Πως έσωσαν 46χρονη μητέρα που κατέρρευσε στο γυμναστήριο – Η σωτήρια παρέμβαση

Τυχερή μέσα στην ατυχία της ήταν 46χρονη μητέρα που κατέρρευσε στο γυμναστήριο από ανεύρυσμα εγκεφάλου. Η γυναίκα διακομίστηκε στον Ευαγγελισμό όπου σώθηκε χάρις στο νεοσύστατο Κέντρο Ανευρυσμάτων Εγκεφάλου και Αρτηριοφλεβωδών Δυσπλασιών που λειτουργεί τους τελευταίους μήνες στο νοσοκομείο.

Την ώρα που η 46χρονη μητέρα έκανε την καθιερωμένη προπόνηση στο γυμναστήριο με βάρη, ένιωσε ξαφνική αδιαθεσία και έντονο πονοκέφαλο -που δεν έμοιαζε με οποιοδήποτε άλλο πονοκέφαλο που είχε αντιμετωπίσει στο παρελθόν- αλλά και έντονο πόνο στον αυχένα.

Η γυναίκα κατευθύνθηκε προς τα αποδυτήρια όπου στη συνέχεια κατέρρευσε.

Μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός, όπου οι γιατροί προχώρησαν σε μια πολύ ανησυχητική διάγνωση: υπαραχνοειδής αιμορραγία αποτέλεσμα εγκεφαλικού ανευρύσματος. Πρόκειται για μια απειλητική για τη ζωή κατάσταση που προκαλείται από αιμορραγία στο χώρο που περιβάλλει τον εγκέφαλο.

Ευτυχώς, η ασθενής ήταν τυχερή μέσα στην ατυχία της. Εδώ και 6 μήνες, επαναλειτουργεί στον Ευαγγελισμό ένα ειδικό Κέντρο Ανευρυσμάτων Εγκεφάλου και Αρτηριοφλεβωδών Δυσπλασιών, με την συμβολή του διοικητή του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» κ. Τάσου Γρηγορόπουλου.

Το ανεύρυσμα της ασθενούς αντιμετωπίστηκε άμεσα με επιτυχή εμβολισμό από την Ομάδα Εμβολισμών του νοσοκομείου, στην οποία είναι επικεφαλής η επεμβατική νευροακτινολόγος, Μαρία Πολίτη.

Η παρέμβαση που έσωσε τη ζωή της 46χρονης γυναίκας

Η ελάχιστα επεμβατική πράξη στην οποία υποβλήθηκε η γυναίκα, περιλαμβάνει την πλοήγηση καθετήρων μέσω του αγγειακού συστήματος στο σημείο του ανευρύσματος και την τοποθέτηση σπειραμάτων ή στεντ, για την αποτροπή της ροής του αίματος στο ανεύρυσμα, αποκλείοντάς το αποτελεσματικά.

Η επέμβαση αυτή όχι μόνο της έσωσε τη ζωή, αλλά βοήθησε στη γρήγορη ανάρρωσή της. Μέρα με τη μέρα, βελτιώθηκε σημαντικά ο πονοκέφαλος και τώρα είναι έτοιμη να πάρει εξιτήριο.

Μέχρι σήμερα, στο κέντρο έχουν λάβει θεραπεία στο Κέντρο πάνω από 35 ασθενείς με σοβαρά και απειλητικά για τη ζωή προβλήματα.

Απεικόνιση εγκεφαλικού ανευρύσματος

Εγκεφαλικά ανευρύσματα, αρτηριοφλεβικές δυσπλασίες και αντιμετώπιση

Τα εγκεφαλικά ανευρύσματα και οι αρτηριοφλεβικές δυσπλασίες αποτελούν από τις πιο σοβαρές και περίπλοκες νευρολογικές καταστάσεις που μπορούν να προκαλέσουν απειλητική για τη ζωή εγκεφαλική αιμορραγία και απαιτούν ειδική θεραπεία.

Το νέο Κέντρο προσφέρει ενδοαγγειακές θεραπείες, μία μέθοδο λιγότερο επεμβατική από την παραδοσιακή χειρουργική επέμβαση η οποία συχνά μπορεί να οδηγήσει σε ταχεία ανάρρωση.

«Περιλαμβάνει μια μικρή τομή, συνήθως στη βουβωνική χώρα, και τη χρήση μικρών καθετήρων που φτάνουν στον εγκέφαλο μέσω των αγγείων του σώματος. Εδώ, οι ιατροί μπορούν να αντιμετωπίσουν την πάθηση με διάφορους τρόπους, όπως με σπειράματα, τοποθέτηση στεντ ή χρησιμοποιώντας ειδική ιατρική «κόλλα», εξηγεί η κα Πολίτη.

«Οι νευροαγγειακές παθήσεις, όπως τα ανευρύσματα και οι αρτηριοφλεβικές δυσπλασίες απαιτούν μια διεπιστημονική προσέγγιση για τη διασφάλιση των καλύτερων δυνατών αποτελεσμάτων των ασθενών. Συνδυάζουμε τεχνογνωσία από διάφορες ιατρικές ειδικότητες – νευροχειρουργική, νευροακτινολογία, νευρολογία, εντατική θεραπεία – για να προσφέρουμε ολοκληρωμένη φροντίδα στους ασθενείς μας, αποφασίζοντας ανά περίπτωση με την νευροχειρουργική ομάδα του Καθ. κ. Στράντζαλη την επεμβατική ή χειρουργική αντιμετώπιση», σημειώνει η γιατρός.

Η μέθοδος της θρομβεκτομής

Επιπλέον, το κέντρο έχει αρχίσει να εκτελεί θρομβεκτομές για οξέα εγκεφαλικά επεισόδια, μια κρίσιμη επέμβαση στη θεραπεία αυτής της

πάθησης. Η θρομβεκτομή, η μηχανική αφαίρεση θρόμβων από τα αιμοφόρα αγγεία, μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τα αποτελέσματα για τους ασθενείς που πάσχουν από οξύ εγκεφαλικό επεισόδιο, αποκαθιστώντας τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο.

Η παρέμβαση αυτή είναι υψίστης σημασίας, καθώς μπορεί να μειώσει δραστικά τη σοβαρότητα των συνεπειών ενός εγκεφαλικού επεισοδίου και να βελτιώσει τις πιθανότητες ανάκαμψης, αναδεικνύοντας τον ρόλο του κέντρου στην παροχή πρωτοποριακών θεραπειών για τις νευροαγγειακές παθήσεις.

Το Κέντρο Εμβολισμών ΚΝΣ λειτουργεί από εξειδικευμένη διεπιστημονική ομάδα με Επιστημονικά Υπεύθυνο την επεμβατική νευροακτινολόγο κ. Μαρία Πολίτη (Επιμελήτρια Ά, Ακτινολογικό Τμήμα, Δ/ντής Ι. Καλογερόπουλος) και την συμμετοχή των επεμβατικών νευροακτινολόγων κ. Ε. Αρχοντάκη, Διευθυντή, Υπεύθυνο του Κέντρου Εμβολισμών του νοσοκομείου Ερυθρός Σταυρός και κ. Π. Παπαναγιώτου Αναπληρωτή Καθηγητή Νευροακτινολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ.

Η επιστημονική συνεργασία περιλαμβάνει Κλινικές του Ευαγγελισμού, ιδιαίτερα: της Νευροχειρουργικής Κλινικής (Δ/ντής Καθ. Γ. Στράντζαλης, κ. Χ. Κουτσαρνάκης, επιστημονικός συνεργάτης εξειδικευμένος στη χειρουργική ανευρυσμάτων εγκεφάλου), του Ακτινολογικού Τμήματος (Δ/ντής Ι. Καλογερόπουλος), του Τμήματος Νεότερων Απεικονιστικών Μεθόδων (Δ/ντής Δ. Έξαρχος) της Αναισθησιολογικής Κλινικής (Δ/ντρια Κ. Ρωμανά), της Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (Δ/ντρια Καθηγήτρια Ι. Δημοπούλου) και της Νευρολογικής Κλινικής (Δ/ντρια Ε. Αλεξίου).

πηγή: Iatropedia.gr – Ρεπορτάζ: Γιάννα Σουλάκη

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.