Πόρτο Ράφτη: Καταστρέφουν τον μικρό παράδεισο

Οι κάτοικοι και οι παραθεριστές στο Πόρτο Ράφτη διαμαρτύρονται κατά παντός υπευθύνου ● Ρύπανση, ηχορύπανση και ανεξέλεγκτα πάρτι, ενδεχομένως όχι και τόσο «αυθόρμητα», αποτελούν καθημερινότητα ● Καθαριότητα και παράνομη στάθμευση είναι μεγάλες πληγές ● Ο δήμαρχος Μαρκόπουλου απευθύνει έκκληση στους επισκέπτες για σεβασμό στον περιβάλλοντα χώρο.

Τα σοβαρά επεισόδια μεταξύ νεαρών στη διάρκεια ενός πάρτι στην Ερωτοσπηλιά στο Πόρτο Ράφτη, στις 14 Ιουνίου, που είχαν ως αποτέλεσμα το μαχαίρωμα στον θώρακα ενός 20χρονου, δεν αποτελούν έκπληξη για τους κατοίκους και τους παραθεριστές στην περιοχή. Οπως καταγγέλλουν στην «Εφ.Συν.», η υποβάθμιση της πανέμορφης παραλίας είναι συστηματική, με τη ρύπανση, την ηχορύπανση και τα ανεξέλεγκτα πάρτι, με την ανοχή ή την αδιαφορία των αρμοδίων να αποτελούν καθημερινότητα. Πλέον, ζητούν να σταματήσουν τα εξαιρετικά θορυβώδη πάρτι στην πανέμορφη παραλία, όπως και να υπάρξει κινητοποίηση από τον Δήμο Μαρκόπουλου για την καθαριότητα και την παράνομη στάθμευση.

Επιστολές διαμαρτυρίας

Οι κάτοικοι έχουν προχωρήσει σε σειρά επιστολών διαμαρτυρίας τουλάχιστον από τον Οκτώβριο του 2021 αλλά και παλιότερα (καλοκαίρι 2020). Οπως υποστηρίζουν, η παραχώρηση οποιουδήποτε χώρου σε επιχειρηματίες για την εκμετάλλευση της παραλίας Ερωτοσπηλιά αποδείχθηκε ιδιαιτέρως καταστροφική τόσο για το περιβάλλον όσο και για την ποιότητα ζωής κατοίκων και επισκεπτών της περιοχής. Συγκεκριμένα, αναφέρουν ότι στο πρόσφατο παρελθόν δεν τηρήθηκε στο σύνολό της η σύμβαση που όριζε τις υποχρεώσεις των επιχειρηματιών που λειτουργούν καντίνες ή άλλα μαγαζιά στην παραλία σε θέματα όπως πώληση αλκοόλ, τήρηση ωραρίου, καθαριότητα, διατάραξη κοινής ησυχίας και μάλιστα τη νύχτα με πολύβουα πάρτι.

Οι κάτοικοι ζητούν την πλήρη αποφυγή εκ νέου παραχώρησης χώρου προς εκμετάλλευση στην παραλία, αφού αποδεδειγμένα η καντίνα δεν πληρούσε τους όρους της σύμβασης. Φέτος, η σύμβαση για την παραχώρηση καντίνας δεν ανανεώθηκε, όμως στην πιο πρόσφατη επιστολή τους οι κάτοικοι καταγγέλλουν ότι υποψιάζονται πως τα πάρτι δεν είναι απλές συγκεντρώσεις κάποιων «θερμόαιμων νεαρών», αλλά από πίσω πιθανόν να κρύβεται κύκλωμα που προμηθεύει μηχανήματα, ίσως και αλκοόλ, ενώ διαφημίζονται ακόμα και μέσω αναρτήσεων στο διαδίκτυο.

Προβλήματα καταγράφονται και στον τομέα της καθαριότητας της παραλίας, με την αρμόδια δημοτική αρχή (την εποπτεία για την καθαριότητα της παραλίας έχει το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Μαρκόπουλου) να μην ανταποκρίνεται με ιδιαίτερη θέρμη στις πολλαπλές ηλεκτρονικές και άλλες εκκλήσεις διαμαρτυρίας. Οπως αναφέρουν οι κάτοικοι, δεν υπάρχουν αρκετοί κάδοι απορριμμάτων και η παραλία όπως και ο περιβάλλων χώρος δεν καθαρίζονται επαρκώς.

Σκουπίδια, πλαστικά και σπασμένα αρμυρίκια στις εκβολές ρέματος κοντά στην παραλία

Επίσης, οι δρόμοι, τα κράσπεδα, τα οικόπεδα γύρω από την παραλία δεν καθαρίζονται ούτε από τα σκουπίδια ούτε από τα ξερόχορτα, ενώ ακόμα και ο πύργος του ναυαγοσώστη μετατρέπεται σε «σκουπιδότοπο». Μάλιστα, οι ίδιοι οι κάτοικοι συχνά αναλαμβάνουν το έργο της καθαριότητας για να κρατηθεί η παραλία σε μια αξιοπρεπή κατάσταση και να μειωθεί ο κίνδυνος πυρκαγιάς, αφού, όπως υποστηρίζουν, ο Δήμος Μαρκόπουλου επιδεικνύει διαχρονική αδιαφορία. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», το Σαββατοκύριακο 18-19 Ιουνίου στην περιοχή καταγράφηκε έπειτα από καιρό αστυνομική παρουσία προς αποτροπή των πάρτι. Επίσης, οι περίοικοι μιλούν για την πραγματοποίηση καθαρισμού από εθελοντική ομάδα κατόπιν εορτής.

Η άποψη του δημάρχου

Θέσαμε υπ’ όψιν του δημάρχου Μαρκοπούλου, Κωνσταντίνου Αλαγιάννη, τις καταγγελίες των κατοίκων. Μας εξήγησε πως πρόκειται για μια δημόσια παραλία με ελεύθερη πρόσβαση στην οποία είναι πρακτικά αδύνατη η 24ωρη αστυνόμευση.

Ο κ. Αλαγιάννης αναγνωρίζει τα δίκαια παράπονα των περιοίκων για ηχορύπανση από τα αυτοσχέδια πάρτι που πραγματοποιούνται, όμως υπενθυμίζει την πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής να μην ανανεωθεί η άδεια λειτουργίας της καντίνας που λειτουργούσε επί χρόνια. Παράλληλα, τονίζει ότι έχουν ληφθεί μέτρα πυροπροστασίας και έχουν γίνει καθαρισμοί ξερών χόρτων από γειτονικά οικόπεδα, όπως και ότι έχει τοποθετηθεί ναυαγοσώστης με καθημερινή παρουσία. Ο κ. Αλαγιάννης αναφέρθηκε επίσης σε εθελοντές του δήμου που βρίσκονται στην περιοχή τις ημέρες με επικινδυνότητα πυρκαγιάς κατηγορίας 4 ή 5.

Πινακίδα που υπενθυμίζει στους επισκέπτες τι… δεν πρέπει να κάνουν στην παραλία

Σύμφωνα με τον δήμαρχο, σημαντικό ρόλο παίζει η έλλειψη περιβαλλοντικής παιδείας ή ενδιαφέροντος για τον χώρο και την ασφάλειά του από ορισμένους από τους εκατοντάδες επισκέπτες που συρρέουν καθημερινά από όλη την Αττική. Παρκάρουν ανεξέλεγκτα παρά τις κλήσεις από την Τροχαία, δεν μαζεύουν τα σκουπίδια τους – μεταξύ των οποίων μπουκάλια, πλαστικά, προφυλακτικά, ακόμα και κάρβουνα από φωτιές που δεν επιτρέπεται να ανάβουν. «Εχουμε τοποθετήσει πινακίδες για το άναμμα φωτιάς και τη ρύπανση, ενώ με τον τρόπο που παρκάρουν δεν μπορεί να περάσει πυροσβεστικό όχημα ή ασθενοφόρο.

Ορισμένοι δεν υπολογίζουν τίποτα και δεν είναι δυνατόν το θέμα να λυθεί μόνο με αστυνομικά μέτρα. Απευθύνω έκκληση να σεβαστούν μία από τις ομορφότερες παραλίες της Αττικής», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Αλαγιάννης. Σε επόμενο δημοτικό συμβούλιο, καταλήγει, θα τεθεί και το θέμα καθολικής απαγόρευσης στάσης και στάθμευσης πλησίον της Ερωτοσπηλιάς.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.