορολογηθούν με βάση τα εισοδήματα που θα εμφανίσουν στη φορολογική τους δήλωση. Από το τεκμαρτό εισόδημα θα εξαιρεθούν φέτος όσοι έκαναν έναρξη εργασιών το 2021, το 2022 ή το 2023. Οι επαγγελματίες που άνοιξαν βιβλία το 2022 θα απαλλαγούν και το 2025 από το τεκμήριο εισοδήματος ενώ οι νέοι επαγγελματίες του 2023 θα εξαιρεθούν φέτος και για άλλα δυο χρόνια, το 2025 και 2026.
  2. Όσοι έκαναν έναρξη επιτηδεύματος το 2023 αλλά και όσοι έχουν υποβάλει πρώτη δήλωση έναρξης επιτηδεύματος από την 1η Ιανουαρίου 2021 και μετά, δηλαδή όσοι έχουν ατομικές επιχειρήσεις που δεν είχαν συμπληρώσει στις 31 Δεκεμβρίου 2023 τρία έτη λειτουργίας, δικαιούνται μειωμένο κατά 50% ελάχιστο φορολογικό συντελεστή. Αυτό σημαίνει ότι θα φορολογηθούν με συντελεστή 4,5% αντί 9%. Για να μειωθεί στο μισό ο φόρος θα πρέπει το ετήσιο ακαθάριστο εισόδημα που προέρχεται από την επιχειρηματική δραστηριότητα να ήταν μέχρι 10.000 ευρώ το 2023. Ειδικότερα, οι επιτηδευματίες που έκαναν έναρξη εργασιών το 2022, θα φορολογηθούν με τον μισό εισαγωγικό συντελεστή της κλίμακας για τα κέρδη του 2023 που θα δηλωθούν φέτος και για τα κέρδη του 2024, ενώ όσοι έκαναν έναρξη το 2023, θα φορολογούνται με συντελεστή 4,5% για τα φορολογικά έτη 2023, 2024 και 2025. Αντίθετα, όσοι έκαναν έναρξη εργασιών το 2020 ή σε προηγούμενα έτη, εξάντλησαν την τριετία των μειωμένων συντελεστών και φέτος θα φορολογηθούν για τα κέρδη του 2023, με ολόκληρο τον συντελεστή 9% ενώ υπάγονται και στο νέο τεκμαρτό σύστημα φορολόγησης. Το όριο των ακαθάριστων εσόδων που ορίζεται σε 10.000 ευρώ, προκειμένου ο επιτηδευματίας να απολαμβάνει την προνομιακή φορολογική μεταχείριση για την πρώτη τριετία της επιχειρηματικής του δραστηριότητας λειτουργεί ως «ταβάνι» του δηλούμενου τζίρου, καθώς ακόμη και ένα ευρώ να δηλώσει παραπάνω ο επαγγελματίας χάνει την έκπτωση φόρου.
  3. Όσοι θα υποβάλλουν για πρώτη φορά φορολογική δήλωση με εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα θα κερδίσουν μείωση κατά 50% στην προκαταβολή φόρου.
  4. Οι νέοι επαγγελματίες γλιτώνουν από τέλος επιτηδεύματος για τα πέντε πρώτα χρόνια της δραστηριότητάς τους. Σημειώνεται ότι με την εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων οι επαγγελματίες που θα φορολογηθούν με το νέο σύστημα των τεκμηρίων θα διαπιστώσουν ότι το τέλος επιτηδεύματος έχει κουρευτεί κατά 50%. Από 650 ευρώ θα κληθούν να πληρώσουν 325 ευρώ ενώ για κάθε υποκατάστημα το τέλος έχει μειωθεί στα 300 ευρώ από 600 ευρώ.

enikonomia.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.