Πόλεμος στην Ουκρανία: Ποιες εταιρίες κολοσσοί αποχώρησαν από τη Ρωσία

Μακραίνει ο κατάλογος των πολυεθνικών που φεύγουν από τη Ρωσία, στο πλαίσιο των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Μόσχα μετά την απόφαση της να εισβάλει στην Ουκρανία.

Η εισβολή στην Ουκρανία έχει προκαλέσει μία άνευ προηγουμένου μαζική έξοδο εταιρειών από τη Ρωσία, αντιστρέφοντας έτσι μία πορεία τριών δεκαετιών που χαρακτηρίστηκε από ξένες επενδύσεις στη ρωσική επικράτεια αμέσως μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

Όπως φαίνεται η λίστα των εταιρειών που αποχωρούν μεγαλώνει ώρα με την ώρα καθώς ήδη έχουν επιβληθεί σοβαρές κυρώσεις στη Ρωσία, όπως το μπλοκάρισμα ορισμένων ρωσικών τραπεζών από το σύστημα SWIFT και το κλείσιμο του εναέριου χώρου της ΕΕ στις ρωσικές αεροπορικές εταιρείες.

Zara

Η ισπανική εταιρεία, πώλησης ειδών μόδας Inditex ανέστειλε τις εμπορικές συναλλαγές της στη Ρωσία, κλείνοντας τα 502 καταστήματά της και σταματώντας τις διαδικτυακές πωλήσεις, γνωστοποίησε σήμερα η εταιρεία σε ανακοίνωσή της προς την ισπανική ρυθμιστική αρχή.

«Υπό τις παρούσες συνθήκες η Inditex δεν μπορεί να εγγυηθεί τη συνέχεια των εργασιών και των εμπορικών συνθηκών στη Ρωσική Ομοσπονδία και αναστέλλει προσωρινά τη δραστηριότητά της», ανέφερε η ιδιοκτήτρια εταιρεία των Zara.

Η Ρωσία αντιπροσωπεύει περίπου το 8,5% του παγκόσμιου EBIT (σ.σ. κέρδη προ τόκων και φόρων) του ομίλου, πρόσθεσε η Inditex.

H&M

Η εταιρεία ένδυσης H&M Group, η οποία διαθέτει 168 καταστήματα στη Ρωσία, αποφάσισε να κλείσει προσωρινά τα καταστήματά της στη Ρωσία.

«Ο Όμιλος H&M νοιάζεται για όλους τους συναδέλφους και ενώνεται με όλους εκείνους σε όλο τον κόσμο που ζητούν ειρήνη», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η σουηδική εταιρεία λιανικής μόδας.

ΙΚΕΑ

Η Ikea, η μεγαλύτερη εταιρεία επίπλων στον κόσμο, διαθέτει 17 καταστήματα στη Ρωσία. Η εταιρεία αποφάσισε να σταματήσει όλες τις δραστηριότητες παραγωγής και λιανικής στη Ρωσία, καθώς και κάθε εμπόριο με τη σύμμαχό της Λευκορωσία.

Η Ikea είπε ότι 15.000 εργαζόμενοι θα επηρεαστούν άμεσα από το κλείσιμο στην περιοχή. Όμως η εταιρεία θα συνεχίσει να τους πληρώνει, τουλάχιστον για λίγο.

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες

Η Volkswagen ανακοίνωσε ότι σταματά τις δραστηριότητές της στη Ρωσία λόγω της σύγκρουσης στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση σταματά μέχρι νεωτέρας η παραγωγή στις εγκαταστάσεις της Volkswagen στην Kaluga και στο Nizhny Novgorod και οι εξαγωγές οχημάτων στη Ρωσία θα σταματήσουν με άμεση ισχύ.

Η Toyota Motor ανακοίνωσε επίσης ότι οι εξαγωγές οχημάτων της στη Ρωσία σταμάτησαν επ’ αόριστον, ακολουθώντας τις ανάλογες αποφάσεις άλλων ιαπωνικών εταιρειών όπως Honda και Mazda.

Πολλές δυτικές εταιρείες έχουν μπλοκάρει τη Ρωσία μετά την επίθεσή της στην Ουκρανία, με κάποιες από αυτές να επισημαίνουν ότι θα εγκαταλείψουν τις επενδύσεις τους στη χώρα. Ωστόσο ορισμένες ιαπωνικές εταιρείες έχουν υιοθετήσει μια πιο διφορούμενη στάση.

Η Daimler Truck Holding AG ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει τις δραστηριότητές της στη Ρωσία και ίσως επανεξετάσει και τη συνεργασία της με την τοπική Kamaz PJSC. Οι Volvo Car AB και Volvo AB, ανακοίνωσαν ότι σταματούν τις πωλήσεις αλλά και την παραγωγή στη Ρωσία. Η Harley-Davidson Inc. με ανακοίνωσή της γνωστοποίησε ότι αναστέλλει τις επιχειρηματικές της δραστηριότητες στη χώρα.

Η General Motors σταματά τις παραδόσεις οχημάτων στη Ρωσία. Σημειώνεται ότι η αμερικανική εταιρεία εξάγει περί τα 3.000 οχήματα κάθε χρόνο στη Ρωσία. Οι περισσότερες ιαπωνικές αυτοκινητοβιομηχανίες ανακοίνωσαν ότι θα συνεχιστούν οι δραστηριότητες στη Ρωσία, αν και η Mitsubishi Motors ανακοίνωσε από την πλευρά της ότι «θα συνεδριάσει για να αξιολογήσει τον κίνδυνο να λειτουργήσει εκεί».

Η αμερικανική Ford ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να «αποτραβηχτεί» από όλες τις κοινοπραξίες στις οποίες συμμετέχει στη Ρωσία, αλλά όχι άμεσα.

Ενεργειακές εταιρείες

Από τις πρώτες εταιρείες που ανακοίνωσαν την αποχώρησή τους η BP, που είχε ξεκινήσει τις επενδύσεις στη χώρα από τις αρχές της δεκαετίας του 1990. Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι παραχωρεί το μερίδιό της (της τάξης του 20%) που κατείχε στην κρατικά ελεγχόμενη Rosneft, μια κίνηση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε διαγραφή 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων και να μειώσει την παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου κατά το ένα τρίτο.

Η Shell, ανακοίνωσε ότι «λόγω της παράλογης πράξης στρατιωτικής εισβολής» τερματίζει τη συνεργασία της με την επίσης κρατικά ελεγχόμενη Gazprom, συμπεριλαμβανομένης της εγκατάστασης υγροποίησης φυσικού αερίου Sakhalin-II αλλά και της εμπλοκής στο πρόγραμμα του αγωγού Nord Stream 2 (ο οποίος μπλοκαρίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα από τη Γερμανία). Τα δύο συγκεκριμένα προγράμματα υπολογίζεται ότι ήταν αξίας 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η Equinor, η μεγαλύτερη ενεργειακή της Νορβηγίας, επίσης ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει να αποχωρεί από τις κοινοπραξίες στις οποίες συμμετέχει με τη Ρωσία, αξίας περίπου 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Οι παραπάνω κινήσεις αφήνουν τις Exxon Mobil και Total Energies να είναι οι μόνοι μεγάλοι παίκτες που συνεχίζουν τις δραστηριότητες εξόρυξης στη Ρωσία, με την τελευταία να ανακοινώνει ωστόσο ότι δεν θα διαθέτει πλέον κεφάλαια για νέα έργα στη Ρωσία. Η Exxon έχει συμμετοχή στο Sakhalin-1 σε συνεργασία με την Rosneft και εταιρείες από την Ιαπωνία και την Ινδία, ενώ η Total Energies κατέχει μερίδιο στην Novatek PJSC, την μεγαλύτερη ιδιωτική εταιρεία εξόρυξης πετρελαίου στη Ρωσία.

ot.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.