Ποιους θα κυνηγήσει η Εφορία το 2024

Μπαράζ φορο-ελέγχων και διασταυρώσεων δρομολογεί η ΑΑΔΕ για το 2024 με τον ελεγκτικό μηχανισμό να επικεντρώνεται σε νέους στόχους, υποθέσεις της τελευταίας πενταετίας και σε υποθέσεις μεγάλης φοροδιαφυγής. Περίπου 20.000 φορολογούμενοι που δηλώνουν εισοδήματα έως 10.000 ευρώ και την ίδια ώρα εμφανίζονται με καταναλωτικές δαπάνες έως 200.000 ευρώ, ιδιοκτήτες και διαχειριστές ακινήτων τύπου Airbnb, αγοραστές ακινήτων με μετρητά και επιχειρήσεις στις οποίες επεκτείνεται η χρήση POS αποτελούν του νέους ελεγκτικούς στόχους της ΑΑΔΕ.

Σύμφωνα με το σχέδιο δράσης το επόμενο έτος θα διενεργηθούν περισσότεροι από 43.000 έλεγχοι με την εφαρμογή κριτηρίων ανάλυσης κινδύνου και ενός αυτοματοποιημένου μοντέλου τελικής μοριοδότησης και με τη συνδρομή νέων ηλεκτρονικών εργαλείων με στόχο τον εντοπισμό περιπτώσεων φοροδιαφυγής και μαύρου χρήματος. Ειδικότερα θα διενεργηθούν πάνω από 40.000 στοχευμένοι έλεγχοι, 2.500 έλεγχοι στη φορολογία ακινήτων εκτός του ΕΝΦΙΑ και 900 έρευνες μεγάλης φοροδιαφυγής. Από το σύνολο των υποθέσεων τουλάχιστον το 70% θα αφορά φορολογικά έτη, χρήσεις, υποθέσεις, περιόδους ή υποχρεώσεις της τελευταίας πενταετίας.

Η πρώτη γραμμή ελέγχων

Στην πρώτη γραμμή των ελέγχων για το 2024 βρίσκονται:

– Οι αγορές ακινήτων με μετρητά. Θα διερευνηθεί εάν τα χρήματα με τα οποία αγοράσθηκαν ακίνητα με μετρητά δικαιολογούνται από τα εισοδήματα που έχουν δηλώσει στην εφορία οι αγοραστές. Σε περίπτωση που τα χρήματα δεν προκύπτουν από τις φορολογικές δηλώσεις θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις και όσοι δεν μπορέσουν να δικαιολογήσουν τη προέλευση τους θα χρεωθούν με έξτρα φόρο 33% επί του «ακάλυπτου» ποσού καθώς θα θεωρείται αδικαιολόγητη προσαύξηση περιουσίας.

– Αφορολόγητες δωρεές και γονικές παροχές. Στόχος είναι να εντοπιστούν «τριγωνικές» μεταβιβάσεις ακινήτων και χρημάτων όπως για παράδειγμα περιπτώσεις που το παιδί έχει δωρίσει χρήματα στον γονέα του και ο γονέας στη συνέχεια έδωσε με γονική παροχή τα χρήματα στο άλλο του παιδί.

– Βραχυχρόνιες μισθώσεις. Το επόμενο διάστημα η ΑΑΔΕ θα λάβει από τις πλατφόρμες Airbnb, Booking.com και Expedia Group/VRBO στο πλαίσιο της συμφωνίας που έχουν υπογράψει όλα τα στοιχεία των μισθώσεων για το έτος 2023. Έτσι ο ελεγκτικός μηχανισμός θα έχει πλήρη εικόνα για το είδος και την επιφάνεια των ακινήτων που εκμισθώνονται, το ύψος των εσόδων που εισπράττουν οι διαχειριστές και θα μπορεί μέσω εξπρές διασταυρώσεων να εντοπίζει περιπτώσεις μη δήλωσης των ακινήτων στο Μητρώο ή ψευδούς δήλωσης για τα στοιχεία των ακινήτων και τη διάρκεια της εκμίσθωσης. Επισημαίνεται ότι το πρόστιμο για μη εγγραφή στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Μίσθωσης της ΑΑΔΕ ανέρχεται ανά φορολογικό έτος στο 50% των ακαθαρίστων εσόδων του τελευταίου φορολογικού έτους και κατ’ ελάχιστο 5.000 ευρώ.

– Επαγγελματίες με χαμηλά εισοδήματα. Στις αρχές Ιανουαρίου περίπου 20.000 επαγγελματίες που δηλώνουν εισοδήματα μικρότερα των 10.000 ευρώ αλλά οι καταναλωτικές τους δαπάνες κυμαίνονται από 30.000 έως και 200.000 ευρώ αναμένεται να λάβουν κλήσεις για έλεγχο από την ΑΑΔΕ.

– Εγκατάσταση POS. Από το νέο έτος θα πρέπει να διαθέτουν POS 35 κατηγορίες επαγγελματιών μεταξύ των οποίων ταξιτζήδες, λαϊκές αγορές, μεσίτες και στους παραβάτες POS θα επιβάλλεται πρόστιμο 1.500 ευρώ. Παράλληλα οι επαγγελματίες υποχρεωτικά θα πρέπει να αποδέχονται πληρωμές με κάρτες και με υπηρεσίες άμεσης πληρωμής (IRIS) και όσοι επαγγελματίες δεν έχουν δηλώσει τον λογαριασμό τους στην ΑΑΔΕ θα καταβάλλουν διοικητικό πρόστιμο ύψους 1.000 ευρώ.

ot.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.